Reklama

Akcie Tesly jsou rekordně nízko. Je čas nakupovat, míní analytici

Opening Tesla Factory Berlin Brandenburg
ČTK
Veronika Kudrnová
vku

Akcie Tesly se obchodují na dvouletém minimu. Od začátku roku se jejich hodnota propadla o 52 procent pod úroveň 170 dolarů za akcii. Jen za poslední dva měsíce automobilka umazala ze své tržní hodnoty 300 miliard dolarů. Pokles ceny už podle analytiků z Wall Street zašel dost daleko. Je čas nakupovat, míní.

Reklama

V pondělí akcie Tesly zavřely na 167,87 dolarech za kus, to je nejníže od listopadu 2020. Analytik Morgan Stanley Adam Jonas ve středu uvedl, že Tesla se blíží jeho cílové ceně 150 dolarů za akcii, což pro investory představuje příležitost k nákupu za výhodnou cenu, napsala agentura Bloomberg.

Z dvouletého minima se titul postupně zvedá, ve středu dvě hodiny před uzavřením burzy je na dohled 180 dolarů za akcii.

Analytik Citi Itay Michaeli, který má u Tesly nastavenu jednu z nejnižších cílových cen na Wall Street, ji ve středu navýšil, a to na 176 dolarů na akcii. Propad společnosti Tesla podle něj znamená, že některá příliš optimistická očekávání, včetně budoucích prodejů, byla nyní oceněna. Více než 50procentní propad v tomto roce podle něj „vyvážil krátkodobý poměr rizika a výnosu“.

Navzdory rizikům, jako je zpomalující poptávka po elektromobilech v Číně, která je pro Teslu největším trhem mimo Spojené státy, je Tesla také jediným výrobcem elektromobilů, který generuje zisk z prodeje, poznamenal Jonas z Morgan Stanley. V její prospěch podle něj také hrají v USA nedávno zavedené daňové úlevy na nákup vozů na baterky.  

Elon Musk

Chudák Musk. Letos přišel už o sto miliard dolarů

Hodnota majetku amerického podnikatele a šéfa automobilky Tesla Elona Muska se od začátku letošního roku snížila o více než 100 miliard dolarů (zhruba 2,4 bilionu korun). Na vině je především pokles ceny akcií Tesly na dvouleté minimum, uvedla agentura Bloomberg. Podle jejího indexu miliardářů se během pondělí hodnota Muskova majetku snížila o 8,6 miliardy na 169,8 miliardy dolarů (zhruba čtyři biliony korun).

Přečíst článek

Akcie Tesly letos propadly kvůli rostoucím nákladům na suroviny, problémům s výrobou i prodejem v Číně a tlaku na rozpočty zákazníků v čase globální inflace. V posledních týdnech mezi investory navíc zavládl neklid kvůli tomu, zda se šéf automobilky Elon Musk dostatečně věnuje jejímu řízení, zda se nesoustředí na sociální sít Twitter, kterou nedávno koupil za 44 miliard dolarů. Na veřejnost prosakující zprávy o hromadném propouštění v Twitteru a budování sociální sítě nové generace obavy investorů Tesly jen přiživují.

Elon Musk

Zaberete? Nebo jdete? Odpověď chci do čtvrtka, vyzval Musk zaměstnance Twitteru

Jeden jediný klik rozhodne o osudu zaměstnanců Twitteru, kteří přestáli první vlnu padáků. Nový majitel a šéf sociální sítě Elon Musk jim zaslal e-mail s odkazem, na němž mají odsouhlasit nové pracovní podmínky. V nich se mimo jiné zavazují k mimořádnému pracovnímu nasazení, kdy přesčasy budou nový standard. Pokud na podmínky nepřistoupí, budou muset Twitter opustit s tříměsíčním odstupným v kapse.

Přečíst článek

Navzdory všem problémům, kterým Tesla letos čelila, většina analytiků sledovaných agenturou Bloomberg hodnotí akcie Tesly jako nákupní, přičemž akcie by musely vzrůst o neuvěřitelných 80 procent, aby dosáhly mediánu cílové ceny analytiků. Letošní propad způsobil, že se akcie obchodují za 31násobek forwardového zisku, což je pokles z více než 200násobku na začátku roku 2021.

Automobil Moskvič, který se vyráběl do roku 1991 a v roce 2022 začne výroba v Rusku znovu.

Zpět do komunismu. Rusové začali po 30 letech vyrábět moskviče, ale jako „městský crossover“

Rusko po třicetileté přestávce obnovilo výrobu automobilu Moskvič, známého ze sovětské éry. Vyrábí se v bývalém závodě francouzské automobilky Renault v Moskvě. Oznámil to výrobce nákladních automobilů Kamaz, který je technologickým partnerem závodu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme