Reklama

Širší chodníky, cyklopruh a nové stromy. Smetanovo nábřeží v centru Prahy se proměnilo

Takto vypadá Smetanovo nábřeží po první fázi přeměny.
Se svolením IPR/Jan Malý
Petra Jansová
pej

Nové stromy, nový mobiliář a oddělený cyklopás. První fáze přeměny Smetanova nábřeží má kolaudaci.

Reklama

Hned k několika proměnám došlo v centru Prahy. Na Smetanově nábřeží se rozšířily chodníky, vysadily stromy a udělal cyklopruh. A zůstala i auta. Zásadní změnu doznalo i umístění tramvajových zastávek.

Zatímco dříve byly stanice Národní divadlo na dvou místech, jedna u budovy Hollaru, druhá pak u Národního divadla, nově jsou obě přímo pod divadlem. Nová zastávka přibyla pak u Karlových lázních.

„Proměna Smetanova nábřeží je největší úprava centra Prahy za posledních několik desítek let. Změnila se oblast od Klementina přes Křižovnické náměstí po Národní divadlo. Na Křižovnickém náměstí se doprava kříží s Královskou cestou, po které v letních měsících proudí až 100 tisíc chodců denně. Zároveň oblast nejvíce využívají lidé v MHD,“ popisuje radní pro dopravu Adam Scheinherr.

Město v uplynulých letech zkušebně uzavřelo nábřeží od mostu Legií ke křižovatce nábřeží s Divadelní ulicí. Rozšířen byl chodník až k tramvajové zastávce a vznikly zde restaurační předzahrádky. Řidiči museli úsek objíždět Divadelní ulici. Opatření sklidilo kritiku například od magistrátní opozice nebo radnice Prahy 1.

Obchodní dům Máj

Kultovní obchoďák Máj se dočká rekonstrukce. Padesát let od otevření

Ikonickou pražskou budovu vlastní pražská rodina Klánů. Na aktuální rekonstrukci se podílejí původní architekti ze slavného studia SIAL. Rekonstrukce slavných obchodních domů jsou v současnosti velkým trendem.

Přečíst článek

Vltavská filharmonie

Vltavská filharmonie: Stát by měla do 10 let a stane se symbolem Prahy, říká urbanista

Nejenom architektura, ale i řešení veřejného prostranství byly hlavními aspekty výběru odborné komise, jež hledala ideální návrh Vltavské filharmonie. Vítěz je nyní známý. Prestižní objekt na Vltavské navrhne dánské studio Bjarke Ingels. Do pětice těch nejlepších projektů se probojoval i návrh českého architekta Petra Hájka.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Budova projde rekonstrukcí

Prahu čeká další miliardová investice: „Sherwood“ zmizí a z Hlaváku se konečně stane nádraží hodné metropole

Přečíst článek
Nová Palmovka

Praha plánuje postavit tisíce bytů i nové čtvrti. Pomoci by mohl i soukromý sektor

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme