Reklama

Slavná „artrocková“ elektrárna v Londýně se proměnila na byty, obchody a kanceláře

Takto dopadla revitalizace uhelné elektrárny.
Se svolením Battersea Power Station
Petra Jansová

Do uhelné elektrárny Battersea v Londýně se vrátil život. Obchody v ní mají luxusní módní značky a vznikne tam campus Applu a také stovky bytů. Cena? Devět miliard liber (asi 261 miliard korun). Podívejte se ve fotogalerii na její radikální proměnu.

Reklama

Téměř 100 let patří budova někdejší uhelné elektrárny k architektonickým dominantám Londýna. Kulturní památkou se stala ještě před svým uzavřením v osmdesátých letech, i tak téměř 30 let chátrala. Teprve před časem byla dokončena její revitalizace.

Rozsáhlý prostor někdejší elektrárny – proslavené i v rockovém světě zobrazením na obalu kultovního alba Pink Floyd Animals z roku 1977 – nově obsadila přes stovka obchodů, několik stovek bytů a desítky tisíc metrů čtverečních kancelářských prostor. Téměř do poloviny z nich se má nastěhovat Apple.

Na výslek revitalizace se můžete podívat do následující galerie:

Budovu navrhl známý architekt a průmyslový designer Gilbert Scott,, který je mimo jiné i autor ikonických červených telefonních budek a autor katedrály v Liverpoolu. Díky jedinečnému architektonickému přístupu, který je charakteristický kombinací gotického stylu s modernismem, dokázal Scott i užitné stavbě, jakou elektrárna je, vtisknout výjimečný vzhled. A unikátní byl interiér plný art deco detailů, jež zůstaly zachovány do dneška. Stejně jako italský mramor v bývalé turbínové hale.

Elektrárna vznikala ve dvou fázích. První byla dokončena v roce 1939, tehdy šlo o jednu halu s komínem na každém konci. Druhá hala a další dva komíny přibyly v roce 1959. Battersea patřila tehdy k nejvýkonnějším elektrárnám v Evropě. Energii vyráběla až do roku 1983.

video

Summit o rozvoji: Město by mělo měnit své brownfieldy za hotové byty

Jak podpořit stavební rozvoj a řešit problémy metropole? To je hlavní téma aktuálního Summitu architektury a rozvoje, který se koná v pražském Obecním domě. Sdružení pro architekturu a rozvoj definuje osm bodů, které mají vést k cíli.

Přečíst článek

Po počátečních obtížích, kdy několikrát změnila majitele, se konečně v roce 2012 začínala budoucnost této výjimečné budovy vyjasňovat. Revitalizace ji vrátila lesk a naprosto nové využití. A proměna nekončí – v plánu je například i vybudování kluziště.

Brownfield, ilustrační foto

Brownfieldy: Černé díry na mapě Česka. Dřímá v nich potenciál k výstavbě až 40 tisíc bytů

Přes 106 kilometrů čtverečních, což je zhruba rozloha Hradce Králové, do takové plochy se rozprostírají tuzemské brownfieldy. Téměř 30 procent z těchto ploch je vhodných k bydlení, dalších 39 procent pak lze využít pro komerční výstavbu, tvrdí analýza CzechInvestu.

Přečíst článek

Rezidence Nový Žižkov.

Brownfield na Žižkově promění miliardové investice. Vznikne nová čtvrť

Místo brownfieldu vznikne nová čtvrť, která nabídne domov pro 23 tisíc lidí. Miliardové investice do rozvoje okolí Nákladového nádraží Žižkov ale pokryjí i stavbu mateřské a základní školy, vysázení nové zeleně nebo vznik cyklostezky.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

obchodní centrum Battersea, dřívější elektrárna

Slavná elektrárna se proměnila. Stala se domovem luxusních značek a Applu, není už ale pro každého

Přečíst článek
Na fasádu paláce Savarin se vrátily zrestaurované sochy.

Aktuálně z nejstřeženějšího staveniště v Praze: Do Savarinu se vrátily barokní sochy

Přečíst článek
Takto se promění industriální areál českobudějovické spalovny.

Hlavně nebourat. Architekti přišli na to, jak využít budovu spalovny v Českých Budějovicích

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme