Reklama

Přes 100 tisíc zaměstnanců v Praze by mohlo mít nájemní byt, ukazuje analýza

Praha, bydlení (ilustrační foto)
ČTK
 ČTK

V Praze žije asi 105 500 příslušníků profesí, na které se město vedle sociálně slabých přednostně zaměřuje v bytové politice a nabízí jim nájemní byty. Vyplývá to z analýzy, kterou si nechala zpracovat městská Pražská developerská společnost (PDS). Mezi preferované profese patří pracovníci ve školství, zdravotnictví a sociálních službách či hasiči, policisté a strážníci. V Praze je hlášeno asi 1,28 milionu obyvatel, ve skutečnosti jich v metropoli žije asi o 300 tisíc více.

Reklama

Praha čelí bytové krizi

Praha v posledních letech čelí bytové krizi. Magistrát má kolem sedmi tisíc bytů, dalších asi 23 tisíc mají ve správě městské části. Podle analýzy společnosti KPMG z roku 2018 po roce 1991 přešlo do vlastnictví Prahy 194 tisíc bytů, většina se rozprodala při privatizacích. Současné končící vedení magistrátu privatizace zastavilo, ale některé městské části, které si o bytech rozhodují samy, v nich ve větší či menší míře pokračují.

Město plánuje stavět nové obecní nájemní byty, které mají z velké části sloužit právě profesím, které jsou pro chod metropole nezbytné a jejich zástupci mohou mít s ohledem na růst cen bydlení v hlavním městě problémy si byt zajistit na trhu. Pro tento účel založil magistrát jako příspěvkovou organizaci PDS, která nyní připravuje asi 60 bytových projektů na městských pozemcích.

Zaměstnanců ve zdravotnictví je v Praze 49 tisíc

Z analýzy podle ředitele PDS Petra Urbánka vyplynulo, že rozložení preferovaných profesí je v metropoli poměrně nerovnoměrné.  „To souvisí zejména s rozložením velkých nemocnic a areálů vysokých škol jako míst s tisíci pracovníků v jedné lokalitě – jde zejména o Prahu 1 a 2, Prahu 5, Prahu 6 a Prahu 8,“ uvedl. V Praze 1 podle analýzy připadá na 1000 obyvatel asi 370 příslušníků klíčových profesí, v Praze 2 je to 297 a v Praze 5 je jich 137.

Eurobankovky, ilustrační foto

Hypotéka v eurech. Proč není její sjednání zas tak dobrý nápad

Češi se začali více zajímat o hypotéky v eurech. Ty oproti korunovým úvěrům na bydlení nabízí výhodnější, asi poloviční úrok. Zdaleka ale nejsou tak výhodné, jak se může na první pohled zdát. Proč není sjednání eurové hypotéky zas tak dobrý nápad?

Přečíst článek

Autoři analýzy vycházeli při stanovení počtu zaměstnanců z veřejných zdrojů. Zaměstnanců ve zdravotnictví je podle dokumentu v metropoli asi 49 200 a ve školství 43 400. V sociálních službách analýza uvádí 6150 zaměstnanců a u bezpečnostních složek, které zahrnují policii i městské strážníky, je to 5 900. Zaměstnanců požární ochrany je podle dokumentu v hlavním městě asi 840.

Praha má podle Českého statistického úřadu zhruba 1,28 milionu obyvatel. Jak však před časem zjistil městský Institut plánování a rozvoje z anonymizovaných dat mobilních operátorů, reálně jich je o asi o 300 tisíc více. Denně navíc do metropole dojíždí dalších přibližně 200 tisíc Středočechů.

Druhý projekt nájemního bydlení developera AFI Europe je v pražském Karlíně.

AFI Europe dokončila v Praze druhý projekt nájemního bydlení, a staví ještě další

Nájemní bydlení zajímá v České republice čím dál více developerů. Jedním z těch, kdo se na tento koncept v posledních letech cíleně zaměřili, je AFI Europe. V České republice má zatím naplánované tři nájemní projekty a další má například i v Polsku. V létě tento developer dokončil jeden takový projekt pro nájemníky na Praze 3, před pár dny pak další na Praze 8, který bude k nastěhování příští jaro. Třetí nájemní projekt na Praze 9 se zatím staví.

Přečíst článek

Teplo je teď luxus. Už před zdražením na něj nemělo milion Čechů

V takzvané energetické chudobě bylo už před zdražováním a začátkem energetické krize zhruba 900 tisíc lidí z půl milionu domácností. Nemohli si dovolit dostatečně topit, za energie vydávali velkou část svých peněz či na nich dlužili a zároveň měli podprůměrný příjem. V těchto rodinách žila desetina českých dětí, tedy asi 220 tisíc. S problémy se potýkalo i přes 300 tisíc důchodců a důchodkyň. Většina těchto ohrožených osob bydlela v energeticky náročných budovách. Ukázala to nová studie, na které se podílely Platforma pro sociální bydlení, iniciativa Za bydlení, Hnutí Duha a Ostravská univerzita.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Maison Ořechovka

Proč se v Praze pomalu staví? Každý smí výstavbu blokovat a nenese za to zodpovědnost, říká developer

Přečíst článek
Česká spořitelna pokračuje v rozšiřování nájemního bydlení. Kupuje od Finepu 220 bytů

Česká spořitelna pokračuje v rozšiřování nájemního bydlení. Kupuje od Finepu 220 bytů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme