Reklama

O Prahu je zájem. Do soutěže o podobu Vítězného náměstí se přihlásila velká zahraniční studia

Le Monde Headquarters v Paříži navrhlo studio Snøhetta.
Se svolením IPR
Petra Jansová

Architektonická soutěž, z níž má vzejít návrh na Vítězné náměstí na Praze 6, vyvolala zájem hned několika multidisciplinárních týmů. Do užšího výběru se dostala architektonická studia jako MVRDV, Snøhetta nebo Office for Metropolitan Architecture (OMA), ale i pět oceňovaných českých kanceláří.

Reklama

Odborná porota vybírala z celkem 44 doručených přihlášek, a to na základě referenčních projektů. Právě jejich kvalita byla jedním z kritérií výběru. „Týmy jimi prokazovaly své zkušenosti s obdobným úkolem, tedy návrhem dostavby v již založené urbanistické struktuře. Porota posuzovala i složení týmů a popis profesního přístupu k dostavbě 4. kvadrantu,“ uvedl předseda poroty Kees Christiaanse, nizozemský urbanista a zakladatel kanceláře KCAP. 

Dalšího kola soutěže, která proběhne formou takzvaného soutěžního neanonymního workshopu, se tedy zúčastní například české studio A69 – architekti, holandské Benthem Crouwel International (NL) nebo rakouské Snøhetta – Studio Innsbruck.

Na referenční projekty všech 10 studií, která se dostala do užšího výběru soutěže, se můžete podívat do následující galerie:

Cílem soutěžního workshopu je nalézt novou podobu a optimální architektonické a urbanistické řešení severozápadní části Vítězného náměstí. Výše předpokládané investice dosáhne až 500 milionů korun.

Soutěž pořádá společnost Fourth Quadrant ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou (VŠCHT), hlavním městem Praha, městskou částí Praha 6 a IPR Praha. Organizátorem soutěže je plánovací kancelář ONplan. V řešeném území vznikne až 100 tisíc metrů čtverečních ploch pro občanskou vybavenost, administrativu i bydlení.

Soutěžní workshop navazuje na vítězný návrh revitalizace Vítězného náměstí od studia Pavel Hnilička Architects and Planners z roku 2018 a na koncepci revitalizace kampusu Dejvice.

Ohlas na tento projekt, stejně jako ten na návrh Vltavské filharmonie, svědčí o tom, že Praha se dostala do hledáčku světových architektonických špiček.

Funkcionalistická Osada Baba projde proměnou.

Reportáž: Projektovali ji ti nejznámější a bydlela v ní pražská smetánka. Nyní pražská Baba projde modernizací

Světově unikátní urbanistický celek, Osada Baba, projde proměnou. Koncepční studie má modernizovat a proměnit veřejný prostor a infrastrukturu.

Přečíst článek

Ondřej Boháč, šéf IPRu

Ondřej Boháč v podcastu Realitní Club: Česko je takový Hobitín uprostřed Evropy. Žijeme si zde vlastním tempem

„Česko vypadlo z infrastrukturní mapy Evropy. Z Berlína do Vídně se jezdí okolo, cestou o několik set kilometrů delší, přesto o několik hodin kratší. To si skutečně musíte klást otázku, jestli to tady děláme správně,“ říká ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy Ondřej Boháč v dalším díle podcastové série Realitní Club. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Takto by mělo v budoucnu vypadat Hlavní nádraží v Praze.

Tohle není nádraží, to je pergola z Dubaje. Projekt Dánů na nový Hlavák schytává kritiku

Přečíst článek
Takto by mělo v budoucnu vypadat pražské hlavní nádraží

Zmizí střešní parkoviště i obvodové stěny. „Nový Hlavák“ navrhnou dánské architektonické špičky

Přečíst článek
Projekt Krumlovský Vltavín nabídne ve třech etapách výstavby celkem 62 apartmánů a 131 bytů.

Dvě stovky bytů, restaurace a kanceláře: Brownfield v Českém Krumlově se promění na novou čtvrť

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme