Reklama

Stavba metra D zásadně promění Prahu. V okolí trati vyrostou tisíce bytů za miliardy

Takto bude v budoucnu vypadat Nová Krč.
Se svolením IPR
Petra Jansová

Tisíce městských bytů, nové čtvrti i parky vzniknou poblíž plánované linky D pražského metra. Podívejte se, jak se promění frekventovaná ulice Novodvorská a jak bude nově vypadat Písnice.

Reklama

Metro D je v současnosti nejdůležitější infrastrukturní stavbou na území Prahy. Díky ní se lépe propojí jižní část města s jeho centrem. V této době se Praha potýká mimo jiné s krizí bydlení, a právě projekty v okolí budoucích stanic metra mají potenciál tento problém zmírnit.

„IPR měl na starosti územní studie lokalit Nové Dvory a Libuš, kterou zpracovali UNIT architekti. Od Krče až po Písnici tak vznikne více než šest tisíc bytů, z nichž část zůstane městu a bude sloužit dostupnému bydlení. Samozřejmostí jsou nové parky, náměstí, obchody, ale i poliklinika, škola či školka,“ komentuje rozvoj v okolí započaté stavby linky D Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje hl. m. (IPR).

Na jednotlivé projekty se můžete podívat v následující galerii.

A jak se jednotlivé lokality navazující na započatou stavbu linky D promění?

Nádraží Krč (rozloha o ploše šesti hektarů) v budoucnu nabídne prostory o podlahové ploše 62 500 metrů čtverečních. Díky investicím Reflecta Development zde vzniknou tři administrativní budovy, hotel, obchody, restaurace, kanceláře a kavárna. Výstavba v této oblasti by měla začít za tři roky, dokončena by měla být do roku 2030.

V lokalitě u Thomayerovy nemocnice vznikne nová městská čtvrť se 1400 byty, novou poliklinikou a víceúčelovou budovou, ve které bude umístěn také vestibul metra. V přízemí pak vznikne velké náměstí, v jehož okolí bude několik obchodů. Horní patra budovy budou sloužit jako kanceláře. Předpokládá se, že do oblasti se přistěhuje téměř 2500 nových obyvatel, pro které bude připraveno něco kolem 1400 bytů. Do výstavby investuje Reflecta Development a Central Group. Stavět se začne v roce 2025, hotovo by mohlo být o sedm let později. 

Ceny starších bytů letí vzhůru, nejdráž je v Praze

Průměrná cena starších bytů v Česku po třech letech klesla. Výjimkou je Brno

Průměrná cena staršího bytu v Česku poprvé od zimy roku 2019 mírně klesla. Na začátku léta se starší byt prodával za 88 756 korun na metr čtvereční, což je o dvě procenta levněji než na jaře. Jen v Brně cena mezičtvrtletně stoupla o tři procenta na 95 215 korun za metr čtvereční. Vyplývá to ze studie realitní skupiny European Housing Services (EHS), která využívá data svých zakládajících členů - realitních služeb Bezrealitky a Maxima Reality.

Přečíst článek

Na Nových Dvorech vznikne zastávka metra a nově sem také povede tramvaj. V blízkosti této stanice vznikne polyfunkční centrum s obchody, školkami, školou, kulturním centrem a dalšími službami. Přípravu celé lokality má na starosti Pražská developerská společnost a vzniknout by zde mělo až 2000 městských bytů s množstvím náměstí a parků. Stavět se začne v roce 2027, hotovo může být v roce 2034.

Proměnou v souvislosti s výstavbou linky D projde i okolí na pomezí městských částí Praha 12 a Libuš. Dostupnost do centra zajistí kromě metra i prodloužení tramvajové trati z Modřan. V lokalitě vzniknou kromě více než tisícovky bytů také objekty dosud chybějící občanské vybavenosti -  jako supermarket, drobnější obchody, pošta, školka i lékařské ordinace. V místě se počítá i s novým kulturním centrem.

Proměna Písnice je rozdělena na 3 části: okolí budoucí stanice metra, sídliště Písnice a krajina mezi sídlištěm a starou Písnicí. Začít stavět by se dle předpokladů mělo v roce 2030, v okolí stanice metra by mohlo vzniknout nové náměstí, radnice i bytové domy. Mezi stanicí metra a starou Písnicí pak vznikne park, cyklostezky i další místa pro trávení volného času. Investorem výstavby je společnost N/A. 

Rekonstrukce někdejších Elektrických podniků v pražských Holešovicích.

Funkcionalistická perla Holešovic má nový kabát. A uchází se o prestižní architektonickou cenu

Funkcionalistická budova Elektrických podniků v pražských Holešovicích získala díky rozsáhlé a citlivé rekonstrukci opět svůj zašlý lesk. Projekt ateliéru TaK je rovněž jedním z těch, který zaujal odbornou porotu letošního ročníku soutěže Česká cena za architekturu, dostal se do užšího výběru.

Přečíst článek

pivovar v Litoměřicích před rekonstrukcí

Chátrající zámek, pivovar či nádraží. Obce a města opět dostanou podporu na obnovu brownfieldů

Staré a zanedbané budovy obcí, měst a krajů mají i v letošním roce šanci na znovuvzkříšení díky dotacím z Národního plánu obnovy. Ministerstvo průmyslu a obchodu aktuálně zveřejnilo pro tyto typy brownfieldů novou dotační výzvu v rámci programu Regenerace brownfieldů pro podnikatelské využití. Kolik obcí, krajů či městských částí této šance letos využije, bude zřejmé, až se uzavře příjem žádostí. V rámci minulé výzvy chtěla revitalizovat obecní brownfieldy necelá třicítka měst, která podala žádost o dotaci v celkovém součtu 635 milionů korun. Další část finančních prostředků musely mít obce a města z vlastních zdrojů. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Vizualizace projekt s názvem Semerínka

V pražských Radlicích vznikne za 1,5 miliardy bydlení odkazující na legendární železniční trať

Přečíst článek
Vizualizace projektu UDI Group na Žizkově.

Developer UDI Group podal trestní oznámení na vedení Prahy 3. Žádá náhradu škody v řádech desítek milionů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme