Reklama

Amazon už není bilionová firma

Jeff Bezos, zakladatel internetového gigantu Amazon
ČTK
 ČTK

Tržní hodnota americké společnosti Amazon poprvé od dubna 2020 klesla pod bilion dolarů. Akcie největšího internetového prodejce na světě klesají už týden, v úterý ztratily 5,9 procenta. Investory zklamal výhled hospodaření firmy na letošní čtvrté čtvrtletí, který firma zveřejnila minulý týden. Napsal to server CNBC.

Reklama

Amazon uvedl, že tržby v letošním závěrečném čtvrtletí meziročně vzrostou o dvě až osm procent, což je hluboko pod odhady analytiků. Slabší tržby vykázala také cloudová divize Amazon Web Services.

Výprodej akcií už vymazal téměř všechny zisky, které akcie Amazonu zaznamenaly díky růstu v období koronavirové pandemie. Letos klesly zatím asi o 42 procent, letošek by pro ně mohl být nejhorší od roku roku 2008, kdy akcie firmy odepsaly 45 procent. Jediný horší rok měl Amazon v roce 2000, kdy při splasknutí bubliny internetových akcií ztratil 80 procent hodnoty.

Jeff Bezos, zakladatel internetového gigantu Amazon

Amazon snížil výhled na Vánoce, Bezosovi hrozí pátý největší propad majetku mezi miliardáři

Internetový gigant Amazon očekává nižší tržby o nadcházejících Vánocích. Akcie firmy ve čtvrtek po uzavření burzy klesly o více než pětinu, což znamená, že její majitel, miliardář Jeff Bezos přijde o 23 miliard dolarů. Pokud dnes akcie nevzrostou, bude to pátý největší jednodenní pokles mezi miliardáři, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Stejně jako ostatní velké technologické společnosti se také Amazon letos potýká s hospodářským útlumem, prudce rostoucí inflací a se zvyšováním úrokových sazeb. Kromě toho byl podnik nucen po dramatické expanzi během pandemie zvolnit, protože spotřebitelé se vrátili do kamenných obchodů.

Akcie Amazonu letos podávají druhý nejhorší výkon ve skupině velkých technologických firem, v angličtině označovaných Big Tech, za společností Meta Platforms, která je mateřskou společností Facebooku. Její akcie se letos propadly o 72 procent.

Meta utrácí za vývoj virtuálního vesmíru, od nějž si slibuje příští růst. Podnik minulý týden investorům oznámil, že příjmy ve čtvrtém čtvrtletí už třetí kvartál v řadě pravděpodobně klesnou.

Pokles akcií mateřské společnosti Facebooku Meta Platforms (ilustrační foto)

Týden tradera: Akcie big techů pohořely

Akciové trhy v uplynulém týdnu spíše rostly a odlepily se tak od svých minim. Výjimkou byly silné propady na hlavních amerických titulech, jako je Microsoft, Meta (Facebook) nebo Alphabet (Google). Tyto společnosti, které v předchozích letech snadno překonávaly očekávaní trhu a jejich akcie pravidelně posilovaly, si nyní vybírají svoji slabší chvilku. Mezi klíčové události týdne však patřilo také zasedání ECB, připomíná pro Newstream ve svém tržním shrnutí týdne Kryštof Míšek, hlavní ekonom společnosti Colosseum.

Přečíst článek

Pokles akcií mateřské společnosti Facebooku Meta Platforms (ilustrační foto)

Investory vyděsily výsledky mateřské firmy Facebooku. Hodnota Mety spadla o dva biliony korun

Akcie amerického podniku Meta Platforms, mateřské společnosti Facebooku, po středečním zveřejnění hospodářských výsledků dnes prudce klesají. Kolem 18:30 středoevropského času ztrácely zhruba 22 procent a nacházely se kolem 101 dolarů, nejníže od roku 2016. Tržní hodnota firmy se tak snížila přibližně o 82 miliard dolarů (dva biliony korun), uvedla agentura Reuters. Od začátku roku akcie odepisují kolem 70 procent.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Americký miliardář Jeff Bezos

Bezos prodal akcie Amazonu za miliardy dolarů a opět pokukuje po postu nejbohatšího člověka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme