Reklama

Ukrajina zatím vyvezla o třetinu méně obilí než předchozí sezonu

Oděsa, nákladní loď s obilím
iStock
 ČTK

Ukrajina zatím v nynější sezoně vyvezla téměř 16,2 milionu tun obilí, což je ve srovnání se stejným obdobím předchozí sezony pokles o 31,7 procenta. S odvoláním na údaje ukrajinského ministerstva zemědělství to uvedla agentura Reuters.

Reklama

Ukrajina je významným světovým producentem a vývozcem obilí. Kvůli ruské invazi a následné blokádě černomořských přístavů ale vývoz obilí prudce klesl. To přispělo ke zvýšení světových cen potravin a k obavám z jejich nedostatku zejména v Africe a na Blízkém východě.

Tři černomořské přístavy byly odblokovány koncem července na základě dohody mezi Moskvou a Kyjevem, kterou zprostředkovaly OSN a Turecko.

Přístav v Oděse

Rusko se vrací k dohodě o obilí

Rusko se vrátí k účasti na dohodě, která umožňuje vývoz obilí z ukrajinských přístavů. Ve středu to podle agentury TASS uvedlo ruské ministerstvo obrany. K tomuto kroku se Moskva rozhodla poté, co od Ukrajiny obdržela záruky, že Kyjev nepoužije plavební koridor k bojovým operacím, doplnilo ministerstvo.

Přečíst článek

Nynější sezona začala v červenci a trvá do června příštího roku. Dosavadní vývoz zahrnoval podle údajů ministerstva zemědělství téměř 6,3 milionu tun pšenice, 8,6 milionu tun kukuřice a 1,3 milionu tun ječmene.

Vláda v Kyjevě uvedla, že Ukrajina by letos mohla sklidit 50 až 52 milionů tun obilí, což je výrazně méně než rekordních 86 milionů tun loni. Propad zdůvodňuje nižšími hektarovými výnosy a také ztrátou půdy ve prospěch ruských sil.

Z přístavu Oděsa během dvou dnů vyplulo osm lodí naložených 342 tisíci tunami zemědělských produktů, které směřují do Afriky, Asie a Evropy. Informovalo o tom v neděli ukrajinské ministerstvo infrastruktury.

Kombajn, ilustrační foto

Jídlo jako zbraň. Rusko blokuje vývoz pšenice z Ukrajiny a samo na obilí vydělává miliardy

Alespoň na jedné frontě, té potravinářské, si může Rusko připadat jako vítěz. V rámci invaze na Ukrajinu zablokoval Kreml ukrajinské přístavy, a tím i značnou část vývozu ukrajinského obilí do světa. Rusko tak nyní vesele prodává své obilí v zahraničí za vyšší ceny, a jen za dobu invaze vydělalo téměř dvě miliardy dolarů navíc, uvedl server Bloomberg.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ruské přístavy a sklady jsou zahlceny obilím. Nepomáhají slevy ani rekordní vývoz

Ruské přístavy a sklady jsou zahlceny obilím. Nepomáhají slevy ani rekordní vývoz

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme