Reklama

Pryč od chudoby, špíny a blackoutů. Zimbabwe staví nové město pro elity, za peníze z Číny

Ztvárnění nového nákupního centra plánovaného v novém luxusním hlavním městě Zimbabwe zvaného Cyber ​​City.
Zim Cyber City, s laskavým svolením
Dušan Kütner

Zimbabwe má s přehledem nejvyšší inflaci na světě přesahující 200 procent, její hlavní úrokové sazby jsou na tom podobně. Přesto se tamní vláda rozhodla vybudovat nové hlavní město v Mount Hampdenu, a to ne ledasjaké. Bude určeno zejména pro bohaté, investice činí asi 60 miliard dolarů a kvůli plánovaným technologiím se mu přezdívá „Cyber City“. Podle kritiků vlády je to poslední marný pokus oživit rozdrcenou ekonomiku.

Reklama

Zimbabwští političtí vůdci podle jejich mínění našli lék na kolaps hlavního města Harare. Vybudují nové hlavní luxusní „kyberměsto“ za 60 miliard dolarů, především ze soukromých investic i peněz Číny, a to v Mount Hampdenu, jen kousek od zbídačeného a přelidněného Harare, napsala agentura Bloomberg.

Podívejte se, jak by mělo vypadat nové hlavní město a jak vypadá to současné Harare:

Výstavba v Mount Hampdenu má být postupně sídlem národního parlamentu, centrální banky, nejvyšších soudů, aukčních center drahých kamenů, burzy, prezidentského paláce i luxusních vil a domů s apartmány. „Mount Hampden je nové Harare,“ řekl miliardář Shaji Ul Mulk, který projekt podpořil investicí 500 milionů dolarů.

Vzorem je luxusní Dubaj

Důvodem bylo, aby mohl projekt vůbec odstartovat a věří, že nakonec bude „Cyber City“ stát 60 miliard dolarů a bude se podobat Dubaji, kde nyní žije. „Budova parlamentu už byla postavena a všichni ministři a poslanci se tam stěhují," podotkl. 

Bankovka ze Zimbabwe z roku 2008 v hodnotě 20 milliard zimbabwských dolarů byla jedním ze symbolů tehdejší megainflace.

Zimbabwe hrozí návrat hyperinflace. Tamní centrální banka zvedá sazby nejagresivněji na světě

Evropské země včetně Česka či Spojené státy s nervozitou a napětím čekají na každé zasedání národních centrálních bank, jestli a hlavně o kolik jednotek či zlomků procenta zvednou v boji proti inflaci základní úrokovou sazbu. V Zimbabwe se pohybují ve zcela jiných číslech – v rámci snahy vyhnout se návratu obří hyperinflace v řádech milionů procent z konce prvního desetiletí nyní centrální banka zvedla základní sazbu z 80 na 200 procent, nejvíce na světě, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Brožura, kterou tvůrci projektu vydali, zobrazuje zatím prázdné a nedotčené chodníky, tyčící se výškové budovy a zářící nákupní centra – to vše pro mnohonárodnostní skupiny obyvatel žijící „na vysoké noze“. Plány zahrnují i solární elektrárnu, což je důležité pro zemi, která v současnosti prochází 19hodinovým denním výpadkem elektřiny.

Zchátralé a přeplněné hlavní město Harare

Bude to jiný svět na rozdíl od Harare, v němž žije 1,6 milionu obyvatel a které se za dvě desetiletí proměnilo z dobře udržovaného města na to, čím je dnes: městskou zástavba plnou výmolů, kde se odpad sváží jen zřídka, dodávky elektřiny jsou častěji vypnuté než zapnuté a mnoho předměstí a městských částí léta nemají spolehlivě tekoucí vodu. Komerční budovy mají jen 40procentní obsazenost a centrum města je zahlceno pouličními prodejci, podotkl Bloomberg.

Andorra se stává novým daňovým rájem pro digitální nomády

Dubaji roste konkurence. Andorra se stává novým daňovým rájem pro digitální nomády

Influenceři, youtubeři či hráči elektronických sportů: Andorra láká díky svému výhodnému daňovému systému a příznivým životním podmínkám lidi, kteří si vydělávají aktivitami na internetu. Cílem tohoto malého knížectví v Pyrenejích je stát se místem, kde se daří internetovým profesím, píše agentura AFP.

Přečíst článek

Plánovaný rozvoj Mount Hampdenu odráží „zájem vládnoucí elity nekazit své životy tím, že se budou muset dívat na špínu a chudobu,“ řekl Stephen Chan, profesor globální politiky na School of Oriental and African Studies v Londýně. 

Poslední pokus oživit ekonomiku

Pro kritiky vedení státu je to jen poslední marný pokus zimbabwského prezidenta Emmersona Mnangagwy oživit národní ekonomiku, která se téměř zhroutila. Tento nyní 80letý muž procestoval od převzetí moci při převratu v roce 2017 půl světa a snažil se nalákat investice. Doposud měl však malý úspěch. 

Loď Razoni s ukrajinským obilím proplouvá Bosporskou úžinou v Instanbulu. Její náklad ale příjemce z Libanonu odmítl.

Ukrajinské obilí už je na cestě. Afrika ale bude dál hladovět

Z ukrajinských přístavů po měsících ruské blokády vyrazily první lodě s vytouženým obilím. Svět si od toho sliboval nižší tlak na rapidně rostoucí ceny potravin ve světě a pomoc pro země potýkající se s hladem. Jenže ani jedna z deseti lodí nesměřuje do Jemenu, Somálska či Etiopie a v Libanonu dokonce zásilku vytouženého obilí odmítli s tím, že přišla s pětiměsíčním zpožděním, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek

Vedení Zimbabwe sice oznámilo v minulosti investice ve výši zhruba 30 miliard dolarů projektů od dolů po jatka, ale ve skutečnosti se toho stalo jen málo navzdory slibům o téměř okamžitém rozvoji. Ekonomika je křehká, s chronickým nedostatkem cizí měny, která ztěžuje postup velkých stavebních projektů. Zimbabwská měna se propadla, úrokové sazby ve výši 200 procent jsou nejvyšší na světě, stejně jako meziroční inflace, která dosáhla v prosinci 244 procent. Přesto se Mnangagwa nenechal odradit a 20. července položil základní kámen projektu s tím, že jde o důkaz jeho schopnosti přilákat finanční prostředky. 

Tento vývoj přilákal i zájem Číny, jejíž vazby se Zimbabwe sahají až do doby, kdy podporovala osvobozenecký boj africké země, v němž bojoval Mnangagwa. Čína postavila novou budovu parlamentu v Mount Hampden za cenu 140 milionů dolarů jako dar Zimbabwe. Oficiálně ji otevřel 23. listopadu Mnangagwa. Jeho ministr financí Mthuli Ncube tam následující den předložil státní rozpočet na rok 2023.

Nerovnost ve světě sílí. Daň pro superbohaté by z chudoby vytáhla dvě miliardy lidí

Ve světě sílí nerovnost, poprvé za 25 let se extrémní bohatství i extrémní chudoba zvýšily současně. Ve zprávě zveřejněné před začátkem výročního zasedání Světového ekonomického fóra (WEF) v Davosu to uvedla organizace Oxfam, která bojuje proti chudobě. Výrazné loňské zvýšení cen potravin a energií způsobilo, že miliardáři zbohatli ještě citelněji.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme