Reklama

Kunovský v podcastu Realitní Club: Investoři dnes už ani nechtějí byty pronajímat

 nst
nst

Ceny nemovitostí, zastavené projekty, brutální odliv klientů, ale i neúměrně dlouhé stavební řízení. Nejen tato témata probírali moderátoři Petra Jansová a Dalibor Martínek v dalším podcastu Realitní Club s největším tuzemským developerem, zakladatelem a vlastníkem společnosti Central Group Dušanem Kunovským. 

Reklama

Situace na českém realitním trhu se zásadně mění a zlatá éra nekonečně rostoucích cen nemovitostí je nejspíš u konce. Alespoň to naznačuje razantní odliv klientů, který v podcastu Realitní Club přiznává největší tuzemský developer Dušan Kunovský. 

„Dlouhodobě platilo, že 50 procent našich klientů byli takzvaní hypotékáři, tedy především lidé kupující nemovitost za účelem bydlení. Ti však nyní vyčkávají a odkládají nákup nemovitosti kvůli vysokým úrokovým sazbám,“ přiznává vlastník Central Groupu. 

„V současnosti tak mezi našimi klienty převažují investoři. Ti nekupují nemovitost kvůli řešení vlastního bydlení, a dokonce je ani tolik nezajímají pronájmy. Chtějí zkrátka uchránit své jmění před rychle rostoucí inflací,“ dodává nejbohatší český developer.  

Investoři podle Kunovského dříve představovali dvacet, v některých lokalitách až 25 procent klientů. I oni přitom většinou počítali s pronájmem nemovitosti. „To se ale nyní změnilo. Pro většinu klientů je cílem nákupu bezpečné uložení peněz. Případný výnos z pronájmu vnímají jako příjemný bonus navíc,“ dodal Kunovský.

Jak se to projeví na cenách nemovitostí a které projekty kvůli tomu Central Group pozastaví? I to se dozvíte v nejnovější epizodě podcastu Realitní Club, který si můžete poslechnout v úvodu článku a na všech podcastových platformách. 

Poslechněte si i další podcastové epizody Realitního Clubu:

Ondřej Boháč, šéf IPRu

Ondřej Boháč v podcastu Realitní Club: Česko je takový Hobitín uprostřed Evropy. Žijeme si zde vlastním tempem

„Česko vypadlo z infrastrukturní mapy Evropy. Z Berlína do Vídně se jezdí okolo, cestou o několik set kilometrů delší, přesto o několik hodin kratší. To si skutečně musíte klást otázku, jestli to tady děláme správně,“ říká ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy Ondřej Boháč v dalším díle podcastové série Realitní Club. 

Přečíst článek

Petr Hlaváček, Dalibor Martínek a Petra Jansová

Petr Hlaváček v podcastu Realitní Club: Ne všichni developeři umějí stavět. Tlačí jen zisk

Toho, že možná v blížících se komunálních volbách neuspěje, se pražský radní pro územní rozvoj za TOP 09 a nynější lídr pražské kandidátky STAN Petr Hlaváček nebojí. Má údajně spoustu možností. Neobává se ani o kontinuitu projektů, které započal, ať už jde o Vltavskou filharmonii, Pražský okruh nebo výstavbu pod taktovkou Pražské developerské společnosti. Co by ale Praha podle něj potřebovala, je efektivní státní správa.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Natáčení podcastu s Markem Lokajem, šéfem developera YIT.

Developer: Přestat stavět paneláky byla chyba. Současné technologie jsou mnohem dál než v socialismu

Přečíst článek

Trh s nájemním bydlením opanují velcí investoři, říká členka prezidia Asociace nájemného bydlení

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme