Reklama

Zájem Čechů o stavbu domu rapidně uvadá. Na vině je drahota, tvrdí výrobce cihel

Rodinný dům v pražské čtvrti Lhotka.
BoysPlayNice
 ČTK

Firma Wienerberger, největší výrobce pálených cihel a střešních tašek v ČR, čeká, že v letošním druhém pololetí klesne poptávka po výstavbě rodinných domů o 30 procent. Již teď ubylo žádostí o kalkulace spotřeby materiálu, protože hypotéky zdražily. Je to důsledek ruské invaze na Ukrajinu a nejistoty ohledně cen energií, uvedl generální ředitel Kamil Jeřábek.

Reklama

Očekává, že na podzim klesne odběr stavebních materiálů a ve druhé polovině roku opadne poptávka po stavebních materiálech. Výrazný pokles cen, jež kolísají, nelze očekávat.

„Je to výhled do druhého pololetí. U rodinných domů očekáváme pokles o třicet procent, bytové domy by měly do konce roku dojet. U rodinných domů se asi situace změní, až přijde nějaké vylepšení hypoték,“ řekl Jeřábek.

Kvůli rostoucím úrokovým sazbám se už dnes skokově snižuje počet nově uzavřených hypoték. Wienerberger to sleduje u toho, že klesl počet žádostí o kalkulace spotřeby materiálu.

Ceny bytů a domů zpomalují růst, meziročně jsou ale dražší o pětinu

Vysoké úrokové sazby a snížený zájem o hypotéky prozatím ve druhém letošním čtvrtletí neměly větší dopad na ceny nemovitostí. Snížení tempa růstu cen bytů a domů se podle expertů na nemovitostní trh dostaví ve větší míře až ve druhé polovině roku.

Přečíst článek

„Předpokládáme proto sníženou poptávku po výstavbě rodinných domů. O pozitivnější výhled se jedná v případě rekonstrukcí. Jejich počet se zvyšuje po celé Evropě. Podobně je tomu u výstavby bytových domů, která odpovídá zvýšenému množství povolených projektů. V příštích letech očekáváme její další zrychlení, kterému by mohl pomoci nový stavební zákon,“ uvedl ředitel.

Situaci na trhu ovlivňuje i energetická krize. Očekává se, že ceny energií dál porostou. Když bude vláda regulovat dodávky plynu, zachová firma výrobu ve čtyřech až pěti strategických závodech pro dodávky nejžádanějšího zboží. Zbylé závody by firma dočasně zavřela a dělala údržby, na něž poslední rok a půl neměla prostor.

Firma Wienerberger, měla loni čistý obrat 4,42 miliardy korun. Meziročně vzrostl o 20,6 procenta. Zisk po zdanění stoupl o 30,8 procenta na 785 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy. Poptávka loni skokově převýšila výrobní kapacity, komentoval výsledky Jeřábek. Firma v roce 2019 dokončila fúzi se společností Tondach ČR, výrobcem střešních krytin. Je členem skupiny Wienerberger - největšího světového výrobce cihel, kótovaného na burze.

Heluz, výrobce cihel

Výrobci cihel Heluz se loni dařilo. Rostl i díky akvizici

Výrobce cihel Heluz má za sebou úspěšný rok. V jeho průběhu koupil firmu Izos, která je největším výrobcem izolačních skel v ČR. Firma se také dokázala vypořádat s i nastupující energetickou krizí a zisk jí vzrostl téměř na dvojnásobek. A k tomu pomáhala. Těm, které zasáhlo tornádo na Moravě, poskytla zdivo zdarma nebo za sníženou cenu.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Vyplatí se počkat. Hypotéky během pár měsíců zlevní

Česká národní banka v pátek zveřejnila zápis z měnověpolitického jednání bankovní rady minulý týden. Podle očekávání z něj plyne, že pro růst základní úrokové sazby, a to z úrovně sedmi na osm procent, zvedli ruku viceguvernér Marek Mora a radní Tomáš Holub. Oba ale nabízeli kompromis. Byli ochotni přistoupit na zvýšení v menším rozsahu než o jeden procentní bod. I tento kompromis ale zbylá pětice radních, včetně guvernéra Aleše Michla, odmítla.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Maison Ořechovka

Proč se v Praze pomalu staví? Každý smí výstavbu blokovat a nenese za to zodpovědnost, říká developer

Přečíst článek
Domek v Říčanech

Jak se staví v nejlepším městě pro život? V Říčanech se dá najít i kvalitní architektura

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme