Reklama

Akcie indické Paytm při debutu odepsaly čtvrtinu hodnoty

Vijay Shekhar Sharma, indický miliardář a šéf Paytm
Valeriano Di Domenico / Creative Commons / CC BY-NC-SA 2.0
Veronika Kudrnová
vku

Jen co indický start-up pro digitální platby Paytm vtančil na burzovní parket v Bombaji, už to schytává od investorů. Akcie první obchodní den odepsaly 27 procent ze své hodnoty. Rozsah poklesu cen, který vymazal z ocenění IPO více než pět miliard dolarů, mnohé šokoval, píše agentura Reuters. Ne však zakladatele platformy. „Jeden den nerozhodne o naší budoucnosti,“ vzkázal její šéf Vijay Shekhar Sharma.

Reklama

Byla to největší primární veřejná nabídka akcií v Indii, Paytm z ní získala 183 miliard rupií (54,9 miliardy korun). Hned první den, kdy se ale s akciemi začalo na bombajské burze obchodovat, jí to investoři spočítali. Finální skóre prvního dne, který se nesl v duchu silného výprodeje, je mínus 27 procent ze zahajovací ceny. Někdo by to možná nazval černým čtvtkem, šéf firmy a indický miliardář Vijay Shekhar Sharma, ale neztrácí optimismus. „Je to nový obchodní model. Chce to hodně, aby to někdo pochopil,” komentoval Sharma výsledek burzovního debutu. 

BBC zhodnotila debut jako nevýrazný, ne však neočekávaný, protože institucionálním investorům trvalo tři dny, než předložili dostatek nabídek na pokrytí všech nabízených akcií. Rozsah propadu však mnohé překvapil.

Mezi největší podporovatele firmy patří čínský platební gigant Ant a japonská technologická skupina SoftBank. Někteří investoři však vyjadřují obavy kvůli ztrátovému obchodnímu modelu Paytm.

Square koupí Afterpay

Analýza: Celkem drahá Afterpay

Firma Square miliardáře Dorseyho koupila splátkovou firmu Afterpay za cenu zhruba celé UniCredit Bank. Má systém odložených plateb, takzvaných POS, vážně takovou budoucnost?

Přečíst článek

Analytiky znepokojují tři body týkající se budoucnosti společnosti. Jsou to nejasná a dlouhá cesta k ziskovosti, vysoké ocenění a silná konkurence společností jako Google, WhatsApp a phonePe firmy Walmart. Některé také znepokojuje, že firma Paytm má příliš mnoho podniků a chybí jí zaměření, co brzdí její schopnost stát se lídrem na trhu v některé z těchto oblastí.

Propad Paytm první obchodní den přichází v době, kdy se akcie v zemi nacházejí v blízkosti rekordních hodnot. Indický index BSE Sensex od začátku letošního roku vzrostl o téměř 25 procent. Začínající indické podniky pak letos získaly od investorů hledajících příležitosti v ekonomice zasažené covidem-19 miliardy dolarů.

Před rekordní primární nabídkou Paytm získaly indické společnosti v letošním roce prostřednictvím primárních nabídek akcií rekordních 10,5 miliardy dolarů (233,7 miliardy korun). Minulý týden při svém debutu prudce vyskočily akcie prodejce kosmetiky Nykaa a v červenci první obchodní den prudce vzrostly akcie aplikace pro rozvoz jídla Zomato. Výrazný růst hodnoty primárních nabídek přiměl indické úřady přijmout kroky k ochlazení trhu.

PayPal, ilustační foto

PayPal zvyšuje náskok v odložených platbách. Za miliardy koupí Paidy

PayPal za japonskou společnost Paidy zaplatí 2,7 miliardy dolarů (58 miliard korun).

Přečíst článek

V úterý indický regulátor trhů nastínil plány na zpřísnění pravidel určujících, jak mohou firmy utratit hotovost získanou z primární nabídky akcií. Stalo se tak po rozhodnutí indické centrální banky zavést limit na to, kolik si lidé mohou půjčit na nákup akcií firem nově vstupujících na burzu.

Platforma Paytm byla spuštěna v roce 2010 a rychle se stala synonymem digitálních transakcí v zemi, kde tradičně převládaly hotovostní platby. Firmu výrazně podpořila snaha vlády premiéra Naréndry Módího omezit používání peněz. Těžila také z toho, že lidé byli v době pandemie méně ochotní používat hotovost. Téměř 22 milionů majitelů obchodů, taxikářů, rikšů a dalších prodejců v Indii nyní přijímá platby pomocí modrobílých nálepek platformy s QR kódem. Loni firma známá také pod názvem One97 Communications zpracovala transakce za více než 54 miliard dolarů.

Největší primární nabídkou v Indii byla doposud nabídka společnosti Coal India z roku 2010. Z té firma získala 150 miliard rupií.

Jack Dorsey, šéf Twitteru

Šéf Twitteru Dorsey za miliardy koupil australský Afterpay

Americká technologická společnost Square, kterou vlastní šéf Twitteru Jack Dorsey, koupí za 29 miliard dolarů (623 miliard korun) australskou firmu Afterpay, která nabízí odložení platby za nákupy.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Burzovní palác

Dobré čtvrtletí pražské burzy. Index PX posílil o více než sedm procent, propadl ČEZ

Přečíst článek

Podporovat malé a střední podniky? Situace na burze ukazuje, že to je nesmysl

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme