Reklama

Místo dřevařských závodů v Satalicích postaví developer bydlení pro mladé. Bude ze dřeva

Pozemek je situován v blízkosti centra městské části Satalice, kde se dříve nacházel areál podniku České Dřevařské Závody Praha.
Se svolením Skanska
Petra Jansová

Navzdory krizi Skanska plánuje výstavbu startovacího bydlení. První domy by se na brownfieldu v Satalicích mohly začít stavět v roce 2026.

Reklama

Domy na pozemku zhruba dvacet minut od centra Prahy chce developerská skupina Skanska stavět pro mladé rodiny s bydlením. „Atraktivitu lokality chceme ještě navýšit výstavbou bytů, které budou cenově dostupnější a mohou sloužit jako startovací bydlení pro mladé,“ uvedl Ondřej Beneš, ředitel akvizic Skanska Residential.

bytové domy, byty, ilustrační foto

Malí developeři nezvládají, nabízejí své projekty velkým hráčům. Ti se do nich ale nehrnou

Na začátku často bývala myšlenka na výstavbu vlastního, malého developerského projektu o pár desítkách bytů. A na jejich prodeji vydělat majlant. Drobné firmy s pozemkem začaly shánět razítka a rozvíjet plán. V posledních měsících však řada těchto záměrů bere za své. Zdražilo financování, zamrzla poptávka po nových bytech. Sny o pěkném zisku se začaly rozplývat v mlze.

Přečíst článek

Místo klasické zděné výstavby plánuje mezinárodní společnost využít prefabrikované, potažmo modulární, architektury. „Koncept Livo Homes vyvíjíme již několik let. Prioritou je rychlá tzv. suchá výstavba,“ přibližuje šéfka marketingu a komunikace Skansky Renata Vildomcová. 

Nyní ověřujeme potenciální varianty výstavby a vybíráme dodavatele modulárních prvků ze segmentu dřevostaveb. „Prioritou je nalézt takový způsob, který by nám umožnil postavit dostupnější bydlení,“ dodává Vildomcová. 

Celková investice do projektu by se měla pohybovat ve výši zhruba jedné miliardy korun. O koupi pozemku, který by byl vhodný pro koncept Livo, společnost uvažovala už dlouho. Jeho hledání nějaký čas zabralo. 

Pozemek je situován v blízkosti centra městské části Satalice, kde se dříve nacházel areál podniku České Dřevařské Závody Praha. Sousedí se základní školou a v docházkové vzdálenosti je k dispozici veškerá občanská vybavenost. Vedle pozemku je také železniční stanice Praha – Satalice, odkud jezdí každých 30 minut přímý vlak na zastávku Praha – Masarykovo nádraží.

staveniště, pozemek

Začíná se hýbat trh s pozemky. Dřív lidé říkali, možná prodám. Dnes prodají, tvrdí developer

Současný útlum na realitním trhu se nás dotýká jako každého. Ale od začátku jsme se snažili o obrovskou diverzifikaci, takže si neumím představit, že bychom měli nějaký závažnější problém, třeba s cashflow, říká Jan Řežáb, zakladatel a majitel společnosti JRD, která je nejenom developerem, ale pustila se do řady spřízněných oblastí, ale i do zcela jiných oborů. Celkem má pět divizí.

Přečíst článek

Natáčení podcastu s Tomášem Jelínkem (Centrury 21)

Nejlevněji koupíte rodinný dům u slovenských hranic, říká šéf realitky Century 21

O jaké bydlení mají Češi největší zájem? Jak se budou vyvíjet ceny nájmů a starších bytů? A kde koupit nejvýhodnější rodinný dům? Poslechněte si další díl podcastu Realitní Club, tentokrát s ředitel sítě realitních kanceláří Century 21 Tomášem Jelínkem.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

V Modřanech vznikne nová rezidenční čtvrť.

Splachování dešťovou vodou, zelené střechy a soláry. V modřanském brownfieldu vznikne nová čtvrť

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme