Reklama

Jak porazit inflaci? Poradí zkušení investoři již zítra

Ilustrační foto
iStock
 nst
nst

Dvouciferná inflace, historické nárůsty úrokových sazeb. Tlak centrálních bank přichází možná pozdě, o to silněji. A stranou bude muset možná ustoupit i ekonomický růst. Jak v takové době udržet hodnotu svého majetku? Na tyto otázky odpoví Investiční snídaně s názvem Jak investovat v prostředí vysokých úrokových sazeb? kterou pořádá společnost EMUN ve spolupráci s hlavními partnery KPMG ČR a PPF bankou.

Reklama

Sazbu přes tři procenta v USA neměli posledních 14 let. ECB úroky zvýšila poprvé od roku 2011. Monetární politika shodně reaguje na nejvyšší inflaci za posledních 40 let.

„Centrální banky se probudily a hasí, co zanedbaly,“ komentuje situaci makroekonomický analytik PPF banky Ľuboš Mokráš.

Už samotné očekávání zpřísnění měnové politiky poslalo akcie i dluhopisy do výprodejů. „Úrok je mocný. Aktuální výše bude mít zásadní vliv při alokaci aktiv,“ popisuje dopady Dušan Jalový, ředitel Sales pro institucionální klienty PPF banky. Sazby přitom zvyšují skoro všude. Což nutí investory přeskupit svá portfolia.

„V prostředí rostoucích úroků tradiční portfolio složené z akcií a dluhopisů příliš nefunguje. Řešením může být zařazení alternativních aktiv a aktivní řízení investic,“ dodává Štěpán Pírko, ředitel Bohemian Empire.

Příležitost pro investory

Výprodeje na kapitálových trzích můžou taky znamenat velkou příležitost. Investoři se tak přetahují, kdo lépe odhadne správný moment, správné aktivum nebo akciový titul. „Zvyšování úrokových sazeb a volatilita na dluhopisovém trhu vytváří zajímavé dlouhodobé investiční příležitosti,“ komentuje situaci Leoš Jirman, předseda představenstva EMUN IS a za pravdu mu dává i manažer fondu VAULT OPF ze společnosti Art od Finance Jakub Skryja. „V prostředí rostoucích úrokových sazeb většinou klesají ceny akcií, ale zároveň roste jejich očekávaný výnos do budoucna.“

Investice do nákupů firem přiblíží Igor Mesenský, M&A poradce a partner KPMG ČR, který shrne vliv inflace na valuace a situaci na trhu fúzí a akvizic.

Maersk sestoupil z trůnu největšího dopravce

Globální ekonomické vyhlídky jsou mizerné, shodují se experti

Hospodářské vyhlídky globální ekonomiky klesají. Vlivné světové organizace se v posledních týdnech předhánějí v tom, kdo více sníží predikci hospodářského růstu.

Přečíst článek

Otázky řečníkům můžete zasílat prostřednictvím aplikace sli.do #investice.

Investiční snídaně jsou určeny investorům a všem, které zajímá dění a předpokládaný vývoj v ekonomice a na kapitálových trzích. Navazují na konferenci Investiční výhledy a přinášejí pravidelný makroekonomický výhled a tržní update ve spojení s panelovou diskusí na vybrané aktuální téma. Využijte jedinečnou příležitost kontaktu s renomovanými odborníky, předními ekonomy a investičními analytiky.

Investiční snídaně s hlavním tématem Jak investovat v prostředí vysokých úrokových sazeb proběhne 19. 10. 2022 od 9:00 on-line na stránkách investicnivyhledy.cz a také na webu www.newstream.cz.

Do čeho se vyplatí investovat peníze?

Do čeho se vyplatí investovat peníze?

Míra inflace je v současné době velice vysoká a odhadnout její další vývoj se odvažuje málokdo. Peníze, které máme v hotovosti, každým dnem ztrácejí svoji hodnotu, a ani úrok na spořících účtech inflaci zdaleka nevyrovná. Proto mnozí z nás zvažují, jak své úspory před znehodnocením ochránit. Možností jak peníze investovat, a tím je před inflací ochránit a dokonce i zhodnotit, je hned několik.

Přečíst článek

hypotéky, hra, Monopoly, mezigenerační úvěry

Jak vyzrát na inflaci? Realitní fondy to umějí. Ale ne všechny

Kam vložit peníze, aby neztrácely hodnotu, když se inflace blíží šesti procentům? A podle ekonomů půjde až k sedmi procentům, možná i výše. Tuto otázku řeší řada lidí, kteří mají úspory. Realitní fondy to dokážou. Ale pozor, ne všechny. Vždy je třeba vybírat.

Přečíst článek

Reklama

Související

Investice (ilustrační foto)

Investice do rozvíjejících se trhů raketově rostou. Denně přilákají přes miliardu dolarů

Přečíst článek
video

Co přinese rok 2024 z pohledu investic? I o tom mluvili experti na konferenci EMUN

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme