Reklama

Prestižní cenu Good Design za rok 2022 získal altán a květináč českých autorů

Výrobce městského mobiliáře mmcité získal za svůj multifunkční altán pojmenovaný Cuby prestižní ocenění.
ČTK
 ČTK

Výrobce městského mobiliáře mmcité z Bílovic na Uherskohradišťsku získal za svůj multifunkční altán pojmenovaný Cuby a variabilní květináč nazvaný Polys prestižní cenu Good Design za rok 2022. Autory oceněných výrobků jsou David Karásek, Viktor Šašinka a Michael Tomalik. Porota soutěže každoročně oceněné vybírá z tisíců přihlášených produktů z desítek zemí.

Reklama

Altán Cuby tvoří ocelová konstrukce, stěny z dřevěných lamel s průhledy a střecha z dřevěných lamel. Lze jej ukotvit pod nebo na dlažbu. Sestava obsahuje též nábytek. „Chceme žít venku. To je naše moto i smysl tvoření,” uvedl Šašinka, který je spoluautorem altánu. Podle zástupců firmy v něm lze pracovat, studovat, stolovat nebo jen lenošit.

David Černý

David Černý: Není to veselá situace. 30 let po konci bolševika budeme zase volit bolševika

Vyjádří se i tentokrát sochař David Černý skrze svoji tvorbu k nadcházejícímu vítězi prezidentské volby? A bude to spíš srdce nebo vztyčený prostředníček? A koho bude Černý volit? „Mám intenzivní pocit, že budu volit zejména proti někomu,“ říká v rozhovoru pro Newstream.

Přečíst článek

Stavebnicový systém květináčů Polys lze využít v interiéru i venku. „Vegetace je zapěstována ve válcových nádobách různých průměrů a výšek, které jakoby vyrůstají z platformy spojující všechny nádoby do jednoho celku,” uvedl Tomalik, který je autorem záměru. Podle Karáska, v jehož designérském studiu výrobek vznikl, čerpá Polys svou inspiraci ve volné sestavě květináčů, jak ji lidé znají třeba z koutů zahradnictví nebo domácích poliček. „Takovému seskupení dává řád a přenáší tuto estetiku do veřejného prostoru,” doplnil Karásek.

Za své výrobky získalo mmcité cenu v minulosti už několikrát. Například za rok 2021 bodovala lavička nazvaná Emau a stojan na kola pojmenovaný Elk. Good Design patří k nejznámějším světovým oceněním v produktovém designu. V roce 1950 jej založili architekti Eero Saarinen, Charles Eames, Ray Eamesová a Edgar Kaufmann. Hodnotí nové výrobky ve více než 20 kategoriích.

Designové pokoje v hotelu Andaz Prague.

Nejkrásnější hotelové pokoje jsou letos podle prestižní světové soutěže v Praze

Jedna z nejprestižnějších designérských soutěží světa SBID International Design Awards poslala cenu za rok 2022 i do Prahy. Za vítěze pro kategorii hotelových pokojů a apartmá si odborná porota vybrala interiéry letos na jaře otevřeného pětihvězdičkového hotelu Andaz Prague v pražském Cukrovarnickém paláci. 

Přečíst článek

Společnost mmcité vykázala v roce 2020 tržby z prodeje vlastních výrobků, služeb a zboží ve výši 289,1 milionu korun. Zisk firmy dosáhl téměř 43,3 milionu korun. Hospodářské výsledky podniku za léta 2021 a 2022 zatím ve Sbírce listin založené nejsou. Firma vyvíjí a vyrábí lavičky, čekárny a přístřešky, stojany na kola, veřejné osvětlení, venkovní popelníky, odpadkové koše, pítka, venkovní květináče nebo zábradlí.

Ocenění květináč Polys. ČTK

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Stavba Dvoreckého mostu

OBRAZEM: Jak se staví nový most v Praze? Je to komplikovaná stavba, tvrdí jeho stavbyvedoucí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme