Reklama

Nejlevněji koupíte rodinný dům u slovenských hranic, říká šéf realitky Century 21

Petra Jansová

O jaké bydlení mají Češi největší zájem? Jak se budou vyvíjet ceny nájmů a starších bytů? A kde koupit nejvýhodnější rodinný dům? Poslechněte si další díl podcastu Realitní Club, tentokrát s ředitel sítě realitních kanceláří Century 21 Tomášem Jelínkem.

Reklama

Nárůst cen energií se propisuje i na změně priorit. Češi jednoznačně dávají při koupi domů přednost energeticky úsporným objektům. Především tomu tak je u rodinných domů. „Máme řadu příkladů, kdy klienti odstoupili od koupě, protože po sečtení měsíční splátky hypotéky a dražších energií si uvědomili, že buď si to nemohou vůbec dovolit, nebo jim to už ekonomicky nedává smysl,“ říká ředitel sítě realitních kanceláří Century 21 Tomáš Jelínek v dalším díle podcastu Realitní Club.

A zatímco energie mění kupní náladu a posunují zájem Čechů směrem k „zelenějším“ nemovitostem, rozhodně se jejich zdražení neprojevuje na změně trendu, kdy by kvůli úspoře dávali přednost buď menším bytům nebo se kvůli tomu stěhovali z paneláků.

Nájem, nebo hypotéka? Co bude letos výhodnější? Na obzoru je bod zlomu

Analýza: Vyplatí se bydlet v nájmu, nebo splácet hypotéku? Na obzoru je bod zlomu

Jak se budou letos vyvíjet nájmy v Praze? A jak ceny bydlení? Co bude v letošním či příštím roce finančně výhodnější, platit nájem, nebo splácet hypotéku? Za prvé, hypotéky jsou nyní téměř nedostupné. S úrokovými sazbami kolem šesti procent a cenou metru čtverečního nového bytu přes 150 tisíc korun přesahuje splátka hypotéky na nový byt o velikosti 35 metrů dvacet šest tisíc korun.

Přečíst článek

Zvýšený zájem o nájemní bydlení je podle Jelínka dán dvěma faktory. Přílivem uprchlíků z Ukrajiny a dražšími a nedostupnějšími hypotékami. Vyšší úrokové sazby se spolu se zpřísněnými podmínkami pro jejich poskytování ze strany ČNB, kdy na úvěr nyní dosáhne mnohem méně lidí, způsobily, že lidé odkládají nákup vlastního bydlení.

Zvýšená poptávka po nájmech se také propisuje na jejich ceně. „V meziročním srovnání pozorujeme u cen v Praze až o 24procentní meziroční růst, ve zbytku země pak o 11procetní,“ říká Tomáš Jelínek, ředitel sítě realitních kanceláří Century 21. Nájmy lze podle něj ale stále považovat za levné. 

Mají se vůbec lidé v Praze kam stěhovat? „Vrátila se předcovidová doba. Nájmy jsou opět rychloobrátkové zboží. Byt svého nájemce najde i za týden,“ říká Jelínek.

Začnou Češi utíkat do regionů?

Existují ale i lokality, kde měsíční pronájem nerostl vůbec. Podle dat realitní kanceláře Century 21 jde například o Chomutovsko nebo Karlovarsko. Že by ale Češi kvůli tomu utíkali z dražších měst do levnějších regionů, Jelínek nepředpokládá. „Češi jsou v tomto ohledu konzervativní, dávají jednoduše přednost městům s dobrou vybaveností,“ míní.

Natáčení podcastu se zakladatelem FlatZone Vítem Souralem.

Podcast: Bydlení v Praze bude luxus. Řada Pražanů se přestěhuje jinam, říká datový analytik

Bydlet co nejdál od velkého města ideálně na vesnici, to je a bude brzy nejlevnější varianta bydlení. „Ceny nových bytů v Praze zatím neklesají. Zda k tomu dojde, nelze predikovat,“ říká Vít Soural, zakladatel Flat Zone v dalším díle podcastu Realitní Club.

Přečíst článek

Pražský trh ovlivňují developeři

Nabídkové ceny starších bytů v Praze poklesly mezi 10 až 15 procenty v závislosti na lokalitě. Atraktivní nemovitosti, ať už byt nebo dům, u nichž se cena za metr čtvereční může vyšplhat až ke 160 tisícům, se prodávají stále. „Prahu vždy bude významně determinovat developerský trh. V době, kdy se metr čtvereční v novostavbě nabízí za 160 tisíc nemůžete očekávat, že u secondhandu to bude o 130 tisíc méně. Second je a vždy bude levnější v jednotkách až desítkách procent,“ vysvětluje Jelínek.

Německý realitní gigant zastavil projekty především na východě Německa.

Drahota dohnala i Němce. Developerský gigant Vonovia zastavil stavby

Cena výstavby se dostala mimo realitu nájmů, řekl manažer Vonovie. Německý realitní gigant zastavil projekty především na východě Německa.

Přečíst článek

Například na Děčínsku, Ústecku nebo Znojemsku získaly byty na ceně, i když jejich ceny rostou jen minimálně. „Oproti tomu, ale v těchto regionech klesají ceny rodinných domů, protože jich tam je dostatek a vyžadují rekonstrukci,“ dodává Jelínek s tím, že tam mnohdy rodinný dům může vyjít „levněji“ než starší byt.

Nejvýrazněji poklesly ceny rodinných domů na východě Česka na hranicích se Slovenskem, a to až o 20 procent.

Poslechněte si i další epizody podcastu Realitní Club:

Zdeněk Tůma

Zdeněk Tůma: Nájemních bytů bude přibývat. A nájmy dál porostou

Bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma se podle svých slov tak nějak přirozeně ponořil do byznysu s nemovitostmi. Je jedním ze zakladatelů fondu kvalifikovaných investorů s názvem IRQ, který se chce věnovat především nájemnímu bydlení v Praze a Brně. Jejich prvním projektem by měl být bytový dům v pražských Holešovicích. „Chceme budovat portfolio nájemního bydlení,“ říká Tůma.

Přečíst článek

Natáčení podcastu Realitní Club s Janem Řežábem z JRD.

Banky nás milují, jsme nejzelenější ze zelených, říká developer Řežáb

Založili jsme obor udržitelného developmentu v Česku už někdy v roce 2000, říká zakladatel a majitel stavební a technologické společnosti JRD Jan Řežáb. „V té době tady ještě ani neexistovalo toto názvosloví,“ tvrdí muž, který na udržitelných technologiích postavil celý svůj byznys. On sám je přitom fanouškem nových, šetrných technologií či obnovitelných zdrojů. Samozřejmě již léta jezdí elektroautem a bydlí v pasivním domě, který postavila jeho firma.

Přečíst článek

Natáčení podcastu se zakladatelem FlatZone Vítem Souralem.

Podcast: Bydlení v Praze bude luxus. Řada Pražanů se přestěhuje jinam, říká datový analytik

Bydlet co nejdál od velkého města ideálně na vesnici, to je a bude brzy nejlevnější varianta bydlení. „Ceny nových bytů v Praze zatím neklesají. Zda k tomu dojde, nelze predikovat,“ říká Vít Soural, zakladatel Flat Zone v dalším díle podcastu Realitní Club.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Natáčení podcastu s Tomášem Jelínkem (Centrury 21)

Byt pro rodinu na sídlišti v Praze? Museli byste vydělávat 80 tisíc měsíčně, říká ředitel realitky

Přečíst článek

Kristýna Faltýnková: Nejsem ajťák, ale myslím, že digitalizace stavebního řízení do poloviny roku nebude

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme