Reklama

Dodávky ropy Družbou do Česka stojí. Ropovod je bez proudu v důsledku raketového úderu

Ropovod Družba, Maďarsko
ČTK
Lukáš Kovanda

Dodávky ropy ropovodem Družba z Ruska do zemí EU, včetně Česka, jsou přerušeny. Uvedla to maďarská petrochemická společnost MOL. Důvodem přerušení dodávek je zasažení související infrastruktury na ukrajinském území. Hlavní město Ukrajiny Kyjev a další místa se dnes staly terčem raketových úderů ruských vojsk, které jsou nejrazantnější a nejplošnější od únorového začátku invaze.

Reklama

V důsledku úderů přišlo o dodávky elektřiny zhruba sedm milionů ukrajinských domácností. Poškodily také trafostanici, která zajišťuje elektrický proud ropovodu Družba. V důsledku výpadku dodávek elektřiny je právě zastaven tok ropy Družbou. MOL ujišťuje, že má dostatek záložních kapacit, aby nedošlo k ohrožení dodávek ropy a ropných produktů v celé středoevropském regionu. MOL patří k největším prodejcům pohonných hmot v ČR.

Cena ropy Brent v reakci na zprávu citelně vzrostla, a to zhruba o 2,2 procenta. MOL ovšem vzápětí uvedl, že prověřuje způsoby, jak ropovod co nejrychleji vrátit do provozu.

Než se tak stane, zůstávají přerušeny dodávky ropy do Maďarska, na Slovensko a do Česka. Do ČR zhruba polovina veškeré importované ropy proudí právě Družbou, resp. její jižní větví. Pokud by došlo k trvalejšímu výpadku dodávek Družbou, budou v EU zvláště zasaženy kromě rafinérií tří jmenovaných zemí ještě ty německé a polské. Tato zařízení totiž stále zpracovávají ruskou ropu Ural, která přitéká právě Družbou.

Maďarský MOL a polský petrochemický podnik Orlen by v případě trvalejšího výpadku dodávek patřily v EU mezi zvláště poškozené společnosti. Orlen je jediným provozovatelem rafinérií v Česku, které ovládá skrze jím vlastněný podnik Unipetrol. Orlen je největším provozovatelem čerpacích stanic v Česku, převážně pod značkou Benzina.     

Mol, čerpací stanice

MOL vydělává na levné ropě z Ruska. Tomu bude brzy konec

Maďarská petrochemická společnost MOL, která působí i v ČR, více než zdvojnásobila čtvrtletní zisk. Výsledky reportuje v den, kdy sněmovna jedná o dani z mimořádných zisků, která se má vztahovat vedle bank právě také na energetické a petrolejářské firmy.

Přečíst článek

Vladimír Hlavinka, šéf Tedomu

Rusko už plynovou válku fakticky prohrálo, říká Vladimír Hlavinka

Válka na Ukrajině mimo jiné připomněla, že decentrální energetika posiluje bezpečnost dodávek elektřiny a tepla. „Jednu velkou elektrárnu můžete vyřadit z provozu rychle, ale v případě decentrálních zdrojů byste se musel hodně snažit, abyste narušil celou síť,“ říká v rozhovoru pro Export.cz Vladimír Hlavinka, generální ředitel společnosti Tedom, která vyváží plynové kogenerační jednotky do více než 50 zemí světa.

Přečíst článek

Další komentáře ekonoma Lukáše Kovandy čtěte zde

Reklama

Související

Fotografie pořízená z videa zveřejněného tiskovou službou ruského ministerstva obrany v neděli 16. října 2022 ukazuje ruský vojenský taktický raketový systém země-vzduch krátkého doletu Osa odpalující rakety na ukrajinské jednotky na nezveřejněném místě.

Lukáš Kovanda: Kvůli dopadu rakety v Polsku oslabuje zlotý, zlevňují akcie i ropa. A Družba stále stojí

Přečíst článek
Ropovod Družba

Šéf Mero: Ruská ropa zase poteče Družbou až do Česka. Už zítra, nejpozději v sobotu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme