Reklama

Studio Zahy Hadid navrhlo pro Vilnius kancelářské budovy. Až doslouží, půjdou zrecyklovat

Takto bude vypadat administrativní centrum ve Vilniusu od Zaha Hadid Architects.
Se svolením Zaha Hadid Architects/Render by Frontop
Petra Jansová

Administrativní centrum, které pro centrum Vilniusu navrhlo známé architektonické studio Zaha Hadid Architects, není zajímavé jen svou architekturou. Na odiv dává i i přístup k udržitelnosti. Až nebudou budovy potřeba, lze je rozebrat.

Reklama

Organické tvary a přesto velmi ostré rohy. Takové tvary bude mít nová kancelářská budova, kterou do hlavního města Litvy navrhlo architektonické studio Zaha Hadid Architects. Hotovo by mělo být do dvou let.

Podívejte se na návrh studia Zaha Hadid Architects:

Business Stadium Central, tak se objekt nazývá, budou tvořit dvě budovy. Osmi- a devítipodlažní budovy v centru Vilniusu v přízemí propojuje atrium. Nad ním se v pátém patře klene most. Po dokončení centrum nebude sloužit jen jako kanceláře. Atrium lemované kavárnami, obchody a restauracemi má rozšířit i občanskou vybavenost lokality.

Mateřskou školku v Říčanech navrhlo studio Architektura Davida Krause.

Barevná školka uprostřed říčanského pole má ohlas. Nezapomenutelná a trochu kafkovská, píší zahraniční média

„Nulová zkostnatělost, zřejmě inspirace Kafkou.“ Nebo „zážitek, na který děti nikdy nezapomenou.“ Barevná školka uprostřed polí v Říčanech u Prahy zaujala prestižní architektonický server a jeho čtenáři na projekt architekta Davida Krause a jeho studia Architektura pějí samou chválu.

Přečíst článek

Vyšší patra domů jsou navržena jako flexibilní kanceláře, které se budou moci jednoduše přizpůsobovat potřebám nájemníků. „Pracoviště se liší velikostí a uspořádáním tak, aby vyhovovala různým společnostem od nových start-upů po zavedené mezinárodní korporace, a propojují se s upravenými střešními zahradami a terasami s výhledem na okolní město,“ přibližuje architekt Patrik Schumacher ze Zaha Hadid Architects.

Do nejvyšších pater rovněž architekti navrhli dva veřejné bazény, sauny a terasy.  

Administrativní centrum o ploše 24 tisíc metrů čtverečních je navíc navrženo s ohledem na ekologii. Dopad na životní prostředí architekti zohlednili například při výběru stavebních materiálů. Veškeré dřevo využité v interiérech pochází z lokálních zdrojů. Cílem bylo co nejvíc zkrátit přepravní vzdálenosti. Stavební materiály vybírali architekti i s ohledem na to, aby potom, co budova přestane provozně dostačovat, mohly být znovu použité.

Manifesto Market v Berlíně

Češi dobývají berlínskou gastroscénu. Českým pivem a karlovarským porcelánem

Dvaadvacet restaurací, z toho dvě české, tankové plzeňské pivo, kvalitní architektura, český nábytek a karlovarský porcelán už příští týden nabídne v centru Berlína svým prvním zákazníkům populární pražský gastronomický koncept Manifesto Market.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Takto by mohlo vypadat Expo 2030 v Oděse.

Studio Zaha Hadid navrhlo areál Expa 2030 pro Ukrajinu. Zemi může pomoci s obnovou

Přečíst článek
Jakub Klaška, architekt

Budeme soutěžit o filharmonii na Vltavské, říká architekt od Zahy Hadid

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme