Reklama

PODCAST: Oživení na realitním trhu bude trvat rok, říká Evžen Korec. Za poslední čtvrtletí se prodalo jenom čtyři sta bytů

Dalibor Martínek

Ještě před dvěma roky platilo, že co se postavilo, to se prodalo. Situace se dramaticky změnila, říká Evžen Korec, jeden z prvních českých developerů, který začal v Praze stavět byty před třiceti lety. Za tu dobu jich na trh dal tisíce.

Reklama

Nyní má rozjetých sedmnáct developerských projektů, z nichž by mělo vzniknout dalších sedm tisíc nových bytů.

Současná krize s bydlením, která je dána kombinací drahých hypoték, vysokých cen bytů a drahých stavebních materiálů podle Korce jen tak nepomine. Na rozdíl od jiných developerů si majitel Ekospolu nemyslí, že by na jaře trh s byty nějak dramaticky roztál. A že by si lidé začali bytů kupovat víc, nebo že by dokonce ceny bytů klesly.

„Za poslední čtvrtletí se v Praze prodalo pouze čtyři sta bytů. To je nejnižší prodej za posledních patnáct let,“ říká Korec. A dodává: „Myslím, že poptávka po bytech se nezvedne na jaře. Bude to trvat nejméně rok.“ Zásadní podmínky k návratu do dobré kondice trhu s byty jsou podle něj dvě. Jednak, aby se urovnala situace s cenami energií. A za druhé, aby se snížily ceny stavebního matriálu. Pokud toto nenastane, nelze podle něj čekat nějaký pohyb na trhu s byty.

„Na trhu je nyní paradoxní stav, že se prodává méně bytů, ale jejich cena roste,“ říká Korec.

Ani případné ukončení války na Ukrajině by podle něj v rychlosti nepomohlo srovnání cen. „Zpřetrhala se spousta řetězců.“

Klára Dostálová, exministryně pro místní rozvoj

Klára Dostálová: Nový stavební zákon je paskvil. Vláda rezignovala na urychlení výstavby

Nejzásadnější je, že v novém stavebním zákoně chybí integrace dotčených orgánů, říká bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO). Výstavba se nijak nezrychlí, tvrdí aktuálně předsedkyně poslaneckého výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Přes který nový stavební zákon musí projít. Dostálová z pozice ministryně pro místní rozvoj čtyři roky stavební zákon připravovala. Fialova vláda ho shodila ze stolu. Dostálová chtěla centralizovat úkony státu, nový ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) naopak chtěl ponechat rozhodování na obcích. Minulý týden Bartoš upravený stavební zákon, klíčový zejména pro stavaře, protlačil vládou. Nyní půjde do sněmovny. Co bude dál?

Přečíst článek

Developeři si také často stěžují na absenci nového stavebního zákona. Jeho přijetí je podle nich podmínkou ke zrychlení bytové výstavby v Česku. Nový návrh prošel nedávno vládou a čeká, až se jím bude zabývat poslanecká sněmovna. Je to zákon, který po minulé vládě nechal upravit Pirát Ivan Bartoš. Nová verze nevzbudila mezi staviteli velké nadšení. Podle mnohých rychlejší výstavbě nepomůže. Co na to Evžen Korec? „Nejsem si úplně jist, zda stavební zákon v současné podobě přinese, co se od něj očekávalo. A to bylo zásadní zrychlení stavebního řízení.“

Celý rozhovor pod taktovkou Dalibora Martínka z Newstreamu si můžete poslechnout v úvodu článku nebo na všech podcastových platformách.

Možná vás zaujmou i další epizody podcastu Realitní Club. Podívejte se na náš výběr:

Jiří Nouza, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví

Jiří Nouza v podcastu Realitní Club: Stát začal řešit drahou elektřinu, až když veřejné správě začalo téct do bot

Není pravda, že se situace českého průmyslu začala zhoršovat až v okamžiku vpádu Ruska na Ukrajinu, říká Jiří Nouza, šéf Svazu podnikatelů ve stavebnictví. Problémy jsou podle něj vidět už více než rok. A stále více eskalovaly, válka na Ukrajině celý vývoj jenom urychlila a dovádí český průmysl na hranu existence.

Přečíst článek

Zdeněk Tůma

PODCAST Realitní Club: Na nemovitostním trhu je nyní spousta příležitostí, říká Zdeněk Tůma

Bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma založil fond kvalifikovaných investorů IRQ Funds zaměřený na rezidenční nemovitosti. „V současnosti na trhu vidíme spoustu příležitostí,“ prozradil v nejnovější epizodě podcastu Realitní Club, kterou si můžete poslechnout na serveru newstream.cz a všech podcastových platformách.

Přečíst článek

Dušan Kunovský, Central Group

Kunovský v podcastu Realitní Club: Investoři dnes už ani nechtějí byty pronajímat

Ceny nemovitostí, zastavené projekty, brutální odliv klientů, ale i neúměrně dlouhé stavební řízení. Nejen tato témata probírali moderátoři Petra Jansová a Dalibor Martínek v dalším podcastu Realitní Club s největším tuzemským developerem, zakladatelem a vlastníkem společnosti Central Group Dušanem Kunovským. 

Přečíst článek

miliardář Marcel Soural, šéf developerské společnosti Trigema

Soural v podcastu Realitní Club: Krize přijde v zimě, na jaře bude možná líp

Nastává na realitním trhu krize? Kdy se přežene? Jak se s ní popasují čeští developeři? Nejen tato témata probírali moderátoři Petra Jansová a Dalibor Martínek v dalším podcastu Realitní Club s  developerem, zakladatelem a majitelem společnosti Trigema Marcelem Souralem.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Natáčení podcastu s Markem Lokajem, šéfem developera YIT.

Developer: Přestat stavět paneláky byla chyba. Současné technologie jsou mnohem dál než v socialismu

Přečíst článek

Trh s nájemním bydlením opanují velcí investoři, říká členka prezidia Asociace nájemného bydlení

Přečíst článek
Stavět v regionech je jednodušší. Kladno bude nová Praha, míní developerské z SFG Tereza Kouklová

Developerka Tereza Kouklová: Stavět v regionech je jednodušší. Kladno bude nová Praha

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme