Reklama

Alibaba narazila v Číně na růstové limity. Prchá proto do Evropy

Jack Ma, zakladatel firmy Alibaba
ČTK

Čínská společnost Alibaba Group se chystá rozšířit svou divizi Lazada i do Evropy. Uvedla to agentura Reuters, která se odvolává na dva informované zdroje. Lazada se teď zaměřuje na e-commerce v jihovýchodní Asii. Chystaná expanze je součástí snahy čínské firmy o další růst v zahraničí.

Reklama

Alibaba už v Evropě působí prostřednictvím své globální platformy elektronického obchodu AliExpress. Ta se zaměřuje hlavně na spotřebitele, kteří hledají zboží od čínských výrobců, jako je příslušenství pro chytré telefony nebo oblečení. Před několika měsíci otevřela v Belgii centrálu pro evropský prodej její logistická pobočka Cainiao.

Lazada se chce v Evropě zaměřit na lokální prodejce. AliExpress se má nadále soustředit hlavně na prodej z Číny, uvedl jeden ze zdrojů. Zdroje však neupřesnily, do kterých zemí by Lazada měla expandovat, protože na detailech se pracuje.

Alibaba v Číně v poslední době čelí silné konkurenci firem, jako je Pinduoduo či Douyin, která je dceřinou společností firmy ByteDance. Možnosti k další expanzi ji navíc na domácím trhu omezily nové předpisy.

Lazadu v roce 2012 založil německý technologický inkubátor Rocket Internet. Jejím cílem bylo stát se v jihovýchodní Asii odpovědí na americký podnik Amazon. V roce 2016 v ní zhruba za jednu miliardu dolarů (23,2 miliardy korun) získala kontrolní podíl Alibaba. V té době to byla pro čínský podnik největší akvizice v zahraničí.

Hlavník konkurentem Lazady v regionu je Shopee firmy Sea. Ta už expandovala do zahraničí a loni vstoupila na trhy v Polsku, Španělsku a ve Francii. V březnu se však stáhla z Indie a z Francie, protože tam čelila slabým vyhlídkám růstu.

Jack Ma, zakladatel firmy Alibaba

Peking skřípl čínské Big Techy. Nová pravidla internetu stála práci desítky tisíc lidí

Čínské internetové firmy Alibaba a Tencent letos kvůli dopadům regulace zruší desítky tisíc pracovních míst. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Reuters. K výraznému snižování stavů se chystá i firma Didi Global, která poskytuje alternativní taxislužbu.

Přečíst článek

Jack Ma, zakladatel firmy Alibaba

Alibaba zaskočila investory, zklamala v tržbách. Akcie jejího rivala rostou

Z výšky se dopadá tvrdě. Své o tom ví i čínský internetový prodejce Alibaba, donedávna symbol úspěchu a nikdy nekončícího růstu. Letos se zřejmě po sérii zásahů Pekingu obratově vrátí na úroveň z roku 2014, oznámila firma čínského miliardáře Jacka Maa.

Přečíst článek

Pinduoduo založil Číňan Colin Huang

Největší smolař roku? Zakladatel Pinduoduo doplácí na čínské regulace

Colin Huang patřil díky úspěchu jeho platformy Pinduoduo k nejrychleji bohatnoucím Číňanům. Když ale tamní úřady začaly regulovat e-commerce giganty, Huang byl tím, kdo začal chudnout nejvíc. Od ledna letošního roku tak již přišel o téměř 28 miliard dolarů.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme