Reklama

Učebnice rekonstrukcí. První fáze opravy slavného InterContinentalu je u konce

První etapa rekonstrukce InterContinentalu se chýlí ke konci.
Se svolením BoysPlayNice
Petra Jansová
pej

Hotel InterContinental v době svého dokončení reprezentoval um tuzemských architektů a umělců. Rozhodnutí o jeho rekonstrukci vyvolalo bouřlivé debaty, zastánci brutalistní architektury se obávali, že přijde o autenticitu. Nyní se první fáze jeho přestavby, během níž došlo mimo jiné i na sanaci původního betonu, chýlí ke konci.

Reklama

Hotel InterContinental postavili na jámě po bombě z druhé světové války, aby se z něj stala výkladní skříň umu československého socialismu. A od konce 70. let na prestižním místě, konci Pařížské ulice v Praze, opravdu hostil kromě běžných zahraničních turistů ty nejvýznačnější návštěvy, jako byl například někdejší tajemník OSN Kofi Annan nebo prezident USA George Bush starší.

Kvůli špatné kvalitě původních stavebních prací probíhajících za vrcholného socialismu, ale i necitlivým zásahům zejména v devadesátých letech byl hotel ve špatném stavu jak po stránce statiky, tak i interiérových a exteriérových častí.

Rozsah a nároky oprav se ukazovaly postupně s odkrýváním poškození a jejich často provizorních řešení.

„Stavba i její detaily jsou stejně univerzální jako autentické, stejně mezinárodní, odrážející trendy brutalistní architektury jako kontextuální, vycházející z dobré znalosti prostředí Prahy a její historické architektury,” popisuje autor projektu architekt Marek Tichý.

Rekonstrukce probíhá ve spolupráci s odborníky. Došlo na sejmutí a důkladný rozbor dvaapadesáti rozsáhlých svislých pásů obvodového pláště hotelu složených z keramických segmentů, které se střídají s prvky betonu a skla. „Tyto postupy obnovy se mohou stát výukovým materiálem pro práci s fondem poválečné architektury a přispět k tomu, aby se investoři přikláněli k transformování a hledání nového účelu pro tyto objekty místo jejich bourání, popisuje Tichý.

První fáze rekonstrukce se chýlí ke konci.

V roce 2018 získali hotel za více než pět miliard korun prostřednictvím R2G zakladatelé Avastu Eduard Kučera s Pavlem Baudišem a bývalým gumárenským bossem Oldřichem Šlemrem. Rekonstrukce má vyjít na 100 milionů eur (2,7 miliardy korun).

Jan Kasl

Nečekal jsem, že ani za víc než dvacet let nebudeme mít nový územní plán, říká bývalý primátor Prahy Jan Kasl

Devátého devátý roku 1999 se mi podařilo rozlousknout tehdy zablokovaný územní plán města, říká bývalý pražský primátor a architekt Jan Kasl v podcastu Realitní Club, který si můžete poslechnout již v pondělí na stránkách newstream.cz a všech podcastových platformách. „Je to magické datum,“ dodává. Nový plán podle něj nebyl dokonalý, ale bylo lepší mít nějaký než žádný plán. A podle svých slov věřil, že do deseti let si město vytvoří nový územní plán. To se ale nestalo.

Přečíst článek

Růžový diamant

V Hongkongu se vydražil nejdražší růžový diamant na světě za 50 milionů

Aukční síň Sotheby´s v Hongkongu prodala za 49,9 milionu dolarů (přes 1,2 miliardy korun) růžový diamant Williamson Pink Star (Williamsonova růžová hvězda) o váze 11,15 karátu. V přepočtu na váhu se tak jedná o nejdražší diamant na světě, uvedla agentura AP. Růžové diamanty patří mezi nejvzácnější a také nejdražší drahé kameny na světě.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Občanská plovárna je jedna z nejstarších říčných plováren ve střední Evropě.

FOTOGALERIE: I tak by to mohlo vypadat nábřeží pod Letnou. Auta by měli nahradit lidé

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme