Reklama

V brownfieldech leží miliardy. Představují 11 tisíc hektarů nevyužívané plochy, říká Hana z MPO

Natáčení podcastu s Janem Hanou z MPO.
Newstream.cz
Petra Jansová
pej

V Česku je zhruba 3600 lokalit brownfieldů, tedy neudržovaných ploch, které neslouží svému účelu. A každým rokem je o ně stále větší zájem. Loni na revitalizaci 21 brownfieldů poskytlo Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) dotace ve výši půl miliardy korun, podporovat rozvoj brownfieldů chystá stát i do budoucna. Nejenom o tom jsme hovořili s Janem Hanou z MPO.

Reklama

Přes 11 tisíc hektarů zaujímají v tuzemsku neudržované plochy. Nejčastěji jde o bývalé průmyslové nebo zemědělské areály. Zhruba 20 procent tvoří opuštěné budovy typu prodejna či kulturní domů. Necelá desetina (šest procent) z celkové plochy tvoří vojenské areály.

„K jejich revitalizaci bude třeba několik miliard. Stanovit přesnou výši investic je ale obtížné. Protože každý brownfield potřebuje něco jiného,“ přibližuje Jan Hana z MPO.

Natáčení podcastu Realitní Club s Janem Řežábem z JRD.

Banky nás milují, jsme nejzelenější ze zelených, říká developer Řežáb

Založili jsme obor udržitelného developmentu v Česku už někdy v roce 2000, říká zakladatel a majitel stavební a technologické společnosti JRD Jan Řežáb. „V té době tady ještě ani neexistovalo toto názvosloví,“ tvrdí muž, který na udržitelných technologiích postavil celý svůj byznys. On sám je přitom fanouškem nových, šetrných technologií či obnovitelných zdrojů. Samozřejmě již léta jezdí elektroautem a bydlí v pasivním domě, který postavila jeho firma.

Přečíst článek

Už na začátku ledna ministerstvo vybralo 21 projektů, které podpoří částkou přesahující 500 milionů korun z Národního plánu obnovy. Aby podpořilo všechny nejlépe připravené projekty, uvolnilo MPO dalších 50 milionů ze státního rozpočtu. 

Další dotační programy zatím otevřené nejsou, ale jak říká Hana: „Všechny dotační programy kladou důraz na rychlé provedení a štěstí přeje připraveným. Chtěli bychom proto obcím pomoci vytvořit projekty takzvaně do šuplíku,“ dodává.

V plánu je tedy připravit každý jednotlivý projekt revitalizace brownfieldu tak, aby přitáhl investora. 

Průmyslový areál zhruba 1,5 kilometru od centra Brna přímo na nábřeží řeky Svitavy je poslední akvizicí UDI Group

Další brněnský brownfield se promění. Nejprve tam ale nový majitel postaví ubytování nebo kanceláře

Brownfield v brněnské čtvrti Husovice projde v několika etapách zásadní proměnou. Nový majitel areálu chystá revitalizaci za tři miliardy korun. Kromě ubytování hotelového typu, obchodů či kanceláří, zde developer v případě, že začne platit nový brněnský územní plán, počítá i s výstavbou bytů.

Přečíst článek

Kotelna v Libčicích nad Vltavou

Tak to dopadne, když industriální památku koupí architekt. Ruiny se přemění na cenami ověnčené objekty

Novodobá historie výrobního areálu Drátovny a Šroubárny v Libčicích nad Vltavou se začala psát díky architektovi Patrikovi Hoffmanovi. Ten nejprve dva nejstarší objekty někdejšího brownfieldu koupil a posléze i citlivě zrekonstruoval.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Takto se promění industriální areál českobudějovické spalovny.

Hlavně nebourat. Architekti přišli na to, jak využít budovu spalovny v Českých Budějovicích

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme