Reklama

Nabídkové ceny bytů v ČR klesly meziročně o pět procent, ukazuje průzkum

Ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Nabídkové ceny bytů v Česku klesají, od začátku roku jsou nižší zhruba o pět procent. Vyplývá to z průzkumu internetového portálu Valuo.cz analyzující data z katastru nemovitostí a z veřejných nabídek i údajů realitní sítě Century 21. Byty se podle průzkumu v nabídce na realitních serverech hromadí a makléři se musejí více snažit, aby sehnali kupujícího. I tak se podle dat letos v Praze prodal byt za 85 miliónů korun.

Reklama

Data z veřejných nabídek bytů na prodej podle Valuo.cz ukazují, že nabídkové ceny byly v 15 velkých městech v říjnu o 4,7 procenta nižší než ve druhém čtvrtletí roku. Century 21 na základě svých dat uvádí, že od začátku tohoto roku došlo ke snížení nabídkových cen zhruba o pět procent, ale dodává, že reálně ceny prodávaných nemovitostí klesly až o 30 procent.

Snížil se počet hypoték

„Je to celkem logicky očekávaný vývoj. Po zvýšení úrokových sazeb se snížil počet poskytnutých hypoték, tím pádem se snížila kupní síla. Prodávající, kteří na tuto situaci nereagují a ceny nesnížili, neprodají a jejich nemovitosti tak visí na realitních serverech dlouhé měsíce,“ řekl Radek Šitera, zakladatel webu Valuo.cz.

Makléř Century 21 Lukáš Peterek uvedl, že po krizi v roce 2008 trvalo osm let, než se ceny dostaly na původní úroveň a začaly opět růst. „Délku propadu cen predikovat nelze, ale můžeme si téměř s jistotou říct, že to nebude jen tak a rozhodně ne v příštím roce,“ řekl Peterek. Uvedl, že panelový byt 3+1 v Brně - Starém Lískovci určený ke kompletní rekonstrukci ještě koncem minulého roku stál kolem šesti milionů korun a nyní byl prodán za pět milionů, tedy o 16,7 procenta levněji.

Sedm scénářů, co dělat, když na splátky hypotéky už nezbývá

Tříleté fixace u hypoték končí nyní těm, kdo měli extrémně nízké sazby i pod dvě procenta. Problémy se splácením hypotéky zatím mnoho lidí ale prý nemá. Banky hovoří o Češích jako o těch, kdo i v této době splácí velké úvěry na bydlení svědomitě a pravidelně. S rostoucí inflací, energetickou krizí a hrozbou zvýšení nezaměstnanosti se ale vyplatí vědět, co dělat, když nemáte na splátky hypotéky. Scénářů, co můžete v takovém případě dělat, je minimálně sedm.

Přečíst článek

Portál Valuo.cz v analýze uvedl, že 22 procent nabídek bytů inzerovaných v říjnu 2022 bylo zlevněno. O rok dříve to bylo 12 procent. Průměrné zlevnění je podle dat 269.269 korun.

Prodeje v ČR klesly o 26 procent

Meziročně podle Valuo.cz klesl počet prodejů v celé republice o 26 procent, v Liberci dokonce až o 64 procent. Tím, že klesá počet uskutečněných prodejů, tak se nabídky hromadí na realitních serverech. Od října 2021 počet nabízených bytů v Česku stoupl o 99 procent. V Jihlavě je meziroční rozdíl dokonce 243 procent, uvádí průzkum.

Prodávající tak musí přehodnotit strategii, aby našli vážného zájemce. Miroslav Střihavka z Century 21 uvedl, že chce-li dnes makléř prodat, musí předvídat vývoj cen a znát situaci. „Současnost prověřuje kvalitu makléřů. Zveřejnit inzerát nestačí. Makléř musí opracovat marketing a investovat do něj. Důležitá je prezentace, virtuální prohlídky, profesionální fotky a videa či práce se sociálními sítěmi. Takový marketing je dost nákladný a makléř by měl dobře zvažovat, co chce vůbec prodávat. Buď má šanci prodat nebo tzv. hodí peníze do kanálu,“ řekl Střihavka.

Obcí Hrušky na jihu Moravy se v červnu 2021 prohnalo tornádo

Pojistky na domy a byty jako víno nezrají. Pokud si je nehlídáte, můžete se dost divit

Statisícům bytů a domů v Česku chybí pojištění nebo je zcela nedostatečné. Podle nejhorších expertních odhadů se to týká už každého druhého bytu, který v případě nešťastné události bude problém opravit. A netýká se to jen těch, kdo vůbec pojištěni nejsou. Nastavení pojistky ovlivňuje i růst cen nemovitostí, stoupající inflace, a tedy i dražší ceny stavebních prací a materiálů. Podpojištěni můžete být ovšem snadno i kvůli tomu, že jste si zrekonstruovali byt nebo koupili soláry či tepelné čerpadlo, upozorňují v anketě pro newstream.cz všechny oslovené pojišťovny.

Přečíst článek

Podle průzkumu se letos nejdražší byt prodal v Praze na Josefově za 85 miliónů korun. V Karlových Varech u kolonády se cena bytu vyšplhala na 22,6 milionu korun a třetím je byt v Brně, kde se prodal za 18,2 milionu korun.

chalupa, ilustrační foto

Češi se začali zbavovat chat a chalup. Někde už ceny začaly klesat

Češi se pomalu a jistě zbavují chat a chalup. A ceny rekreačních nemovitostí na to začínají reagovat. Zlevňují hlavně ty v méně atraktivních lokalitách a s nějakým hendikepem, mírný pokles cen se ale očekává i u těch atraktivnějších v turisticky oblíbených destinacích.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme