Reklama

Zemědělci mají dobrý rok, sklizeň je nadprůměrná. Pečivo ale nezlevní

Pšenice, ilustrační foto
Pixabay
Lukáš Kovanda

Zemědělci z různých koutů republiky se letos shodují: sklizně běží rychleji, skončí dříve než loni. S tím, jak léto postupuje, jsou přitom stále více a více optimističtí ve svém odhadu úrovně letošní celkové sklizně. Potvrzují to i data ČSÚ.

Reklama

Odhad letošní sklizně, který vychází z čísel známých k polovině července, předpokládá letošní sklizeň základních obilovin (bez kukuřice na zrno) čítající 7,4 milionu tun. To je nejvyšší údaj za posledních sedm let. Naposledy byl červencový odhad sklizně optimističtější než letos v roce 2015, a to poměrně nepatrně: tehdejší odhad počítal se sklizní obilovin 7,6 milionu tun.

Letošní červencový odhad sklizně je tak druhý nejvyšší za celé období od roku 2010. Vzhledem k tomu, že odhady sklizně bývají zpravidla pesimističtější než konečný výsledek, nelze vyloučit, že letošní sklizeň bude nejlepší od roku 2004. Tehdy se sklidilo obtížně překonatelných 8,2 milionu tun.

pekař, ilustrační foto

Obilí bude letos dostatek. Mouka a pečivo bude přesto zdražovat

První odhad letošní sklizně, s nímž ČSÚ přišel, je poměrně povzbudivý. Sklizeň základních obilovin by měla být na úrovni loňského, poměrně úspěšného roku a měla by převyšovat pětiletý průměr.

Přečíst článek

Zemědělcům letos přeje počasí, jak při dozrávání obilí, tak při samotné sklizni. Suché a teplé počasí výrazně napomáhá plynulosti sklizní, nemusí se dosušovat.

Dobrá sklizeň by za normálních okolností byla dobrou zprávou i pro běžné spotřebitele. To však letos neplatí. I přes vysoký vyhlížený objem úrody musí počítat s dalším růstem cen třeba pečiva. Zemědělcům totiž rostou zejména náklady na energie, jako je třeba palivo do kombajnů. To budou muset do svých cen ještě dále promítat. A kvůli zdražujícímu plynu se prodražují též hnojiva.

Pekař Roman Teisler: Kolik bude stát chleba? Pšenice je kvůli dění na Ukrajině dvakrát dražší, energie třikrát

Pekárna Adélka je fenomén. V Pelhřimově funguje už od roku 1990. Obrat čtvrt miliardy korun, tři sta zaměstnanců. Je to rodinná firma, kterou dlouhé roky vede syn zakladatele Roman Teisler. Podnik má vlastní mlýn, vyrábí a prodává víc než tisíc produktů. Chleba, sladké pečivo, rohlíky. Je lokálním lídrem. Jak vlastně funguje pekárenský byznys? Zdraží dramaticky chleba, jak se o tom nyní píše?

Přečíst článek

Zlato, ilustrační foto

Komodity letos příliš nevydělávají. Válce a inflaci navzdory

Zlato, které má sloužit jako uchovatel hodnoty, v době nejvyšší inflace za desítky let selhává. Nevede se ani průmyslovým kovům, jejichž cena se ještě na konci zimy v panice násobila přes noc. Panika přešla a ceny opět klesly. Vydělat se dalo leda na ropě, plynu a uhlí.

Přečíst článek

Reklama

Související

pšenice, pšeničné pole (ilustrační foto)

Rusové čekají rekordní úrodu pšenice. Hladovějící svět má ale smůlu – na export obilí nepůjde

Přečíst článek
Kombajn, ilustrační foto

Po ruském útoku na Oděsu stoupla cena pšenice. Obchodníci nevěří ve válečnou smlouvu o vývozu obilí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme