Reklama

Pronajmout si sklad v Česku vyjde meziročně až o třetinu dráž

Pracovnice ve skladu
ČTK
 ČTK

Nájmy v logistických centrech v Praze vzrostly za uplynulý rok nejvíce v Evropě. Vyplývá to z Prologis Rent Indexu. Martin Baláž, který je jako viceprezident a country manager pro Českou republiku a Slovensko zodpovědný za české a slovenské portfolio společnosti Prologis, řekl , že nájmy v Praze stouply meziročně o 25 až 30 procent, ale v zásadě dosáhly úrovně ostatních evropských metropolí.

Reklama

Globální průměr růstu nájemného dosáhl meziročně 30 procent a jeho tempo bylo nejrychlejší od prvního vydání indexu v roce 2007. V Evropě stouplo nájemné meziročně průměrně o 15 procent a neobsazenost ke konci roku 2022 dosáhla úrovně 2,7 procenta.

V Praze je neobsazenost hal a průmyslových skladů nulová, proto zde podle firmy rostly nájmy rychle. Z trhů hodnocených Prologisem je celosvětově sedmá s nejrychleji rostoucím nájemným. "Nájmy v Praze se v rámci našeho portfolia meziročně posunuly o 25 až 35 procent," řekl Baláž.

Adidas prodejna, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Adidas míří do ztráty, poprvé za více než 30 let

Akcie německého Adidasu, ikonického výrobce sportovních potřeb, se závěrem týdne dramaticky propadly poté, co firma varovala, že má ve skladech neprodejné zboží za 1,2 miliardy eur, neboli zhruba 28,5 miliardy korun. Jedná se o zboží, které sportovní gigant vyrobil pod značkou Yeezy v rámci marketingové spolupráce s americkým rapperem Ye, dříve známým jako Kanye West.

Přečíst článek

Průzkum Industrial Research Forum (IRF) koncem ledna uvedl, že se nejvyšší nájemné loni na konci roku v Praze začínalo od 8,50 eur za metr čtvereční. "Specifikem pražského trhu bylo, že se v uplynulých zhruba deseti letech nájmy držely na stabilní, nižší úrovni, a teprve nyní v zásadě dosáhly úrovně ostatních evropských metropolí," uvedl Baláž.

Podle výsledků čtvrtého čtvrtletí loňského roku poradenské společnosti 108 Agency se firmy musejí vypořádat i se skokovou indexací nájmů, nižší spotřebou zákazníků, růstem servisních poplatků a zvýšenými náklady na energie. "Pro část zájemců i stávajících nájemců tak můžou být tuzemské průmyslové plochy již nedostupné, a to bez ohledu na lokalitu," uvedla firma. Dodala, že zaznamenala poptávky po pronájmech či možnostech relokace na Slovensko nebo do Polska, kde mohou výše zmíněné subjekty dosáhnout výhodnějších podmínek.

Nájmy v logistických centrech porostou i letos, ale Baláž odhaduje, že již pomalejším tempem. "Klíčové faktory s vlivem na trh budou stále přetrvávat s tím, že jde zejména o regulační překážky v podobně zdlouhavých a náročných povolovacích procesů, o narušení dodavatelských řetězců, v jehož důsledku firmy drží vyšší zásoby a navyšují svou poptávku po prostorech, a rostoucích cenách stavebních nákladů a pozemků," dodal Baláž.

Martin Baláž se od 1. prosince 2022 posune ve společnosti Prologis na pozici senior viceprezidenta, country managera pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko.

Martin Baláž ve společnosti Prologis povýší od prosince na senior viceprezidenta

K významnému kariérnímu posunu dochází v týmu pro středoevropské trhy developerské společnosti Prologis. Martin Baláž, od roku 2019 působící na pozici country managera pro Českou republiku a Slovensko, přijal novou roli s rozšířenou působností. Od 1. prosince se posune na pozici senior viceprezidenta, country managera pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko. Jeho přímým nadřízeným bude Paweł Sapek, senior viceprezident společnosti Prologis a její regionální ředitel pro střední Evropu, uvedla firma.

Přečíst článek

bytové domy, byty, ilustrační foto

Malí developeři nezvládají, nabízejí své projekty velkým hráčům. Ti se do nich ale nehrnou

Na začátku často bývala myšlenka na výstavbu vlastního, malého developerského projektu o pár desítkách bytů. A na jejich prodeji vydělat majlant. Drobné firmy s pozemkem začaly shánět razítka a rozvíjet plán. V posledních měsících však řada těchto záměrů bere za své. Zdražilo financování, zamrzla poptávka po nových bytech. Sny o pěkném zisku se začaly rozplývat v mlze.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Na Přerovsku vyrostlo nové distribuční centrum Amazonu. Na střeše má obří solární elektrárnu a zaměstnancům pomáhají roboti

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme