Reklama

Ropa výrazně zlevňuje. Dolů ji táhne obava o čínskou poptávku

ropa brent, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Ceny ropy se prudce snižují kvůli obavám o poptávku v Číně, za kterými stojí nepříznivé údaje o červencovém vývoji čínské ekonomiky. Cena severomořské ropy Brent kolem ztrácela 4,6 procenta a pohybovala se blízko 93,60 dolaru (2241 korun) za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala pokles o 4,5 procenta a dostala se pod 88 dolarů (2107 korun) za barel.

Reklama

Nejnovější údaje čínského statistického úřadu ukázaly, že tempo růstu průmyslové výroby v Číně v červenci zpomalilo na 3,8 procenta z 3,9 procenta v červnu. Analytici v anketě agentury Reuters přitom čekali růst o 4,6 procenta. Překvapivé zpomalení vykázal také růst maloobchodních tržeb. Vládní údaje navíc ukázaly, že produkce čínských rafinerií klesla na nejnižší úroveň od března 2020.

Čína je největším dovozcem ropy na světě. Banka ING snížila odhad letošního růstu čínské ekonomiky na čtyři procenta z dříve předpokládaných 4,4 procenta. Zároveň varovala, že může přikročit k dalšímu zhoršení výhledu.

Investoři nyní sledují také vývoj rozhovorů o obnovení mezinárodní dohody o íránském jaderném programu, která by umožnila zvýšení vývozu ropy z Íránu. Íránský ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján uvedl, že Teherán do dnešní půlnoci odpoví na „finální“ návrh na obnovení dohody, který předložila Evropská unie.

Čína, ilustrační foto

Oživení čínské ekonomiky ztrácí na síle kvůli uzávěrám i bojkotu hypoték. Centrální banka přispěchala na pomoc

Čínská centrální banka v pondělí překvapivě snížila některé důležité úrokové sazby, aby oživila poptávku, protože nejnovější statistické údaje ukázaly, že ekonomika v červenci překvapivě zpomalila. Aktivitu v továrnách a maloobchodě utlumila politika nulové tolerance nemoci covid-19 a realitní krize, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

„Budeme potřebovat další rozhovory, pokud Washington neprojeví flexibilitu při řešení zbývajících otázek... Stejně jako Washington máme i my svůj plán B, pokud rozhovory selžou,“ uvedl šéf íránské diplomacie.

Temelín

Lidstvo potřebuje mnohonásobně více levné energie. Jinak se nebude rozvíjet a dojde na konflikty

Nedostatek energie, v našem případě plynu, nás nutí k energetickým úsporám. Jde o krátkodobé řešení, protože nic jiného nám nyní ani nezbývá. Dlouhodobě ale potřebujeme spotřebovávat více energie. Násobně více levné energie, abychom byli schopni řešit problémy, inovovat a prosperovat, píše v komentáři pro Newstream David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny.

Přečíst článek

Ropná rafinérie

Ruská ropa už může téct Družbou i do Česka. Banka přijala platbu

Ukrajina potvrdila, že obdržela peníze za tranzit ruské ropy ropovodem Družba. Podle agentury RIA to oznámila ruská státní společnost Transněfť, která je monopolním provozovatelem ropovodů v Rusku. Znamená to, že obnovení dodávek ropy jižní větví ropovodu do České republiky už nestojí nic v cestě. Podle slovenského přepravce ropy Transpetrol budou dodávky do Česka obnoveny večer. Na Twitteru brzké obnovení dodávek ropy přes Družbu potvrdil český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), podle něhož se podařilo najít po právní i technické stránce nejlepší způsob, jak odblokovat platbu za tranzit.

Přečíst článek

Reklama

Související

Demonstrace za odvolání a demisi vlády premiéra Petra Fialy (ODS) s názvem Nenásilná revoluce - Česká republika na 1. místě, 28. října 2022, Václavské náměstí, Praha.

Až příští zima bude kritická. Kdy už skutečně nebude ruský plyn, varují energetici

Přečíst článek
Elektrárna, ilustrační foto

Spotřeba energií ve světě je na úrovni před pandemií. Uhlí se spálilo nejvíce za osm let

Přečíst článek
ropný tanker

Ruská ropa míří do Indie a Číny v rekordním množství. Evropa ztratila prvenství v objemu dodávek

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme