Reklama

Na trhu s bydlením nastává přelomová éra

Vizualizace projekt s názvem Semerínka
Se svolením Crestyl
Dalibor Martínek

Nic takového se na poli bydlení v Česku nestalo nejenom od finanční krize v roce 2008, ale vlastně od doby sametové revoluce. Souhra mnoha jevů nyní zcela mění situaci na trhu s bydlením, která se tu po tři dekády tvořila. Od teď bude s bydlením vše jinak. A to ze všech úhlů pohledu. Vše se mění jak pro investory, tak pro vlastníky, nájemníky či stavitele. Je třeba si přenastavit přemýšlení o bydlení a o investicích do něj.

Reklama

Ve stručnosti shrnuto. Staví se méně bytů, jejich ceny neklesají, objem hypoték rapidně propadá. A Češi se začínají po třiceti letech opět uchylovat k nájmu. Takže popořádku, jedno po druhém. Klíčovým vlivem je samozřejmě ruský válečný útok na Ukrajinu. Jeho druhotné efekty, jako jsou například drahé energie či drahý a zejména jednu dobu zcela nedostupný stavební materiál, s tím související růst úrokových sazeb, mají na český trh s bydlením mnoho dopadů.

První částí skládačky jsou sazby ČNB. Ještě před rokem byla základní úroková sazba České národní banky 1,5 procenta. Nyní je sedm procent. Dramaticky již nejspíš neporoste, současné vedení národní banky na to nemá náladu. A také inflace se v meziročním srovnání patrně už nebude zvyšovat. V nejbližší době hypotéky zlevňovat nebudou. Pro nové hypotéky to ovšem znamená, že nebudou za dvě a půl procenta, jak se dalo vyjednat ještě před rokem, ale za šest a více procent.

Bytový komplex Nová Karolina v centru Ostravy.

Dalibor Martínek: Doba se definitivně změnila. U developera už nový byt nehledejte

Současní miliardáři, kteří před třiceti lety postavili svůj byznys na výstavbě bytů, začínají šlapat vodu. Korec, Kunovský, Sekyra a spol. Zkušení podnikatelé, kteří dokázali najít způsob jak vydělat miliardy korun na tom, že získali pozemky, postavili na nich domy a byty výhodně prodali.

Přečíst článek

V říjnu roku 2022 byla podle Hypoindexu průměrná sazba hypoték 6,2 procenta. I když v rámci boje o klienta se některé z bankovních domů přeci jen rozhodly ve třetím čtvrtletí alespoň o symbolické snížení úroků. Jelikož je velice nejasný vývoj cen energií, ale také třeba potravin nebo stavebního materiálu, prostě je velmi nejasný výhled vývoje ekonomiky, těžko se domnívat, že by základní sazby v blízké době klesaly.

Ačkoliv není to vyloučené. Inflace v příštím roce v meziročním srovnání skutečně asi bude mířit níž. Nicméně vliv Ruska je nyní nevyzpytatelný. Co z toho plyne pro hypotéky? V nejbližší době rozhodně nebudou zlevňovat. A důsledek je jasný. Zájem o půjčky chladne. Spíš mrzne. Zatímco rok 2021 byl z pohledu objemu hypoték rekordní, Češi si napůjčovali 410 miliard korun, v roce 2022 je pokles objemu půjčených peněz přes sedmdesát procent. To se logicky promítne do objemu prodaných bytů a domů.

Další rovina vlastního bydlení je následující: Developeři se tváří, že aktuální snížení zájmu o vlastní bydlení, například kvůli drahým hypotékám, je přechodný jev. Lidé prostě na vlastní bydlení v příštích letech nedosáhnou.

Novostavba, ilustrační foto

Developeři omezí výstavbu nových bytů. První bude nejspíš Kunovského Central Group

Zpomalení prodejů, prudce rostoucí ceny vstupů a zdražující se financování bude i nadále dopadat na realitní trh. Už tak nedostatečnou nabídku nových bytů v příštím roce zřejmě ovlivní i pozastavení některých developerských projektů. O prvních kandidátech se nyní rozhoduje.

Přečíst článek

Nad tím vším se vznáší otázka, zda ceny bytů budou ještě dál růst, nebo se růst cen zastaví. Odpověď na ni najdete v našem novém magazínu Realitní Club, který najdete v síti trafik společnosti PNS.

Nebo si ho předplaťte.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

O tom, jaký bude rok 2024, diskutovali členové a přátelé Realitního Clubu newstream.cz v hotelu Falkensteiner.

Češi dražší hypotéky zvládli. Někde pomáhají celé rodiny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme