Reklama

Byt pro rodinu na sídlišti v Praze? Museli byste vydělávat 80 tisíc měsíčně, říká ředitel realitky

Natáčení podcastu s Tomášem Jelínkem (Centrury 21)
Newstream.cz
Petra Jansová

Ne že by se neprodávalo, ale i trh se secondhandovými nemovitostmi výrazně zpomalil. K zásadnější korekci cen zatím ale plošně nedochází. U některých typů nemovitostí a lokalit ale ceny padají i o 15 procent. U paneláků pak ředitel sítě realitních kanceláří Century 21 Tomáš Jelínek v dalším díle podcastu Realitní Club, který přineseme již zítra. Zlevňování očekává i nadále.

Reklama

Pokles ceny se bude týkat bytů o dispozici 2kk na tradičních sídlištích, které nakupovali investoři. Právě ty se nyní objevují v nabídce nejčastěji. „V této kategorii šlo dříve o velmi žádané zboží, nyní jich je na prodej i deset v jedné ulici za podobnou cenu. Tu ale trh neakceptuje,“ přibližuje v dalším díle podcastu Realitní Club Tomáš Jelínek z Century 21.

Zvýšení sazeb a také zpřísnění podmínek pro uzavření hypotéky se samozřejmě významně dotýká i trhu se staršími byty. „Na to, aby si člověk na hypotéku koupil byt o dispozici 3kk na 60 metrech čtverečních pro svoji rodinu, musel by brát měsíčně 80 tisíc,“ dodává Jelínek s tím, že moc takových lidí není.

Realitní makléři řeší pronájmy

Proměnil se k tomu už i poměr prováděných transakcí. Zatímco v minulosti převažovaly jednoznačně prodeje je to dnes naopak. „Počet transakcí se nezměnil. Jen aktuálně většinu jejich objemu tvoří pronájmy,“ dodává Jelínek.

Nicméně růst pronájmu je vztahován k loňskému a předloňskému roku, kdy kvůli covidu došlo k poklesu zájmu o pronájmu. „Nyní jsme se vrátili k této úrovni a dále rosteme,“ dodává Jelínek.

Jiří Pácal,Ředitel společnosti Central Europe Holding a člen správní rady Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí

Jiří Pácal: Stát dlouhodobě, co se týká bydlení, selhával a selhává. Motá se ode zdi ke zdi

Stát v podpoře nájemního bydlení dlouhodobě selhává. Ať už komunální nebo vrcholoví politici mluví o jeho výstavbě, ale 20 let podporovali jen to vlastnické, říká v rozhovoru pro Newstream Jiří Pácal. Výrazně by podle něj pomohla například změna občanského zákoníku.

Přečíst článek

Zájem nájemního bydlení je podle něj způsoben dvěma faktory, a to přílivem lidí z Ukrajiny a zároveň odkladem koupě vlastní nemovitosti. 

Poslechněte si i další epizody podcastu Realitní Club:

staveniště, pozemek

Začíná se hýbat trh s pozemky. Dřív lidé říkali, možná prodám. Dnes prodají, tvrdí developer

Současný útlum na realitním trhu se nás dotýká jako každého. Ale od začátku jsme se snažili o obrovskou diverzifikaci, takže si neumím představit, že bychom měli nějaký závažnější problém, třeba s cashflow, říká Jan Řežáb, zakladatel a majitel společnosti JRD, která je nejenom developerem, ale pustila se do řady spřízněných oblastí, ale i do zcela jiných oborů. Celkem má pět divizí.

Přečíst článek

Jiří Pácal,Ředitel společnosti Central Europe Holding a člen správní rady Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí

Jiří Pácal: Byty se na konci 90. let pronajímaly mnohem dráž než dnes

V Česku se nemovitosti příliš neprodávají, rodinný dům jednou za padesát let, byt jednou za třicet let, říká v dalším díle podcastu Realitní Club Jiří Pácal, ředitel společnosti Central Europe Holding a člen správní rady Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jan Hrubý, generální ředitel Remax

Ceny nemovitostí narazily na svoje dno. Padat budou už jen u paneláků, říká šéf realitky

Přečíst článek
Řadový dům ve Španělsku.

Ředitel Century 21: Chata na Mácháči vyjde dráž než ve Španělsku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme