Reklama

Obavy z bankovní nákazy tlačí cenu ropy hluboko pod předválečnou úroveň

Těžba ropy, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Ceny ropy ve středu na světových trzích sestoupily na nejnižší úrovně za rok a čtvrt, dolů je tlačí propad na finančních trzích vyvolaný obavami kolem situace druhé největší švýcarské banky Credit Suisse. Severomořská ropa Brent kolem 15:30 SEČ ztrácela asi 3,5 procenta zhruba na 74,70 dolaru za barel. Předtím sestoupila až na 74,01 dolaru, nejníže od prosince 2021.

Reklama

Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) kolem 15:30 SEČ vykazovala pokles o 3,7 procenta zhruba na 68,70 USD za barel. Během dne se WTI propadla až na 67,93 USD, také nejníže od prosince 2021. V úterý ceny Brentu i WTI ztratily přes čtyři procenta.

Credit Suisse, druhá největší švýcarská banka

Lukáš Kovanda: Strach z pádu největší švýcarské banky Credit Suisse potápí i českou korunu

Česká koruna výrazně oslabuje kvůli strachu z pádu největší švýcarské banky, Credit Suisse, jejíž akcie dnes na burze klesly až o 25 procent. V Praze na burze padají také akcie tuzemských bank, v čele s těmi matky České spořitelny.

Přečíst článek

Ještě ráno se cena ropy zvyšovala po příznivých datech o ekonomické aktivitě v Číně a o výhledu poptávky na letošní rok, které zveřejnila Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Optimistická nálada na trhu se ale vytratila, když největší akcionář Credit Suisse řekl, že nemůže tomuto finančnímu domu poskytovat další finanční pomoc. Akcie Credit Suisse vzápětí prudce oslabily a s nimi i širší akciový trh v Evropě v čele s bankami.

Klienti stojí 13. března po oznámení krachu Silicon Valley Bank před sídlem banky v kalifornské Santa Claře, aby zachránili své úspory.

Krach Silicon Valley Bank v grafech a číslech. Proč je její pád tak zásadní?

Pokud by někdo přemýšlel, v čem je krach americké Silicon Valley Bank kromě obav nadměrného počtu klientů o své peníze tak zásadní, mohou mu pomoci grafy, které dala dohromady agentura Bloomberg. Ukazují nejen rapidní propad cen akcií bank, ale i související katapultování indexu strachu na Wall Street či největší pokles výnosu amerických vládních dvouletých dluhopisů od roku 1987.

Přečíst článek

Trhy se podle analytika XTB Jiřího Tylečka obávají prohlubujících se problémů bankovního sektoru, které mohou zasáhnout globální ekonomiku. „Růst poptávky z Číny, který měl vyhnat ceny ropy nad stodolarovou úroveň, se zatím nezhmotnil. Za výprodejem stojí propad cen rizikových aktiv. Obchodníci se bojí, že bankovní krize zasáhne Evropu,” sdělil ČTK Tyleček.

Burza v Pekingu (ilustrační foto)

Panické výprodeje akcií bank snížily jejich hodnotu o téměř půl bilionu dolarů

Hodnota světových finančních akcií se po krachu Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank snížila za dva dny o 465 miliard dolarů (přes 11 bilionů korun). Uvedla to agentura Bloomberg, která přitom zohlednila firmy zahrnuté v indexech MSCI World Financials a MSCI EM Financials. Investoři od New Yorku po Tokio se zbavují akcií finančních institucí.

Přečíst článek

Obavy z nákazy jasně nabývají na síle,” řekl agentuře Reuters analytik Tamas Varga ze společnosti PVM. „V důsledku toho je dolar silnější a akcie oslabují, a to je špatná zpráva pro ropu,” dodal. Silnější dolar zdražuje ropu a další komodity z pohledu držitelů jiných měn, což zpravidla snižuje poptávku.

„Credit Suisse a širší obavy ohledně bankovního sektoru výrazněji podkopávají náladu na trhu,” uvedl obchodník Craig Erlam ze společnosti OANDA. „Výhled je náhle velmi nejistý,” dodal.

Reklama

Související

zlaté slitky - ilustrační obrázek

Cena zlata a ropy míří k historickým rekordům. Není nic, co by růst mohlo zastavit, tvrdí australská centrální banka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme