Reklama

Průměrná sazba hypoték je nejvyšší za 12 let

Novostavba, ilustrační foto
Nick Amoscato / Creative Commons / CC BY-ND 2.0
 ČTK

Úroková sazba u nově poskytnutých hypoték v září mírně vzrostla na 5,83 procenta ze srpnových 5,73 procenta. Průměrná sazba je tak nejvyšší od začátku roku 2010. Banky a stavební spořitelny poskytly hypoteční úvěry za 7,2 miliardy korun, což je proti srpnu pokles o 30 procent. Meziroční propad zrychlil na 82 procent. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Reklama

Jde o třetí dvouciferný pokles objemu hypoték v řadě. Ve srovnání se zářím předminulého roku je objem nižší o tři čtvrtiny. Úroková sazba u skutečně nových hypoték se dále pohybovala kolem 5,8 procenta.

Ceny bytů, ilustrační foto.

Nejlevněji jde byt pořídit v Ústí nad Labem. I tam ale z roku na rok zdražil skoro o 15 procent

Starší byty v Česku ve třetím čtvrtletí letošního roku zlevnily o jednotky procent, ale meziročně jsou dražší. V Praze se v létě prodávaly kolem částky 125 tisíc korun za metr čtvereční, zatímco ve druhém čtvrtletí byly o dvě procenta dražší, oproti loňsku ale zdražily o sedm procent. Vyplývá to z analýzy společnosti FérMakléři.cz, která spolupracuje s více než stovkou realitních makléřů.

Přečíst článek

Růst uskutečněných hypotečních sazeb tak zpomalil, což společně s vývojem nabídkových sazeb podle odborníků naznačuje, že hypoteční sazby dosáhly svého vrcholu. Nabídkové sazby v posledních měsících vesměs stagnují, v některých případech mírně klesají.

Zájem o energeticky úsporné nemovitosti 

"Pokles trhu způsobený zejména vysokými úrokovými sazbami a nejistotou v podobě vysokých cen energií přinesl na trh několik nových trendů. Tím prvním je výrazně vyšší poptávka po energeticky úsporných nemovitostech," uvedl místopředseda představenstva Hypoteční banky Vlastimil Nigrin. Dalším je podle něj rostoucí nabídka rekreačních nemovitostí na trhu.

Zdeněk Tůma

PODCAST Realitní Club: Na nemovitostním trhu je nyní spousta příležitostí, říká Zdeněk Tůma

Bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma založil fond kvalifikovaných investorů IRQ Funds zaměřený na rezidenční nemovitosti. „V současnosti na trhu vidíme spoustu příležitostí,“ prozradil v nejnovější epizodě podcastu Realitní Club, kterou si můžete poslechnout na serveru newstream.cz a všech podcastových platformách.

Přečíst článek

Ze statistik dále vyplývá, že objem skutečně nově poskytnutých hypoték, tedy bez refinancování, v září klesl na šest miliard korun ze srpnových 8,2 miliardy korun. Objem refinancovaných úvěrů dosáhl v září 1,2 miliardy korun. Také počet nově poskytnutých hypoték meziměsíčně klesl téměř o třetinu na 2054. Průměrný měsíční počet v první polovině roku byl 6000, loni pak 9500.

"Objem i počet poskytnutých hypoték v září dále meziměsíčně výrazně poklesl, přitom měsíc září býval v mnoha dřívějších letech z pohledu hypoteční aktivity obdobný nebo spíše i mírně silnější než srpen," uvedl hlavní ekonom ČBA Jakub Seidler.

Jan Kasl

PODCAST Realitní Club: Nejvíc mi na pražském územním plánu vadí, že má na sobě čtverečkovanou síť, říká architekt Jan Kasl

Znáte ty čtverečkované sešity, říká v novém podcastu Realitní Club Jan Kasl, architekt a bývalý primátor Prahy. Nový územní plán, který se již deset let tvoří, podle něj přesně tak vypadá. „Čtvereček na územním plánu, to je sto krát sto metrů. V tom čtverečku je zanesená průměrná výška budov, které se tam mohou stavět,“ říká.

Přečíst článek

Výrazný utlum aktivity na hypotečním trhu podle něj ilustruje i fakt, že se objem nově poskytnutých hypoték v září dostal na nejslabší úroveň od začátku roku 2014. "Hypoteční trh tak v posledních měsících výrazně propadl následkem vysokých hypotečních sazeb, přísnějších úvěrových pravidel, růstu obav z vývoje ekonomiky a obecně vysokých cen nemovitostí," míní.

Oživení trhu? Není důvod 

Průměrná hypoteční sazba se dostala na nejvyšší úrovně za posledních 20 let, na obdobně vysokých úrovních se sazby pohybovaly také v letech 2008 a 2009.

Petr Hlaváček

Hlaváček: Když bude Praha stavět vlastní byty, ovlivní to ceny realit. Ale až za dlouho

Celá západní Evropa má různé formy městské výstavby. „Byl by hřích, kdyby se Praha zbavovala vlastních pozemků, kterých nemá mnoho, a nevyužila je jako základ městské výstavby. Zároveň si uvědomuji, že k vytvoření kvalitního městského prostředí potřebujeme rozumné developery,“ říká urbanista Petr Hlaváček, známý jako ideový otec Pražské developerské společnosti, který v komunálních volbách obhájil za STAN post v pražském zastupitelstvu.

Přečíst článek

"Počínající pokles cen nemovitostí může mít vliv i na trh s hypotékami. Zájemci o hypotéku budou mít motivaci s koupí domu či bytu vyčkávat kvůli poklesu jejich cen. Aktuálně proto nevidím žádné důvody pro zpětné oživení hypotečního trhu," řekl vedoucí hypotečních služeb Air Bank Marek Richter.

Průměrná hypotéka mírně klesá a v září stejně jako v srpnu se pohybovala nepatrně pod třemi miliony korun, kde byla naposledy v závěru roku 2020. S přísnějšími pravidly ČNB a vysokými úrokovými sazbami zvyšujícími měsíční splátky totiž musely některé domácnosti zamýšlenou hypotéku snížit. Loni v listopadu byla průměrná hypotéka nejvyšší a činila 3,46 milionu korun.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Hledání nájmu v realitní kanceláři, ilustrační foto

Nájem je nyní výhodnější než hypotéka. Ale nedobrovolně, lidé nemají na výběr, říká průzkum

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme