Reklama

Litevští developeři koupili v Praze hotel. Plánují v něm rozjet projekt společného bydlení za 330 milionů korun

Hotel Vítkov
Se svolením společnosti Hanner
Věra Tůmová
tmv

Hotely zdevastované obdobím covidové pandemie začnou nejspíš „vstávat z popela“. Podle litevských developerů jsou ideální na přeměnu na jiné typy bydlení. V Praze se takto rozhlíží i dvojice litevských developerů, kteří právě kvůli tomu zde koupili zatím svůj první hotel. Do roka v něm chtějí nabídnout projekt sdíleného bydlení Youston se stovkou malometrážních bytů, potvrzuje Rasa Klimavičienė z litevské developerské společnosti Hanner.

Reklama

Minimálně 14 milionů eur, tedy zhruba 330 milionů korun, hodlá v Praze na rezidenční projekt Youston utratit dvojice litevských developerů. Společnosti Baltic Asset Management a Hanner kvůli tomu koupili v Praze na Žižkově nevyužívaný hotel Vítkov, který chtějí přebudovat na projekt sdíleného bydlení, jež často využívají zejména studenti nebo mladí lidé s termínovanými kontrakty. Developerská dvojice už takto podniká na několika místech v Evropě a chce se i nadále tímto směrem rozšiřovat. 

Nemovitostní fondy nakoupily tisíce nájemních bytů. A lákají velké realitní hráče i katolickou církev

Nemovitostní fondy skoupily tisíce nájemních bytů. A nájemní byznys láká i velké realitní hráče či katolickou církev

Tisíce nájemních bytů v Praze by mohly být ve vlastnictví nemovitostních fondů. Nájmy jsou vzhledem k poklesu prodejů bytů do vlastnictví na vzestupu a z aktuálního vydání studie českého realitního trhu Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN) a z dnešního diskusního setkání v Praze vyplynulo, že zájem investorů o nákupy projektů po loňském útlumu začíná stoupat.

Přečíst článek

Výhody postarších hotelů

Litevští developeři se domnívají, že problém s nevyužívanými hotely je v dnešní době totiž aktuální nejen ve Vilniusu, ale minimálně i v dalších středoevropských městech. Společnost tak již jedná například v Rize, Varšavě a Krakově, neuvádí ale žádné další podrobnosti. „Podobně jako v Litvě, jsou po pandemii v centrálních částech země neživotaschopné hotely, které jen sotva přežily karanténu a nyní už nejsou schopny dosáhnout ani zdaleka takové obsazenosti jako před pandemií. Právě takové nemovitosti jsou pak ideální pro konverzi," uvedl pro litevský deník Verslo žinios Ugnius Latvys, generální ředitel společnosti Baltic Asset Management, která připravuje development projektu Youston spolu se svým finančním partnerem, společností Hanner. 

Jan Šebesta a redaktoři Newstream.cz při natáčení podcastu Realitní Club

Jan Šebesta: Na stavebním zákoně se pořád pracuje. Dosud nejsou vyřízené všechny připomínky

Už víc než rok pracuje současná vláda na novele stavebního zákona. Tu původně připravila minulá vláda Andreje Babiše. Nyní ji má na starost ministerstvo pro místní rozvoj pod vedením šéfa Pirátů Ivana Bartoše. Novela je nyní ve sněmovně a neustále na ní probíhají dílčí změny. Odborná veřejnost a zástupci profesních organizací už ztrácejí trpělivost se způsobem přípravy klíčové normy, která by měla zjednodušit a urychlit výstavbu v Česku.

Přečíst článek

Samotnou konverzí se přitom nemyslí pouhá úprava interiéru, ale taková rekonstrukce, která přemění budovu hotelu na zcela jiný typ bydlení. A na to jsou podle Latvyse nejvhodnější přesně takovéto opuštěné budovy v hotelovém sektoru, které zdevastovala koronavirová krize. „Pro úspěšný projekt sdíleného bydlení je primární, aby byl umístěn v centrální části města. Rozhodujícím faktorem úspěšnosti také je, že jsme schopni projekt dokončit a uvést na trh téměř dvakrát rychleji než novostavbu,“ vysvětluje motivaci, proč se chtějí zaměřovat na takovéto nefunkční hotely, Latvys.

Spolubydlení podle litevského plánu

Žižkovský hotel Vítkov byl naposledy rekonstruován v roce 2007, a ještě před pandemií fungoval jako čtyřhvězdičkový. Následně si však pohoršil „na tři hvězdy“ a posléze došlo k jeho uzavření. Nyní v něm litevská dvojice developerů připravuje bydlení ve stovce malometrážních bytů, které budou nabízené ve velikosti 15 až 48 metrů čtverečních. Každý z bytů bude mít i vlastní minikuchyňku a koupelnu. Na 400 metrech čtverečních dále vzniknou i společné prostory, které budou zahrnovat nejen společnou jídelnu, prádelnu či posilovnu, ale také saunu, kino, pracovny a místnosti pro vzdělávání a volný čas. Deník Verslo žinios zmiňuje, že obdobný projekt komunitního bydlení Chapters už vzniká ve Vilniusu v bývalém hotelu Ecotel. 

Podle litevského deníku investice společnosti Baltic Asset Management do společného bydlení by měly v příštích letech dosáhnout 112 milionů eur (2,63 miliardy korun) a developer plánuje vybudovat portfolio s minimálně 1200 takovýmito domy v rámci celé střední a severní Evropy. Kvůli rychlejší expanzi nyní hledá pro své zahraniční projekty partnery. Celkem má společnost v řetězcích Vilnius Chapters a Youston v portfoliu téměř 600 bytových jednotek pro spolubydlení i pro tradiční nájemní bydlení. 

Southbank - pozemek pro novou výstavbu v Bratislavě. Developer Penta Real Estate.

Penta přivede do Bratislavy další světové architekty. Pro svůj Southbank už má vítěze. Projekt odtajní za měsíc

Vítězem mezinárodní architektonické soutěže, kterou vyhlásila Penta Real Estate pro svůj pozemek Southbank na břehu Dunaje v Bratislavě, se stal norsko-britsko-slovenský tým špičkových architektů. Jejich návrh hodlá developer odtajnit až za měsíc, 31. března. Už teď to ale odborníci hodnotí jako výhru i pro Bratislavu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme