Reklama

Prestižní adresa Wall Street 1 se mění na byty. Stojí o fous víc než v Praze

Budova Wall Street 1 se mění v luxusní byty
Macklowe Properties - použito se svolením
Stanislav Šulc

Ikonická budova na adrese Wall Street 1, New York se proměňuje v luxusní rezidenční dům. Nabídne výhledy na New York Stock Exchange, Sochu svobody, obří bazén, fitness a wellness i unikátní soukromý klub. Ceny bytů startují na 1,3 milionu dolarů.

Reklama

Jde o splněný sen většiny bankéřů a investorů z celého světa. Bydlet u newyorské burzy, doslova jí koukat do oken. Tuto možnost nyní nabízí legendární americký developer Harry Macklowe, který se pustil do přestavby budovy na adrese Wall Street 1. Přeměna ikonické artdecové budovy z počátku třicátých let z kancelářské na rezidenční je největší developerskou akcí svého druhu v New Yorku.

„Během devadesátileté historie této budovy ji nikdo nemohl označit za svůj domov. Až nyní,“ prohlásil Macklowe. Ten budovu koupil již v roce 2014 za 585 milionů dolarů a o čtyři roky později si u Deutsche Bank sjednal úvěr na rekonstrukci ve výši 750 milionů dolarů. I díky aktuální situaci na trhu s nemovitostmi může jeho společnost Macklowe Properties počítat s výrazným ziskem podobně jako v případě jeho předchozích slavných obchodů.

Milionové byty

Nejdražší byt, rozsáhlý penthouse v nejvyšší části budovy, měl nabídkovou cenu 55 milionů dolarů. A je už pryč. A podobný zájem byl i o další byty. Z původních 566 položek v současnosti zbývá v nabídce již jen dvacítka bytů, z těch nejluxusnějších v nejvyšších patrech ani jeden.

New Alamein

REPORTÁŽ: Na severu Egypta vzniká nová Dubaj. Tamní vláda hledá investory i v Česku

Až šedesát tisíc nových bytových jednotek, univerzita, opera a desítky kilometrů procházkových okruhů mají vzniknout do roku 2030 na egyptském pobřeží Středozemního moře. Poblíž míst, kde zuřila druhá světová válka, vzniká nové město. Developerský projekt New El Alamein City egyptské vlády chce přitáhnout pozornost zahraničních investorů.

Přečíst článek

Z aktuální nabídky vyjde nejlevněji zhruba šedesátimetrová garsonka (v americké terminologii „studio“), která stojí 1,3 milionu dolarů. Naopak nejdražší nabízený byt má 255 metrů čtverečních a terasa dalších téměř 80 metrů, navíc je umístěn v horní části budovy, tudíž nabídne také fascinující výhled na New York. Za to ale zájemce zaplatí 10,5 milionu korun. To přitom odpovídá nejdražším nemovitostem v Praze.

The One Club

Součástí rezidence je však celá řada výhod. V budově jsou coworkingové prostory, bazén, wellness, svou největší pobočku zde otevře luxusní fitness Life Time. Mimochodem to za prostory zaplatilo 40 milionů dolarů. I kvůli tomu si případní zájemci zaplatí za měsíční členství 249 dolarů (a to jde o zaváděcí ceny u příležitosti otevření).

Součástí služeb pro rezidenty pak bude The One Club, který po vzoru luxusních klubů z meziválečného období nabídne uzavřené prostory pro zvané, v nichž bude možné pořádat schůzky na nejvyšší úrovni.

Ceny bytů a domů zpomalují růst, meziročně jsou ale dražší o pětinu

Vysoké úrokové sazby a snížený zájem o hypotéky prozatím ve druhém letošním čtvrtletí neměly větší dopad na ceny nemovitostí. Snížení tempa růstu cen bytů a domů se podle expertů na nemovitostní trh dostaví ve větší míře až ve druhé polovině roku.

Přečíst článek

1 Wall Street

Dnes již ikonická budova na adrese Wall Street 1, která přímo sousedí s Newyorskou burzou, byla postavena v roce 1931 legendárním americkým architektem Ralphem Walkerem a stala se jednou z nejvýznamnějších budov amerického art deca podobně jako Empire State Building. Původně fungovala jako ústředí Irwing Trust.

Součástí budovy je takzvaná Rudá místnost s obří mozaikou od proslulé americké designérky Hildreth Meière, která se podílela na řadě artdecových interiérech na Manhattanu.

Projekt Dornych v centru Brna - vizualizace.

Vedle hlavního nádraží v Brně vyroste šestice budov. Investorem projektu za sedm miliard je Crestyl

Nový projekt developerské společnosti Crestyl má do roku 2026 výrazně proměnit centrum moravské metropole. Ze sousedství brněnského hlavního nádraží zmizí chátrající obchodní centrum a vznikne zde volně přístupný veřejný prostor se šesti budovami. Sedmimiliardový projekt už získal letos územní rozhodnutí a stavební povolení očekává příští rok. Při přípravě projektu se využívala i virtuální realita.

Přečíst článek

Jakub Chmelař z dubajské společnosti Inspire Real Estate

Dubajská realitní bublina se dál nafukuje. Byty tam skupují Rusové i Češi

Když jde v Dubaji do prodeje nový projekt, před kancelářemi developerů stojí lidé od půlnoci frontu, aby na ně vůbec něco zbylo. „Ten zájem je obrovský. Lidé kupují všechno, co je na trhu,“ říká Jakub Chmelař z dubajské společnosti Inspire Real Estate.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Central Group vystaví na Žižkově 370 nových bytů

Nákladové nádraží na Žižkově se rychle mění. Central Group zde postaví stovky nových bytů

Přečíst článek
Nové byty v Rezidenci u Šárky

Nové byty v Rezidenci u Šárky nabízí komorní bydlení v přírodě. A přímé tramvajové spojení do centra

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme