Reklama

Týden tradera: Trhy si užívají tradiční rallye, Fed možná zpomalí růst sazeb

šéf Fed Jerome Powell
profimedia.cz
Kryštof Míšek

Sezonní vzor zdá se funguje velmi dobře. Výstup k vyšším metám na indexu S&P 500 ale rozpoutal především guvernér Fed Jerome Powell. To, k čemu se schylovalo již několik posledních týdnů, nastalo: americká centrální banka by při svém zvyšování úrokových sazeb měla zařadit nižší rychlost. Hlavní americký index tak prošel mohutnou „rallye“, a ta nemusí být stále u konce. 

Reklama

Šéf americké centrální banky otevřel dveře ke snížení tempa zvyšování úrokových sazeb již v prosinci. Nyní však záleží především na tom, o kolik je třeba sazby ještě zvýšit a jak dlouho by měly být udržovány na restriktivní úrovni, aby se inflace vrátila na dvě procenta. Navíc, i když dvakrát řekl, že inflace zůstává "příliš vysoká", tak Jerome Powell vysvětlil, že další vývoj cen je "velmi nejistý“.

„Navzdory přísnější politice a pomalejšímu růstu v uplynulém roce jsme nezaznamenali jasný pokrok ve zpomalování inflace," uvedl dále Powell v poznámkách připravených pro projev v Brookings Institution. Guvernér americké centrální banky dále zdůraznil, že pro další vývoj inflace je nejdůležitější takzvaná jádrová inflace služeb. Vysvětlil, že klíčem k této složce inflace je napjatý trh práce. Právě zde ale začínají také dorážet zprávy, že se na něm minimálně výrazně zpomalila tvorba pracovních míst: zveřejněný indikátor ADP ukázal na 127 tisíc nových míst oproti očekávání až 200 tisíc.

Vystoupení Powella tak upevňuje očekávání, že Fed na svém zasedání 13. a 14. prosince zvýší úrokové sazby "jen" o 50 bazických bodů, což bude následovat po čtyřech po sobě jdoucích změnách o 75 bazických bodů. Americké výnosy v reakci klesly napříč křivkou o poměrně výrazných 20 bodů. S tím je třeba brát v potaz, že americká výnosová křivka stále zůstává inverzní a naznačuje pád tamní ekonomiky do recese. To bych rozhodně bral na zřetel, trh si v určitý moment může uvědomit křehkost ekonomické situace.

Lagardeová čeká další růst inflace

Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová uvedla, že by byla překvapena, kdyby inflace v eurozóně dosáhla svého vrcholu, což naznačuje, že nedávné zvyšování úrokových sazeb ještě není u konce. "Ráda bych viděla, že inflace dosáhla vrcholu v říjnu, ale obávám se, že tak daleko bych nešla," řekla v pondělí v Bruselu evropským zákonodárcům.

Prohlášení je tedy v mírném kontrastu s tím, s čím přišel její kolega Powell. ECB má ale v tomto směru před sebou ještě hodně náročnou práci, těšit jí může jen to, že zatím nehrozí nedostatek na trhu s energiemi a unijní ekonomika by tak další růst sazeb mohla se skřípěním zubů ustát.

Elon Musk urovnal spory s Applem

Twitter v App Store zůstane. Bylo to nedorozumění, přiznal Musk po schůzce s šéfem Applu

Nový majitel Twitteru Elon Musk v pondělní sérii tweetů obvinil společnost Apple ze sabotáže jeho sociální sítě. Nejenže na ní Apple již téměř neinzeruje, ale měl také uvažovat o vyřazení aplikace z App Store. To ale Muskovi na společné schůzce vyvrátil přímo šéf Applu Tim Cook. Spory jsou minulostí, uvedl po setkání Musk.

Přečíst článek

Apple má problémy se svým novým IPhonem číslo 14. Čínské koronavirové restrikce neumožňují partnerské společnosti Foxconn připravit včas až šest milionů nových telefonů. V tomto směru je situace skutečně negativní vzhledem k tomu, že právě klíčové vánoční období hraje dlouhodobě prim ve výsledcích tohoto technologického obra. Je to další zpráva o komplikacích v dodavatelském řetězci Applu, když již před nějakou dobou obě společnosti varovaly, že se dodávky zpozdí.

ČEZ obdržel nabídky na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Americko-kanadský Westinghouse, francouzská EdF a korejská společnost KHNP měly na podání nabídek čas do minulé středy. Nový blok by měl stát do roku 2036. V situaci vyšších cen elektřiny dáváz ekonomického pohledu projekt jednoznačně smysl. Škoda, že předchozí vlády nebyly schopné najít funkční řešení dříve. Promarněná „dekáda“ v rámci tohoto obřího projektu, může být skutečnou vážnou chybou.

Chmurný výhled pro Teslu. Její podíl na americkém trhu klesne během pár let čtyřnásobně, říká S&P

Chmurný výhled pro Teslu. Její podíl na trhu klesne během pár let čtyřnásobně, říká S&P

Americká automobilka Tesla, v jejímž čele stojí miliardář Elon Musk, zůstává jedničkou na trhu s elektromobily ve Spojených státech. Její tržní podíl se však snižuje, protože konkurenti uvádějí na trh čím dál více cenově dostupnějších modelů. Vyplývá to ze zprávy společnosti S&P Global Mobility. V letošních prvních třech čtvrtletích se podíl Tesly na trhu s elektromobily v USA podle této zprávy snížil na 65 procent ze 71 procent před rokem a ze 79 procent v roce 2020. S&P předpokládá, že do roku 2025 se tento podíl propadne na méně než 20 procent.

Přečíst článek

Richard Watzke

V sídle Xixoio zasahovala policie. Zadržela šéfa Watzkeho

V sídle obchodníka s digitálními aktivy Xixoio v Praze v úterý zasahovala policie. Policisté si vyžádali dokumenty od představitelů firmy, uvedl server Seznam Zprávy. Podle serveru HN.cz policisté také zadrželi zakladatele tohoto kontroverzního projektu Richarda Watzkeho (na snímku).

Přečíst článek

Reklama

Související

šéf Fedu Jerome Powell

Týden tradera: Fed stále překypuje penězi, to ohrožuje cenovou stabilitu akcií

Přečíst článek
Jerome Powell, šéf Fed

Lukáš Kovanda: Inflace a úroky v USA právě rozhodují i o bezpečnostní budoucnosti Česka

Přečíst článek
Šéf Fedu Powell: Je potřeba ještě více zvýšit úrokové sazby. Kvůli silnému trhu práce

Šéf Fedu Powell: Je potřeba ještě více zvýšit úrokové sazby. Kvůli silnému trhu práce

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme