Reklama

Akcie Uberu před otevřením burzy rostou. Navzdory tomu, že je firma zpět ve ztrátě

Uber
iStock
 ČTK

Americký provozovatel alternativní taxislužby Uber Technologies vykázal ve druhém čtvrtletí čistou ztrátu 2,6 miliardy dolarů (62,7 miliardy korun) po zisku 1,14 miliardy dolarů ve stejném období loni. Mohou za to mimořádné položky, jako odpisy hodnoty investic do firem Aurora, Grab a Zomato. Akcie Uberu, které od začátku roku roku klesly o více než 40 procent, však v reakci na zprávu před oficiálním zahájením obchodování v USA stouply o 15 procent.

Reklama

Tržby však prudce vzrostly a firma poprvé v historii vykázala pozitivní volný peněžní tok, tzv. free cash flow. Vyplývá z prohlášení Uberu.

Očištěný zisk před úroky, zdaněním a odpisy (EBITDA) činil 364 milionů dolarů ve srovnání se ztrátou 509 milionů dolarů loni. Analytici podle agentury Reuters očekávali zisk 257,89 milionu dolarů. Tržby stouply o 105 procent na 8,07 miliardy dolarů.

Drahý benzin řidiče neodradil

Uber vykázal free cash flow 382 milionů dolarů. Překonal tak očekávání analytiků, kteří čekali 263,2 milionu dolarů. Tento ukazatel říká, kolik peněz zůstane firmě poté, co se od jejích provozních příjmů odečtou výdaje nutné pro zachování jejího chodu, včetně nákupu nového či údržby stávajícího zařízení, vybavení a dalšího majetku. Free cash flow podpořilo, že počet cest překonal úroveň před pandemii díky opětovnému otevření kanceláří a růstu poptávky po cestování.

Staronový francouzský prezident Emmanuel Macron byl 7. května 2022 slavnostně uveden do funkce.

Macron i další vrcholní politici tajně pomáhali Uberu. Dokazují to uniklé dokumenty

Tisíce uniklých souborů odhalily, jak si alternativní poskytovatel taxislužby Uber předcházel přední politiky a jak daleko zašel, aby se vyhnul spravedlnosti. Podrobně popisují rozsáhlou pomoc, kterou se mu podařilo získat od předních evropských politiků, jako je Emmanuel Macron či bývalá eurokomisařka Neelie Kroesová. A také jak bývalý šéf Uberu osobně nařídil použít systém označovaný jako „kill switch”, aby zabránil policistům při razii v přístupu do počítačů, uvádí na svých internetových stránkách zpravodajská televize BBC.

Přečíst článek

Růst rozvážky zpomaluje

Počet řidičů a doručovatelů na platformě firmy vzrostl o 31 procent na rekordních téměř pět milionů. To rozptýlilo obavy, že prudký nárůst cen benzinu odradí od registrací u společnosti.

Růst u podnikání v oblasti doručování zpomaluje. Uber ale očekává, že objednávky se stanou pro zákazníky standardem, protože pokračuje v získávání nových partnerů. Tržby divize doručování stouply o 37 procent na 2,69 miliardy dolarů. Tržby v oblasti sdílení jízd vzrostly o 120 procent na 3,55 miliardy dolarů. Analytici čekali tržby 2,58 miliardy dolarů u doručování a 2,93 miliardy u sdílených jízd.

Hrubé rezervace, tedy celková hodnota rezervací uskutečněných na platformě firmy, stouply o 33 procent na rekordních 29,1 miliardy dolarů. Rezervace u doručovacích služeb stouply o sedm procent a u sdílených jízd o 55 procent.

taxi v Londýně

Ikonické londýnské taxíky zažívají renesanci

S koncem covidových restrikcí a návratem turistů do Londýna a zaměstnanců do kanceláří zažívají boom i londýnští taxikáři. Nový taxík na elektřinu stojí dva miliony korun, vyrábí je čínská firma.

Přečíst článek

Ve třetím čtvrtletí očekává Uber očištěný zisk EBITDA v rozmezí 440 milionů až 470 milionů dolarů. Analytici čekají zisk jen 383,95 milionu dolarů.

Akcie Uberu, které od počátku letošního roku klesly o více než 40 procent, v reakci na zprávu o hospodaření v premarketu rostou o 15 procent.

Zavřeno hlásí celá řada provozů i v nejrušnějších částech Londýna

Reportáž z postcovidového Londýna: Všude chybějí lidé. V dopravě, obchodech i muzeu

Po téměř dvou letech se konečně lze dostat do Londýna bez jakéhokoli omezení a Češi tak mohou jako před pandemií vyrazit na nákup na Oxford Street či navštívit British Museum. Postpandemický Londýn však má několik problémů. Předraženými hotely v centru začínaje a nedostatkem řidičů Uberu konče. A věděli jste, že na celý středně velký Marks & Spencer stačí jen jeden „shop assistant“?

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Podporovat malé a střední podniky? Situace na burze ukazuje, že to je nesmysl

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme