Reklama

Týden tradera: Stanjurův kurzotvorný přešlap poškodil drobné investory

Ministr financí Zbyněk Stanjura.
ČTK
Kryštof Míšek

Akciové trhy v uplynulém týdnu hledaly svůj směr a postupně se vrátily blíže svým minimům. Akcie trpí nadále silným dolarem, vysokými sazbami a nejistotou, zda se již konečně podaří zkrotit inflaci. Tak trochu furt to samé. Hlavní americký akciový index S&P 500 poklesl k hladině 3700 bodů. Přesto je pozitivní, že výsledky institucí v 3. čtvrtletí zatím působí docela slušně.

Reklama

Výnosy amerických státních dluhopisů ve čtvrtek opět vzrostly a pokračovaly v růstu do výšin, které nebyly zaznamenány více než deset let. Referenční výnos desetiletých státních dluhopisů vzrostl o 10 bazických bodů na 4,23 procenta a v jednu chvíli dosáhl nejvyšší úrovně od roku 2008. Mnozí investoři se obávají poklesu ekonomiky, protože Federální rezervní systém zvyšuje úrokové sazby v rámci boje proti přetrvávající inflaci.

Další zvýšení sazeb o 75 bazických bodů se od centrální banky očekává na jejím příštím zasedání 1. a 2. listopadu.Očekávání trhu ohledně úrokových sazeb se posouvá až přes pět procent v příštích šesti měsících. Akcie tedy budou nadále pod tlakem růstu sazeb Fedu. V tomto směru se nic nemění.

Chaos na ostrovech

Liz Trussová odstoupila z funkce premiérky po 45 dnech ve funkci, které byly poznamenány zmatky, a vyvolala tak druhé volby vedení „toryů“ během čtyř měsíců. Trussová uvedla, že její nástupce bude zvolen do příštího týdne poté, co ji vzpoura vlastních poslanců přiměla k odchodu. Zmatky a nespokojenost vyvolal především záměr o snížení daní, který měl podpořit ekonomiku, ale nakonec v první fázi pouze posílil nedůvěru finančních trhů v libru a vládní dluh.

Výsledkem byly obavy o zdraví britské ekonomiky. I přesto, že záměr snížit prudce daňové břemeno byl pod tlakem trhů odvolán, pochybnosti o politickém vedení země přetrvaly. Konzervativci tak v poslední době na Trussovou dost tlačili, aby sama rezignovala. Dluhopisy a libra reagovaly krátkodobým posílením.

Tesla překvapila

Společnost Tesla (TSLA), největší světový výrobce automobilů podle tržní hodnoty, překonala odhady analytiků ohledně zisku za třetí čtvrtletí, a to navzdory rostoucím nákladům na materiál, neefektivitě některých továren a problémům s logistikou dopravy. Její akcie přesto klesly, protože tržby zaostaly za očekáváním. Upravený zisk na akcii (EPS) společnosti bez zahrnutí některých položek meziročně vzrostl o 69,4 procenta na 1,05 dolaru.

Elon Musk

Musk opět obrátil. Po koupi Twitteru propustí tři čtvrtiny zaměstnanců, tvrdí The Washington Post

Elon Musk chce zrušit 75 procent pracovních míst v Twitteru, dotklo by se to více než 5000 zaměstnanců. Uvádějí to zdroje deníku The Washington Post (WP). Nejbohatší muž na světě po několikaměsíčním otálení slíbil, že jednu z nejvlivnějších sociálních sítí planety koupí za 44 miliard dolarů (1,1 bilionu korun). Firma vzápětí zaměstnance ujistila, že se žádné velké propouštění nechystá.

Přečíst článek

Tržby firmy Elona Muska vzrostly o 55,9 procent na 21,5 miliardy dolarů, což je méně než 21,9 miliardy dolarů, které předpovídali analytici. Tesla začátkem tohoto měsíce uvedla, že ve čtvrtletí vyrobila 365 923 vozů a dodala 343 830 z nich, což podtrhuje potíže s potenciálními nedodělky. Akcie by přesto již mohly být na hodnotách, které mohou být pro rizikověji laděné investory zajímavé.

Česká vláda stále hledá mimořádné peníze

Odehrálo se další kolo boje okolo takzvané windfall tax. Přešlapy vládních politiků, zda bude zdanění bank a energetických společností už za rok 2022, nebo až od dalšího roku, uvedly řadu lidí v nejistotu. Výsledkem je nervozita a poškození akcionářů veřejně obchodovaných společností, jako je ČEZ, KB nebo Erste Bank na Pražské burze. Akcie padaly o pět a více procent, aby se posléze stabilizovaly, když byly výroky o mimořádných daních za rok 2022 dementovány.

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Chaos kolem windfall tax. Vláda ji chce zase až od roku 2023

Vláda se kloní k tomu, aby daň z neočekávaných zisků platila od roku 2023, přestože evropské nařízení umožňuje ji uplatnit už od letoška. Po jednání vlády to ve středu řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Zavedení daně kabinet podle něj spojí s daňovým balíčkem, který čeká druhé čtení ve sněmovně. Ještě ráno přitom vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) řekl, že připravovaná daň z mimořádných zisků by měla platit i pro letošní rok. Podle Jurečky se na tom dohodli v úterý večer lídři koaličních stran.

Přečíst článek

V normální regulované ekonomice by si pravděpodobně podobné „tweety “ dovolit naši politici nemohli. Pojem jako kurzotvorná informace jim zřejmě nic naříká. V případě, že by chtěli, aby si lidé sami spravovali svoje peníze a investovali, tak tito politici udělali tu nejhorší věc, co mohli: poškodili drobné investory a prokázali naprostý nezájem o domácí kapitálový trh.

Ono se řekne: z cizího krev neteče, ale často se jedná právě o voliče SPOLU nebo PirStan. Myslím, že podobným postupem se smazává zbytek důvěry odborné veřejnosti v rozumnou hospodářskou politiku vládní koalice. A to nás pořádná recese teprve čeká.

Ivan Bartoš, předseda Pirátů

Lukáš Kovanda: Piráti trvají na mimořádné dani už za letošek. Hrozí propad akcií ČEZ i bank a miliardy ztrát akcionářů

Piráti stále trvají na zavedení daně z mimořádného zisku uvalené už na letošní zisk. Ministr financí Zbyněk Stanjura přitom ve středu uvedl, že se kloní spíše k variantě daně vypočítávané až ze zisku příštího roku. Stanjurovo středeční prohlášení uklidnilo pražskou burzu, na které se obchoduje hned několik akciových titulů, na něž se daň má vztahovat. Pokud by Piráti svůj požadavek uplatnili, efekt bude zcela opačný, varuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Rozdíl pěti let v ceně benzínu na amerických čerpacích stanicích společnosti Chevron. První snímek je z roku 2017, druhý z října 2022

Noční můra Američanů se stala realitou. V zemi zaslíbené benzinu se tankuje dráž než v Česku

Spojené státy byly vždy mekkou levného benzínu. Však je to citlivé politické téma, asi jako cena piva v Česku. Silný americký dolar a tradičně dražší palivo v Kalifornii ale znamená, že v Hollywoodu vyjde nyní litr benzínu i na více než 50 korun za litr. Pro Američany zvyklé na litr za zhruba desetikorunu jde o obrovský šok.

Přečíst článek

Zbyněk Stanjura, ministr financí

Státní dluh za tři čtvrtletí vzrostl na 2,89 bilionu. Každý Čech dluží 275 tisíc korun

Státní dluh za letošní tři čtvrtletí vzrostl o 424,7 miliardy korun na 2,89 bilionu korun. Na každého českého občana tak hypoteticky připadá dluh zhruba 275 tisíc korun. Míra zadlužení ke konci září dosáhla 43,8 procenta, od začátku roku se zvýšila o 3,4 procentního bodu, informovalo ministerstvo financí ve čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Lukáš Kovanda: Stanjura rozhořčil menšinové akcionáře ČEZ, stát bude dál vybírat mimořádnou daň

Přečíst článek

Akciové trhy padají jak hrušky. Historické prokletí druhého kvartálu pokračuje

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme