Reklama

Brněnská Ponávka dostane tvář pro 21. století. Jak bude vypadat?

CTP Ponávka Business Park - Budova A4 - skica
CTP
Věra Tůmová

Konec první etapy revitalizace brownfieldu Ponávka v Brně se rýsuje na přelom roku 2023 a 2024. Poslední budovou této etapy je administrativní komplex za 1,5 miliardy korun, který se právě začal stavět. Developer CTP ve spolupráci s brněnskou radnicí chystá také rekultivaci kolem potoka Stará Ponávka, úpravu okolních pozemků, městský park v anglickém stylu a dokončení další části cyklostezky. 

Reklama

Kdysi pozapomenutá průmyslová lokalita z 19.století u říčky Ponávka v Brně získává zcela novou tvář 21.století. Developerská společnost CTP tady postupně realizuje různé typy developerských projektů od komerčních a průmyslových až po rezidenční a kancelářské prostory. Vedle zrekonstruovaných historických budov tu vznikají i zbrusu nové objekty, které mohou sloužit jako sklady, obchody, kanceláře či showroomy. Součástí Ponávka Business Parku je i specializovaný koncept moderního bydlení pro studenty a mladé profesionály Domeq. 

Ekologie ve skle

Jako poslední článek proměny bývalého areálu z předminulého století je pak výstavba moderní administrativní budovy označované jako A4, která se začala stavět v Ponávce v polovině srpna. Po dostavbě plánované na přelom roku 2023 a 2024 bude mít třináctipodlažní skleněný komplex 25 tisíc metrů čtverečních kanceláří a sérii malých obchodů, showroomů a restaurací. Celkově jen tato budova vyjde podle developera na 1,5 miliardy korun. 

CTP Park - vizualizace

Skladový gigant CTP za pololetí vydělal téměř 12 miliard

Extrémně dobré pololetní výsledky developera průmyslových parků CTP, který působí převážně na českém trhu, významně ovlivnila především trojice faktorů – nové akvizice, dokončené developerské projekty s novým nájemným a přecenění portfolia. 

Přečíst článek

Budova A4, kterou navrhlo Studio acht, je podle architektů projektována tak, aby splňovala i maximální požadavky na udržitelnost. Její součástí jsou například chytrá řešení pro hospodaření s dešťovou a šedou vodou nebo autonomně fungující systémy osvětlení, které mají šetřit energie a reagují na sluneční světlo a pohyb lidí v budově.  V budově bude i speciální systém větrání a výměny vzduchu a vlastní fotovoltaická elektrárna. „Kromě funkčního designu, kombinujícího hliník a sklo, se budova může pochlubit také souborem chytrých a udržitelných prvků, které ji řadí vysoko mezi nejmodernější kancelářské budovy v zemi," konstatoval architekt Václav Hlaváček ze Studia acht.

Park na 30 let

Na pozemcích ve vlastnictví developera i města se také v této lokalitě buduje moderní park, který by měl být dokončen do konce letošního roku. „V současné době spolupracujeme s CTP na rekultivaci území kolem potoka Stará Ponávka, kde vzniká nový městský park v anglickém stylu. V rámci projektu bude obnoven také meandr řeky, který propojí průmyslovou historii území s jeho moderním využitím. Věřím, že to nebude poslední společný projekt," poznamenala brněnská primátorka Markéta Vaňková.

Na tomto třicetimilionovém projektu, jehož součástí je i cyklostezka propojující Ponávku s areálem Vlněna, se developer podílí pěti miliony korun. Současně se také zavázal, že po jeho dokončení poskytne městu své pozemky na 30 let bezplatně. 

Společnost CTP vznikla v roce 1998 v České republice. V současnosti je největším evropským vlastníkem, developerem a správcem logistických a průmyslových nemovitostí podle hrubé pronajímatelné plochy. Disponuje s více než 9,5 miliony metrů čtverečních pronajímatelných ploch v celkem deseti zemích.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Projekt Dornych v centru Brna - vizualizace.

Vedle hlavního nádraží v Brně vyroste šestice budov. Investorem projektu za sedm miliard je Crestyl

Přečíst článek
Rezidence Nový Žižkov.

Brownfield na Žižkově promění miliardové investice. Vznikne nová čtvrť

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme