Reklama

Růst cen bytů v Praze zpomalil. Připravte si 153 tisíc korun za metr čtvereční

Růst cen bytů v Praze zpomalil. Připravte si 153 tisíc korun za metr čtvereční
ČTK
 ČTK

Růst nabídkových cen nových pražských bytů letos v květnu a červnu mírně zpomalil. Průměrně se v metropoli cena zvýšila o 1,1 procenta, o tři desetiny méně než za březen a duben. Metr čtvereční stál v tomto období 152 900 korun, což je v meziročním srovnání nárůst o 17,1 procenta. Vyplývá to studie Deloitte Index Praha.

Reklama

Ceny nových bytů v nabídce developerů podle indexu před prázdninami klesly ve dvou městských částech. V Praze 3 se propadly o 5,9 procenta na 163 600 korun za metr čtvereční a v Praze 9 o 0,7 procenta na 136 900 korun za metr čtvereční.

Novostavba, ilustrační foto

Ceny bytů začínají ve světě padat. Přidají se Praha a Brno?

Londýn, Sydney, Stockholm, Seattle a blízká hranice mezi USA a Kanadou. Tyto oblasti patří k nejpřehřátějším nemovitostním trhům světa. Ale situace se začíná měnit a na mnohých z nich již ceny domů a bytů začaly klesat. Někde dokonce o desítky procent. Jaká je situace v Praze a dalších českých městech?

Přečíst článek

Největší růst zaznamenala cena v Praze 8, a to o 5,2 procenta na 147 500 korun za metr čtvereční. O pět procent stouply nabídkové ceny v Praze 6 (158 800 korun za metr čtvereční). S cenou 205 300 korun za metr čtvereční zůstala nejdražší částí hlavního města Praha 7.

Podle dříve zveřejněné analýzy společnosti Skanska byly v průměru nejdražší nové byty v druhé městské části (207 465 korun za metr čtvereční). V Deloitte Indexu je Praha 2 až třetí nejdražší (192 600 korun za metr čtvereční), druhá je Praha 1 (194 100 korun za metr čtvereční). Naopak nejlevněji byly nové byty dostupné v Praze 10, kde cena za metr čtvereční činila v průměru 142 tisíc korun.

Pokles cen je brzděn byrokrcií

Ceny bytů by mohly být až o 15 procent nižší, kdyby se dařilo rychleji získávat stavební povolení, uvedl Dušan Kunovský, šéf největšího rezidenčního stavitele v Praze Central Group. Jeho společnost podle indexu prodala v květnu a červnu 147 bytů za 1,24 miliardy korun, developer Trigema prodal 118 bytů za 1,27 miliardy a Finep 117 bytů za 678 miliónů korun.

Pražský Develop Index udává procentuální změnu průměrné ceny volných bytů v nabídce developerů oproti předchozímu období. Cena představuje průměrnou nabídkovou cenu za metr čtvereční nového bytu v Praze v nabídce developerů ve sledovaném období.

Vizualizace projektu UDI Group na Žizkově.

Co brání masivnější výstavbě v ČR? Realitní Club pořádá expertní snídani ke stavebnímu řízení

Česko je na chvostu světového žebříčku v délce stavebního řízení. Proč u nás trvá schválení bytové výstavby deset let? Co by měla zlepšit samospráva, a jaký podíl na tomto děsivém stavu má státní správa? To jsou témata pro expertní debatu v rámci prvního setkání Realitního Clubu, které spolu s partnery pořádá server Newstream.

Přečíst článek

Vývoj cen může do budoucna ovlivnit současná výše hypoték a energií, které ovlivňují kupní sílu obyvatel. "Bytová výstavba dostane tvrdý náraz, developerské projekty nebude snadné prodat. V okamžiku, jakmile zdroj peněz vyschne, tak se to propíše do stavebních prací," uvedl místopředseda dozorčí rady Národní rozvojové banky a investiční bankéř Martin Hanzlík.

Podobné ceny jako studie společnosti Deloitte měla za stejné období analýza developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group, která ukázala, že průměrná nabídková cena nových bytů v Praze byla v letošním druhém čtvrtletí 152 051 korun za metr čtvereční a cena prodaného bytu byla 145 783 korun za metr čtvereční.


 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Bez velké krize byty moc nezlevní. Dostupnější bydlení by umožnila stavba „mrakodrapů“, které však brání památkáři (na snímku brněnský N Tower)

Lukáš Kovanda: Bez velké krize byty nezlevní. Dostupné byty by umožnila výstavba mrakodrapů, které brání památkáři

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Proč letošek ještě nebude vhodný časem k nákupu investiční nemovitosti

Lukáš Kovanda: Proč letošek ještě nebude vhodným časem k nákupu investiční nemovitosti

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme