Reklama

Petr Urbánek: Palmovka nebo Nové Dvory. Praha postaví několik nových, velkých sídlišť

Dalibor Martínek

Pražská developerská společnost (PDS) chystá v Praze zastavět několik velkých ploch. Vzniknou tak v podstatě celá nová „sídliště“. Ne však taková, jak se tomu rozumělo před dvaceti či třiceti lety. Nepůjde o shluk na sebe namačkaných paneláků, ale o oblasti, kde vzniknou stovky bytů, ale i obchody, provozovny služeb, klidové zóny. O stavu záměru mluvil v podcastu Realitní Club Petr Urbánek, ředitel PDS.

Reklama

„Jedním z projektů jsou Nové Dvory, které vzniknou v přímém kontaktu s plánovanou stanicí nově budované linky metra,“ říká Urbánek. Podle něj již jeho společnost má za sebou tři roky příprav tak, aby na spojené parcele mohl vzniknout celý komplex objektů. „Práce vyústily v to, že je hotová nová územní studie. Také tam běží dvě změny územního plánu.“ Praha tam vlastní sjednocené pozemky o rozsahu asi deseti hektarů, na kterých lze stavět.

Dalším velkým územím, na kterém má hlavní město velké developerské záměry, je Palmovka. „Tam stále dobíhají akce, které vyústily z narovnání kolem projektu centra nová Palmovka,“ uvedl Urbánek. Toto zamýšlené centrum je v podstatě betonovým skeletem v sousedství stanice metra. Původně šlo o objednávku na nové sídlo radnice Prahy 8, nicméně po volební změně na tamní radnici se výstavba před lety zcela zasekla. Od té doby tam stojí pouze rozsáhlý chátrající betonový skelet.

Nyní by měla být situace narovnána trojstrannou smlouvou. „A hlavní město se brzy dohodne s dopravním podnikem na nějakých pozemkových směnách. Vznikne tam další velké kompaktní území blízko centra města,“ říká Urbánek. Tam jeho společnost opět plánuje výstavbu rozsáhlého komplexu budov, které se budou nacházet nejen přímo u metra, ale také v blízkost centra města.

Petr Hlaváček

Hlaváček: Když bude Praha stavět vlastní byty, ovlivní to ceny realit. Ale až za dlouho

Celá západní Evropa má různé formy městské výstavby. „Byl by hřích, kdyby se Praha zbavovala vlastních pozemků, kterých nemá mnoho, a nevyužila je jako základ městské výstavby. Zároveň si uvědomuji, že k vytvoření kvalitního městského prostředí potřebujeme rozumné developery,“ říká urbanista Petr Hlaváček, známý jako ideový otec Pražské developerské společnosti, který v komunálních volbách obhájil za STAN post v pražském zastupitelstvu.

Přečíst článek

17 lokalit, kde vyrostou městské byty

Tím záměry městské firmy nekončí. „Máme pár dalších projektů většího charakteru na okrajích Prahy. Typicky v Dolních Počernicích, kde nyní intenzivně pracujeme. A potom jsou některé jednotlivé projekty,“ doplňuje šéf PDS. „Všechny tyto projekty jsou v různých fázích přípravy. Některé se už projektují, na některých děláme změny územního plánu nebo třeba územní studie.“

Pražská developerská společnost vznikla z rozhodnutí zastupitelstva města po úsilí tehdejšího i současného náměstka pro územní rozvoj Patra Hlaváčka před necelými třemi lety. Jejím cílem je vybudovat tisíce nájemních bytů. Nikoliv však pro volný trh, ale primárně pro lidi takzvaných potřebných profesí, typicky strážníky či zdravotní sestry.

„Na začátku fungování jsme si nechali udělat sjetinu pozemků s pouhými dvěma parametry. Aby se tam daly stavět byty, a aby byly ve vlastnictví hlavního města,“ líčí v podcastu ředitel společnosti Urbánek. Z toho podle něj vypadlo asi šest set parcel. Vznikla tak první množina pozemků, které byly rozložené zhruba ve dvanácti lokalitách. Loni se toto portfolio rozšířilo o dalších pět míst. „Nyní máme projekty v sedmnácti lokalitách, z čehož čtyři nebo pět jsou poměrně velké projekty nebo velká území,“ říká Urbánek.

Plán výstavby nových bytových čtvrtí bude trvat ještě řadu let. Tři nebo čtyři roky bude trvat, než se vůbec začne stavět. Výstavba potom potrvá další rok a půl či dva. Proto je podle Urbánka předčasné se nyní bavit například o výši nájmu v plánovaných bytech.

Na projektech nyní pracuje šestnáct členů týmu příspěvkové organizace. „Investičních akcí, které máme založeny v rozpočtu hlavního města, je těsně pod šedesát na sedmnácti lokalitách. Pokud bychom teoreticky už všude měli razítka, bylo by potřeba ke třiceti miliardám korun, aby se všechno postavilo.“

Další epizodu podcastu Realitní Club si poslechněte v úvodu tohoto článku nebo na všech podcastových platformách.

Další díly realitního podcastu:

Natáčení podcastu s Pavlem Ryskou z J&T Banky.

Ceny nemovitostí v Itálii nebo Španělsku poslední dekádu klesaly, říká analytik v podcastu

Nemovitosti v Česku rostly v posledních deseti letech skoro nejrychleji v rámci Evropy, téměř se zdvojnásobily. Existují ale země, kde tomu bylo naopak. Nejzajímavějším příkladem je Itálie, kde jsou aktuální ceny bytů nižší než v roce 2008.

Přečíst článek

Hana Marvanová: Doba kmotrů na pražském magistrátu neskončila. Vrátit se má i Bém

Je paradoxem, že když mě klub Spolu vyloučil, tak tentýž klub ve stejnou dobu navrhnul do komise či výboru pro protidrogovou politiku Pavla Béma, říká v podcastu Newstreamu pražská zastupitelka Hana Marvanová. Tu minulý týden vyloučili ze svého středu pražští zastupitelé Spolu, tedy lidé zvolení za konglomerát stran ODS, TOP 09 a Lidovců.

Přečíst článek

Natáčení podcastu Realitní Club s Janem Řežábem z JRD.

Banky nás milují, jsme nejzelenější ze zelených, říká developer Řežáb

Založili jsme obor udržitelného developmentu v Česku už někdy v roce 2000, říká zakladatel a majitel stavební a technologické společnosti JRD Jan Řežáb. „V té době tady ještě ani neexistovalo toto názvosloví,“ tvrdí muž, který na udržitelných technologiích postavil celý svůj byznys. On sám je přitom fanouškem nových, šetrných technologií či obnovitelných zdrojů. Samozřejmě již léta jezdí elektroautem a bydlí v pasivním domě, který postavila jeho firma.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Petr Urbánek

Šéf Pražské developerské: Město nebude u svých bytů požadovat developerskou marži

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme