Reklama

Týden tradera: Akcie skokově posílily, investoři sázejí proti dalšímu růstu sazeb

Newyorská burza (NYSE)
ČTK / AP
Kryštof Míšek

Americké akcie si prošly dalším turbulentním týdnem, kdy denní pohyby byly často až na úrovni stovky bodů. Na trhu se setkává realita vyšších sazeb a poklesu ekonomiky s přáním, že Fed zpomalí svoji agresivní měnovou politiku růstu sazeb. Podstatná část trhu má pořád tendenci sázet na takzvaný pivot neboli přestávku ve zvyšování sazeb. To může vyvolat paradoxně další výprodej.

Reklama

Ve čtvrtek byl zveřejněn CPI indikátor vývoje cen v USA. Celkový index spotřebitelských cen tam v září nečekaně vzrostl z 8,1 procenta na 8,2 procenta. Zatímco celková inflace ochlazuje, jádrová inflace, která je považována za stabilnější, nadále roste, a to ze zářijových 6,6 procenta meziročně na předpokládaných 6,9 procenta v říjnu.

Vyšší jádrová inflace podporuje přesvědčení Fedu, že bude možná nutné zvýšit úrokové sazby více, než se původně předpokládalo. Data, která nakonec dorazila na trh, byla poměrně pozitivní. Inflace v říjnu zpomalila na 7,7 procenta při očekávání 7,9 procenta meziročního růstu CPI, jádrově zpomalila na 0,3 procenta při očekávání 0,5 procenta. Akcie na tuto dobrou zprávu reagovaly prudkým růstem. Zejména technologický index Nasdaq mohutně posiloval.

Midterms v USA

V polovině týdne se konaly volby v USA, takzvané midterms, měly posílit roli republikánů v americké politice a oslabit současného prezidenta Bidena. Průzkumy veřejného mínění naznačily, že volby v polovině volebního období v USA se týkaly především ekonomiky a inflace, ale důraz na sociální otázky měl ohlas a pomohl demokratům překonat očekávání.

Dopad na obchodování tak nebyl příliš výrazný, osobně bych však považoval za moudré sledovat, kdo se nakonec vyprofiluje, jako lídr republikánů do prezidentských voleb. Ty by za zhruba dva roky mohly rozhodnout o tom, zda Evropa bude čelit Rusku sama a USA se ještě více bude zaměřovat na hrozbu Číny.

Sam Bankman-Fried, zakladatel FTX

Pád kryptoburzy FTX povede k utužení pravidel pro bitcoin a spol.

Zhroucení impéria teprve třicetiletého Sama Bankmana-Frieda připravilo miliony lidí o nemalé finanční prostředky a pád kryptoburzy FTX s sebou stáhl stamiliony dolarů z celého trhu s kryptoměnami. Situaci zpovzdálí sledovaly významné instituce zejména v USA a Evropské unii, které nyní začnou dále tlačit na konečné určení pravidel pro kryptoaktiva, míní agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Výprodeje napříč kryptoměnami zasáhnula zpráva o komplikacích ve financování burzy FTX. Celková tržní kapitalizace kryptoměn se za posledních pár dní propadla o stovky miliard dolarů. Od středečního rána jsou příčinou nejnovějšího poklesu v tomto sektoru problémy s likviditou krypto burzy FTX.

Tento likvidity crunch (zamrznutí financování) se ale může podobně, jako ve finanční krizi v roce 2008–2009, rozprostřít dominovým efektem také mezi ostatní účastníky kryptotrhu - akcie těchto burz na danou situaci reagovaly propadem. Coinbase ztratila za týden třetinu hodnoty. Nákaza se z mého pohledu může šířit dál, současné ekonomické prostředí kryptoměnám rozhodně přeje méně než roky, kdy centrální banky tisknuly další a další peníze do systému.

ČEZ investory potěšil

Velmi silná čísla hospodaření představil v týdnu ČEZ, energetická skupina překvapila vylepšením celoročního výhledu na úrovni provozního i čistého zisku. Ve hře je opravdu rekordní dividenda, která by mohla při výplatě až 100 procent zisku dosáhnout úrovni kolem 130 korun na akcii. V tomto směru ceny kolem 850 korun nabízí solidní výplatní poměr kolem 15 procent. To už je skoro výnos blížící se letošním inflačním číslům, titul tak může nabízet další růstový potenciál a lákat nejen dividendové hráče.

Z pohledu konkrétních výsledků hospodaření měl ČEZ ve 3. čtvrtletí s čistý zisk 18,7 miliardy korun, analytici v počítali s číslem 14,0 miliardy. Provozní ukazatel EBITDA se ve stejném období navýšil o 88 procent na 30 miliard, odhad trhu byl posazený na 26,2 miliardy. Provozní výnosy meziročně vzrostly o 69 procent na 80,5 miliard. Silný „trading“ energetických komodit byl v tomto kvartálu samozřejmostí.

Tuzemská inflace po dvou letech poprvé klesla

Růst cenové hladiny v říjnu významně poklesnul vlivem vládního opatření na trzích s energiemi, kde byl stanoven cenový strop pro domácnosti. Index CPI v říjnu meziročně vzrostl o 15,1 procenta při očekávání 17,9 procenta. Jednalo se o první pokles cen od konce roku 2020. Bez zahrnutí výše uvedených opatření (Úsporný tarif a odpuštění POZE) do výpočtu by úhrnný index spotřebitelských cen meziměsíčně dosáhl hodnoty 101,6 procenta (namísto 98,6).

Jedná se o první poměrně dobrý signál, že inflace narazila před zhruba dvěma měsíci na svůj strop a pokud ekonomika skutečně v příštích několika kvartálech bude klesat, mohli bychom se dočkat určitého citelného zvolněnírůstu cen.

pole, setí

S investicemi do akcií či nemovitostí se vyplatí počkat, hitem může být půda

Češi si po dlouhých letech, kdy nechávali peníze ležet na účtech, důkladněji rozmýšlejí, jak s nimi naloží. Ta předchozí léta byla příznačná velice nízkou inflací, takže lidé sice lamentovali nad vlastně nulovými úroky, ale zároveň věděli, že inflace je také skoro nulová. Nula od nuly pojde.

Přečíst článek

Škoda Auto, ilustrační foto

Česká ekonomika bude příští rok balancovat na hraně recese, tvrdí EK

Recesi v příštím roce už České republice předpovídá také Evropská komise. Její nová makroekonomická prognóza počítá s tím, že růst českého hospodářství zpomalí na 0,1 procenta místo dříve očekávaných dvou procent.

Přečíst článek

Reklama

Související

Týden tradera: „Medvědi“ se vracejí naplno do hry, burzy ohrožuje zvýšení sazeb Fedu

Týden tradera: „Medvědi“ se vracejí naplno do hry, burzy ohrožuje zvýšení sazeb Fedu

Přečíst článek

Akciové trhy padají jak hrušky. Historické prokletí druhého kvartálu pokračuje

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme