Reklama

Týden tradera: Fed může se sazbami ještě přitvrdit

Elektronická burzu ukazující ceny japonských akcií v pondělí 12. září 2022 v Tokiu.
ČTK / AP
Kryštof Míšek

V uplynulém týdnu to bylo na trzích jako na houpačce. Volatilita zůstává oficiálně relativně nízká, ale denní pohyby jsou stále vysoké (až desítky bodů na americkém indexu S&P500). Nejistota plyne na jedné straně z restriktivní monetární politiky Fedu, jednak z probíhající transformace ekonomiky, změn v dodavatelských řetězcích a úpravách v globálním obchodě kvůli válce na Ukrajině. Investorům bych radil, aby se v současné situaci nesoustředili jen na základní scénáře vývoje. Ekonomika je totiž z mého pohledu stále velmi přehřátá.

Reklama

Prezident newyorské pobočky Fedu John Williams ve středu potvrdil očekávaný vrchol úrokových sazeb lehce nad pěti procenty. Po pátečních silných datech z amerického trhu práce se také vyrojily spekulace, že sazby mohou vzrůst výrazně více, než byl do té doby tržní konsensus. Z pohledu na swapy plyne, že úrokové sazby Fedu by se mohly dostat až na 5,25 procenta, ale trh, řekl bych, počítá i s možností 5,50 procenta. Americká ekonomika se totiž nyní zdá stále velmi robustní a odolná.

Pozitivní je stále vývoj na trhu s energiemi, kde se situace pozvolna zlepšuje. Tedy i příští zima by mohla být pro EU a její průmysl snesitelná. Cena zemního plynu v USA klesá téměř nepřetržitě od poloviny prosince. Kontrakt s březnovým termínem dodání klesl pod 2,5 dolaru za milion BTU (britských termálních jednotek) a za dva měsíce ztratil přes 50 procent hodnoty.

ilustrační foto

Na Valentýna letos padne 2,5 miliardy, drahota řadu lidí od oslav odradí

V těchto dnech vrcholí období valentýnských nákupů. Zpravidla trvá od 9. do 14. února, což je „Den D“, Den svatého Valentýna, „svátek všech zamilovaných“. Obliba Valentýna roste v Česku v uplynulých deseti letech roste zhruba třikrát rychleji než ve světě. Alespoň tedy po přihlédnutí k růstu valentýnských výdajů. Z aktuální edice každoroční studie Mastercard Love Index vyplývá, že Češi za posledních deset let navýšili své valentýnské výdaje o zhruba 550 procent, zatímco ve světě činilo navýšení 180 procent.

Přečíst článek

Rovněž kontrakty na cenu elektřiny sestoupily na příští roky znatelně níže, nový „normál“ bude řádově několikrát vyšší, ale ve chvíli kdy, francouzské jaderné elektrárny pojedou na 100 procent, může být situace ještě o poznání lepší.

Složitá je situace na trhu s ropou.Turecko nařídilo obnovit tok ropy do exportního terminálu Ceyhan poté, co byl preventivně pozastaven po ničivém zemětřesení, které zemi před týdnem zasáhlo společně se Sýrii. Terminál přepravuje přibližně milion barelů ázerbájdžánské a irácké ropy. V příštích týdnech bude zajímavé sledovat, jaký dopad bude mít na cenu komodity zemětřesení a zejména zahájené embargo na dodávky z Ruska. Obávám se, že v tomto směru nás čeká podstatné zdražování pohonných hmot.

Slavný fotbalový klub z Anglie bude asi na prodej. Akcie fotbalového klubu Manchester United posílily v polovině týdne až o 16 procent v souvislosti se spekulacemi, že se v nejbližších dnech očekává nabídka ze strany katarského investora. Jednalo by se o logický krok vzhledem k tomu, že se současným akcionářům nepovedlo s klubem dosáhnout prakticky žádného většího úspěchu. Tým s bohatou historií tak čeká již řadu let na vítězství v Lize mistrů či domácí soutěži. Nedávné spory s Cristianem Ronaldem jsou jen potvrzením složité atmosféry uvnitř klubu.

Adidas prodejna, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Adidas míří do ztráty, poprvé za více než 30 let

Akcie německého Adidasu, ikonického výrobce sportovních potřeb, se závěrem týdne dramaticky propadly poté, co firma varovala, že má ve skladech neprodejné zboží za 1,2 miliardy eur, neboli zhruba 28,5 miliardy korun. Jedná se o zboží, které sportovní gigant vyrobil pod značkou Yeezy v rámci marketingové spolupráce s americkým rapperem Ye, dříve známým jako Kanye West.

Přečíst článek

Kurz koruny vůči euru

Koruna je k euru nejsilnější za 15 let. Daří se i pražským akciím

Pražská burza ve čtvrtek uzavřela na nejvyšší hodnotě za téměř rok. Dařilo se i koruně. K euru je nejpevnější za téměř 15 let.

Přečíst článek

Reklama

Související

Socha býka na Wall Street

Týden tradera: Index S&P 500 zažil solidní katapult a ČNB zariskovala

Přečíst článek
ilustrační foto

Týden tradera: Burzy brzdí s tím, jak Fed krotí naděje na snížení sazeb

Přečíst článek
Sousoší symbolů burzovního obchodování - medvěda a býka - před burzou ve Frankfurtu nad Mohanem.

Týden tradera: Fed nastartoval akciovou jízdu, Fialova vláda zase tu dotační

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme