Reklama

Koruna je k euru nejsilnější za 15 let. Daří se i pražským akciím

Kurz koruny vůči euru
iStock
 ČTK

Pražská burza ve čtvrtek uzavřela na nejvyšší hodnotě za téměř rok. Dařilo se i koruně. K euru je nejpevnější za téměř 15 let.

Reklama

Index PX vzrostl o 1,02 procenta na 1388,77 bodu. Vzhůru burzu táhly akcie bank. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Č

Výše byl index PX v závěru dne naposledy loni 23. února. „Pražská burza dokázala navázat na středeční silný růst a dále posilovala,” podotkl makléř Fio banky David Brzek. Od začátku roku si index PX připisuje zisk 15,6 procenta, upozornil makléř Wood & Company Vladimír Vávra.

Z bankovních emisí Erste Bank stoupla o 1,79 procenta na 873,40 koruny, Moneta Money Bank o 1,33 procenta na 84,10 koruny. Cenné papíry Komerční banky zdražily o 1,08 procenta na 751,50 koruny.

S akciemi hrál ruletu. Před rokem byl dolarovým milionářem, teď prodává v lahůdkách

Myslel si, že je jako obchodník na finančních trzích neporazitelný. Jeho portfolio mělo v jednu chvíli hodnotu 1,5 milionu dolarů. O vše ale přišel. A nyní pracuje v lahůdkářství v Las Vegas za v přepočtu 300 korun na hodinu.

Přečíst článek

Silák koruna 

Česká měna ve čtvrtek uzavřela obchodování s kurzem 23,69 koruny za euro, což je nejlepší výsledek od konce července 2008. K dolaru se podle údajů serveru Patria Online koruna obchodovala za 22,01 koruny za dolar. Polepšila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru zpevnila oproti středečnímu podvečeru o sedm haléřů. Vůči dolaru si polepšila o 15 haléřů.

Koruna soustavně posiluje vůči euru zhruba od poloviny loňského listopadu. Už na konci loňského roku se k euru dostala na nejsilnější kurz za posledních 11 let.

polský Zlotý

Polský zlotý poprvé v historii spadl pod pět korun. A nákupy v Polsku Čechům opět zlevnily

Polský zlotý dnes poprvé v historii stojí méně než pět korun. Za rekordním oslabením polské měny vůči té české jsou i půtky Varšavy s Bruselem, Čechům díky nim dále zlevňují nákupy v Polsku.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Korunový souboj. Ve Švédsku nikdy nebylo pro Čechy levněji

Česká koruna je vůči švédské měně nejsilnější v dějinách. Dovolená ve Švédsku se letos vyplatí jako dosud nikdy.

Přečíst článek

Reklama

Související

Koruna v těžkých časech obstála, ukazují tvrdá data

Lukáš Kovanda: Česká koruna vládne. Za poslední čtyři roky je nejvýkonnější evropskou měnou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme