Reklama

Telecom Italia chtějí koupit Američané. Nabízí málo, tvrdí francouzský vlastník

Telecom Italia
ČTK

Americký investiční fond KKR nabídnul 10,8 miliardy eur (275,1 miliardy korun) za největší italskou telekomunikační společnost Telecom Italia (TIM). Ta v neděli oznámila, že záměrem KKR je pak stáhnout akcie podniku z burzy.

Reklama

Krok amerického fondu přichází v době, kdy ředitel italské firmy Luigi Gubitosi bojuje o přežití ve funkci. Čelí totiž kritice ze strany největšího akcionáře, kterým je francouzská mediální skupina Vivendi. Ta není spokojena s tím, že Telecom Italia za tři měsíce už dvakrát varoval před zhoršením hospodaření.

Ryanair, ilustrační foto

Ryanair se kvůli brexitu stáhne z burzy v Londýně. Nevyplácí se mu to

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair se rozhodla, že své akcie příští měsíc stáhne z Londýnské akciové burzy (LSE). Důvod? Nízký objem obchodů, který neospravedlňuje náklady spojené s přítomností na LSE. S akciemi Ryanairu se obchoduje i na burze v Dublinu. Ryanair se stane první velkou společností, která ze svého odchodu viní brexit.

Přečíst článek

Fond KKR stanovil předběžnou cenu pro účely nabídky na 0,505 eura za akcii, což je prémie 45,7 procenta ve srovnání s páteční závěrečnou cenou na burze v Miláně. Akcie TIM zahájily obchodování růstem zhruba o 23 procent na 0,43 eura.

Správní rada Telecomu Italia se nabídkou zabývala několik hodin na mimořádné poradě. Radě předsedá bývalý činitel italské centrální banky Salvatore Rossi. V krátkém sdělení zveřejněném po jednání ale firma žádné konkrétní závěry neuvádí. Není tedy jasné, zda záměr amerického fondu podpoří. Poznamenala například, že fond KKR svou nabídku považuje za přátelskou a že bude usilovat o to, aby získal podporu společnosti.

Podíl PPF v operátorovi O2 překročil 90 procent. Investiční skupina přistoupí k vytěsnění drobných akcionářů.

Operátor O2 zvýšil zisky. Za tři čtvrtletí téměř získal pět miliard

Operátor O2 zvýšil letos za tři čtvrtletí čistý zisk meziročně o 12,9 procenta na 4,89 miliardy korun. Provozní výnosy stouply o 2,9 procenta na 30,08 miliardy korun. Hlavními zdroji růstu byly výnosy z O2 TV, mobilních dat, informačních a komunikačních technologií a růst výnosů na Slovensku. Majoritním vlastníkem O2 je investiční skupina PPF, která ovládá přes 90 procent akcií.

Přečíst článek

Vivendi má snahu Gubitosiho nahradit někým jiným. Francouzský podnik se domnívá, že nabídka KKR firmu dostatečně neoceňuje, řekl podle agentury Reuters zdroj blízký této francouzské firmě. Vivendi má v Telecomu Italia 24 procentní podíl a čelí citelné kapitálové ztrátě. Za každou akcii, kterou teď vlastní, totiž zaplatila v průměru 1,071 eura. V pátek akcie uzavřely na 0,3465 eura a nad jedním eurem byly naposledy před více než pěti lety.

Nový vlastník italské firmy by musel převzít i její závazky. Hrubé zadlužení Telecomu Italia dosahuje asi 29 miliard eur (více než 738 miliard korun).

Italská vláda se teď chystá čerpat miliardy eur z evropských fondů určených na obnovu ekonomiky a využít by je chtěla i na zrychlení internetu. Kabinet si je dobře vědom, že musí najít způsob, jak bývalý telekomunikační monopol nyní podpořit a ochránit na 42 tisíc pracovních míst, upozorňují zdroje.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Firma Wood SPAC One odkoupí téměř poloviční podíl v prodejci obuvi Footshop.

První středoevropský SPAC dokončil námluvy. Na burzu pošle prodejce tenisek Footshop

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme