Reklama

Krach Silicon Valley Bank v grafech a číslech. Proč je její pád tak zásadní?

Klienti stojí 13. března po oznámení krachu Silicon Valley Bank před sídlem banky v kalifornské Santa Claře, aby zachránili své úspory.
profimedia.cz
Dušan Kütner
duk

Pokud by někdo přemýšlel, v čem je krach americké Silicon Valley Bank kromě obav nadměrného počtu klientů o své peníze tak zásadní, mohou mu pomoci grafy, které dala dohromady agentura Bloomberg. Ukazují nejen rapidní propad cen akcií bank, ale i související katapultování indexu strachu na Wall Street či největší pokles výnosu amerických vládních dvouletých dluhopisů od roku 1987.

Reklama

Obchodníci z Wall Street při pohledu na tržní grafy v nadcházejících měsících nebudou mít problém přesně určit okamžik, kdy tikající bomba jménem Silicon Valley Bank vybuchla. Vyvolala totiž dramatické změny na dluhopisových, akciových i komoditních trzích, od výnosů dvouletých dluhopisů přes ceny akcií finančních institucí až po cenu zlata, uvedl Bloomberg.

Krach SVB, co do velikosti 16. největší banky v USA, nechává za sebou i obavu o celkovou stabilitu bankovního sektoru, což přidělává starosti také americké centrální bance (Fed), která zřejmě bude muset přehodnotit své zamýšlené kroky v oblasti monetární politiky.

Burza v Pekingu (ilustrační foto)

Panické výprodeje akcií bank snížily jejich hodnotu o téměř půl bilionu dolarů

Hodnota světových finančních akcií se po krachu Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank snížila za dva dny o 465 miliard dolarů (přes 11 bilionů korun). Uvedla to agentura Bloomberg, která přitom zohlednila firmy zahrnuté v indexech MSCI World Financials a MSCI EM Financials. Investoři od New Yorku po Tokio se zbavují akcií finančních institucí.

Přečíst článek

Hlavní změny na trhu, které otřásly Wall Street

Zatímco hlavní akciové indexy už se začaly odrážet od propadu z minulého týdne, volatilita zachvacuje aktiva všech kategorií. Newyorská burza proto například během pondělní seance několikrát zastavila obchodování s akciemi regionálních bank. 

Vývoj akcií regionálních amerických bank před a po pádu Silicon Valley Bank (SVB) do 13. března 2023:

Zdroj: Bloomberg

Inflace v USA se loni dostala na nejvyšší úroveň za 40 let. Fed v reakci na to zvýšil osmkrát úroky z téměř nuly loni v březnu na současných 4,5 až 4,75 procenta. Nepokoje způsobily rychlý posun v očekáváních dalších kroků Fedu, jehož šéf Jerome Powell v březnu prohlásil, že Fed bude muset zvyšovat sazby razantněji než o čtvrt bodu jako na posledním zasedání v únoru.

Obchodníci se swapy nyní dávají menší než poloviční šanci, že Fed tak nakonec učiní. Příští zasedání měnového výboru Fedu je naplánováno 21. a 22. března.

ČNB

Lukáš Kovanda: Bankovní panika v USA zastaví debatu o tom, zda ČNB má dále zvyšovat sazby

Bankovní panika v USA pravděpodobně ukončí debatu o zvýšení úrokových sazeb ČNB. Na pořadu dne bude místo toho bude diskuse, kdy je začít snižovat, komentuje aktuální dění na finančních trzích ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Velké změny v očekáváních politiky Fedu poslal výnos z dvouletého státního dluhopisu do nejstrmějšího třídenního poklesu od Černého pondělí v říjnu 1987 (kdy došlo ke strmému propadu na všech tehdejších dvaceti třech nejdůležitějších akciových trzích na světě, u devatenácti z nich o více než 20 procent, pozn. red.). Dvouleté výnosy v uplynulých dnech v jedné chvíli klesly téměř o 60 bazických bodů na 3,99 procenta, nejníže od loňského října.

Vývoj výnosů amerických vládních dvouletých dluhopisů:

Zdroj: Bloomberg

Další z potrefených finančních institucí je First Republic Bank se sídlem v San Francisku, jejíž akcie se v pondělí propadly až o 78 procent a obchodování s akciemi bylo zastaveno kvůli přílišné volatilitě. Ani zpráva banky, že si zajistila další financování, nedokázala investory uklidnit.

Vývoj ceny akcií americké First Republic Bank do 13. března 2023 (v dolarech):

Zdroj: Bloomberg

Index očekávání trhu Cboe, známý jako index strachu investorů VIX, se v pondělí poprvé od loňského října krátce dostal nad úroveň 30 bodů. 

Průčelí pobočky americké First Republic Bank v Los Angeles

I přes pomoc Fedu se propadly akcie dalších amerických bank až o desítky procent

I přes nedělní zásah amerického Fedu a pomoc klientům z krachujících Silicon Valley Bank a Signature Bank v pondělí ráno newyorského času až o desítky procent klesly akcie dalších bank ve Spojených státech. Největší propad zaznamenaly Western Alliance Bancorp. a First Republic Bank, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Index strachu VIX na Wall Street před pádem a krátce po pádu SVB (do 13. května 2023):

Zdroj: Bloomberg

Zlato vyskočilo na jednoměsíční maximum a prodloužilo páteční zisky poté, co se investoři začali přesouvat do bezpečných finančních přístavů.

Silicon Valley Bank

Lukáš Kovanda: Krach SVB může poslat britské technologické firmy o dvacet let nazpět

Nadcházející týden by měl ukázat, zda je páteční kolaps šestnácté největší banky v USA, Silicon Valley Bank, pouze izolovanou záležitostí, nebo zda může jít o předzvěst plošnějšího problému, potenciálně dokonce bankovní krize s mezinárodním přesahem.

Přečíst článek

Vývoj ceny zlata před a krátce po krachu americké banky SVB (do 13. března 2023, v dolarech za unci):

Zdroj: Bloomberg
Reklama

Související

Americká First Republic Bank směřuje k bankrotu, akcie se propadly

Další v řadě. Americká First Republic Bank směřuje k bankrotu, akcie se opět propadly

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme