Reklama

Začíná se hýbat trh s pozemky. Dřív lidé říkali, možná prodám. Dnes prodají, tvrdí developer

staveniště, pozemek
ČTK
 nst
nst

Současný útlum na realitním trhu se nás dotýká jako každého. Ale od začátku jsme se snažili o obrovskou diverzifikaci, takže si neumím představit, že bychom měli nějaký závažnější problém, třeba s cashflow, říká Jan Řežáb, zakladatel a majitel společnosti JRD, která je nejenom developerem, ale pustila se do řady spřízněných oblastí, ale i do zcela jiných oborů. Celkem má pět divizí.

Reklama

Propad developerské divize nebude věčný

Kromě bytové výstavby se věnuje udržitelné energetice, má solární a větrné elektrárny v několika zemích Evropy. Dále obchodu s pozemky a správě portfolia nemovitostí. Ale také technologicky novému zpracování odpadů. 

Ze zamrzlé poptávky po nových bytech si tak Řežáb nedělá těžkou hlavu. „Máme to vymyšlené tak, že nám jednotlivé obory, v kterých působíme, fungují v hospodářském cyklu trochu posunutě.“ Nyní velmi dobře „šlape“ divize energetická, založená na čistých zdrojích. Nejen že slunce svítí a vítr fouká bez ohledu na ekonomický cyklus, ale především, ceny energií jsou nyní nejvýše v historii. 

Řežáb věří, že propad developerské divize nebude věčný. Situace se podle něj zhoršila, dokonce snad „zlomila“, koncem loňského druhého čtvrtletí, kdy sazby hypoték vystoupaly k šesti procentům. „Téměř okamžitě se přestaly prodávat byty na hypotéky,“ říká majitel JRD. Hypoteční část je nyní téměř nulová. 

Starší byty a domy v Česku dál zlevňují, ukazují data. Trend se však brzy otočí

Trh se staršími byty a domy pokračoval ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku v propadu. To, co domy a byty na hodnotě získaly v roce 2021, je pryč. Propadají se především ceny v nepříliš atraktivních lokalitách. Tempo růstu zpomalily také nájmy, u nich se však jedná spíše o krátkodobou pauzu, uvádí ve svém čtvrtletním reportu společnost European Housing Services (EHS), pod níž patří třeba Bezrealitky nebo Maxima Reality.

Přečíst článek

V Praze se dlouhodobě nestaví

Na nějaký čas se zastavil i prodej investičních bytů, tedy do velikosti 2+kk. „To nyní už trošku oživlo.“ Lidé si prý uvědomili, že nabídka nových investičních bytů je velmi omezená a začali je opět nakupovat. Dokud ještě nějaké na trhu jsou. Slabou nabídku nových bytů potvrzují i čerstvá data společností Central Group, Trigema a Skanska. Podle jejich údajů se za celý loňský rok prodalo jen 3100 nových bytů, což je o šedesát procent méně než rok předtím. Což je dáno menší nabídkou, ale také horším přístupem k bankovnímu financování a všeobecnou nervozitou kupujících. 

Latentní poptávka přitom zůstává obrovská, lidé chtějí bydlet. V Praze se nestaví dlouhodobě, deficit nových bytů se za poslední roky nakumuloval na sto tisíc jednotek. „Neuspokojená poptávka se neustále zvětšuje. Všichni na trhu věříme, že tato poptávka se projeví tím, že se prodeje bytů udrží, že tu nebude žádný velký zlom,“ slibuje si Řežáb. 

Lidé se chtějí zbavovat pozemků

Podle něj je současná „krize“ jiná, než byla ta v roce 2008 a 2009. Tehdy to byl klasický hospodářský cyklus, který spustilo prasknutí ohnutého amerického realitního trhu. Nyní je dána kumulací spousty faktorů od drahých materiálů, přerušení mezinárodní dopravy kvůli covidu, drahých energií až po vysoké úroky hypoték. Nicméně, investice do bytu, jakkoliv je drahá, dává nejen podle Řežába při pohledu na obří tuzemskou inflaci opět smysl. 

Natáčení podcastu se zakladatelem FlatZone Vítem Souralem.

Podcast: Bydlení v Praze bude luxus. Řada Pražanů se přestěhuje jinam, říká datový analytik

Bydlet co nejdál od velkého města ideálně na vesnici, to je a bude brzy nejlevnější varianta bydlení. „Ceny nových bytů v Praze zatím neklesají. Zda k tomu dojde, nelze predikovat,“ říká Vít Soural, zakladatel Flat Zone v dalším díle podcastu Realitní Club.

Přečíst článek

Inflační a energetická krize má pro developery jeden pozitivní dopad. Někteří lidé, kteří vlastní pozemky, mají nyní větší ochotu se jich zbavit, aby měli peníze na svůj hlavní byznys. „Cítíme, že na trhu začíná být více příležitostí. Před rokem nebo dvěma jich bylo jako šafránu, a to za nesmyslné ceny. Ty se zatím drží, vždy trvá při krizi dlouho, než začnou ceny reagovat. Ale když někdo říkal, že možná prodá, tak teď skutečně prodá,“ tvrdí Řežáb. 

Celý rozhovor s Janem Řežábem již zítra v podcastu Realitního Clubu. 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Maison Ořechovka

Proč se v Praze pomalu staví? Každý smí výstavbu blokovat a nenese za to zodpovědnost, říká developer

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme