Reklama

Ruská ropa do ČR proudí dál, ze zásob na Slovensku

ropovod Družba, ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Dodávky ruské ropy ropovodem Družba do České republiky zatím pokračují bez přerušení, využívány jsou totiž operativní zásoby ropy na Slovensku. Uvedla to společnost Mero, která je vlastníkem a provozovatelem české části ropovodu Družba a ropovodu IKL. Směrem na Slovensko jsou ovšem dodávky dál zastaveny, ropovod je dočasně odstavený kvůli technickým problémům způsobených výpadkem proudu na Ukrajině.

Reklama

„V tuto chvíli intenzivně sledujeme vývoj řešení nastalé situace. Jsme v nepřetržitém kontaktu s provozovatelem slovenské části ropovodu Družba, společností Transpetrol a naším zákazníkem, vlastníkem tuzemských rafinérií, společností Orlen Unipetrol,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel společnosti Mero Jaroslav Pantůček.

Fotografie pořízená z videa zveřejněného tiskovou službou ruského ministerstva obrany v neděli 16. října 2022 ukazuje ruský vojenský taktický raketový systém země-vzduch krátkého doletu Osa odpalující rakety na ukrajinské jednotky na nezveřejněném místě.

Lukáš Kovanda: Kvůli dopadu rakety v Polsku oslabuje zlotý, zlevňují akcie i ropa. A Družba stále stojí

Polský zlotý dnes vůči koruně znehodnotil na svoji nejslabší úroveň za poslední měsíc. Dnes ráno se prodával i za méně než 5,09 koruny, tedy nejlevněji od letošního 17. října, vyplývá z dat agentury Bloomberg. Z dlouhodobého hlediska je polská měna stále blízko svých historicky rekordních minim vůči koruně. Na absolutní minimum se propadla letos 7. října, kdy se prodávala i za méně než 5,01 koruny, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Podle něj současná situace kolem odstávky ropovodu na Ukrajině nijak neovlivní chod tuzemských rafinérií. V případě potřeby jsou totiž k zásobování rafinerie v Litvínově, která ruskou ropu používá, připraveny operativní zásoby ropy na Centrálním tankovišti ropy v Nelahozevsi a dále případně zásoby státních hmotných rezerv. K zásobování rafinérií v ČR lze stále využít také ropovod IKL z Německa a na něj navazující ropovod TAL z Itálie, kde je aktuálně volná přepravní kapacita, a přeprava tak standardně pokračuje. „Díky této diverzitě má ČR výhodu oproti ostatním státům, které jsou závislé pouze na Družbě,” dodal Pantůček.

Zásoby ropy jsou dostatečné

Standardní provoz rafinérií v Litvínově i v Kralupech nad Vltavou ve sředu deklarovala také společnost Orlen Unipetrol, která je provozuje. Podle ní mají podniky zásob ropy zatím dostatek.

Dodávky ruské ropy přes ropovod Družba se zastavily v úterý večer. Zařízení bylo na ukrajinském území odstaveno z provozu kvůli zásahu transformátoru, který je pro fungování ropovodu nezbytný. Podle Ukrajinců zasáhla transformátor ruská raketa, samotné potrubí poškozeno není. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó ve středu uvedl, že ropovod by měl být brzy opět zprovozněn.

Ropovod Družba, Maďarsko

Dodávky ropy Družbou do Česka stojí. Ropovod je bez proudu v důsledku raketového úderu

Dodávky ropy ropovodem Družba z Ruska do zemí EU, včetně Česka, jsou přerušeny. Uvedla to maďarská petrochemická společnost MOL. Důvodem přerušení dodávek je zasažení související infrastruktury na ukrajinském území. Hlavní město Ukrajiny Kyjev a další místa se dnes staly terčem raketových úderů ruských vojsk, které jsou nejrazantnější a nejplošnější od únorového začátku invaze.

Přečíst článek

Ropovod Družba začíná v Rusku na východním břehu Volhy a v Bělorusku se dělí do dvou větví - severní vede do Polska a do Německa, jižní přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky. Tranzit ropy severní větví podle dřívějších informací pozastaven nebyl.

Rusko prostřednictvím jižní větve Družby obvykle dodává zhruba 250 tisíc barelů ropy denně. Hlavními odběrateli jsou česká společnost Unipetrol, kterou ovládá polská skupina PKN Orlen, a také MOL spolu se Slovnaftem.

Mol, čerpací stanice

MOL vydělává na levné ropě z Ruska. Tomu bude brzy konec

Maďarská petrochemická společnost MOL, která působí i v ČR, více než zdvojnásobila čtvrtletní zisk. Výsledky reportuje v den, kdy sněmovna jedná o dani z mimořádných zisků, která se má vztahovat vedle bank právě také na energetické a petrolejářské firmy.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ropovod Družba

Šéf Mero: Ruská ropa zase poteče Družbou až do Česka. Už zítra, nejpozději v sobotu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme