Reklama

S novou verzí stavebního zákona má problém téměř každý, říká šéf stavařů Nouza

Jiří Nouza, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví
EP Production
 nst
nst

Nepovažuji za šťastné, že každá nová politická reprezentace vždy zasahuje do systému stavebního řízení, říká Jiří Nouza, šéf Svazu podnikatelů ve stavebnictví. Připouští nicméně, že na to všichni noví vítězové voleb mají právo. S Jiřím Nouzou jsme natáčeli další díl našeho realitního podcastu.

Reklama

Trošku nás však vypekla vláda. Ačkoliv na první pohled vypadala v této otázce jako zcela nečinná až paralyzovaná, tak překvapivě koncem tohoto týdne přeci jen schválila nově upravený stavební zákon, který čtyři roky chystala Klára Dostálová, předchozí ministryně pro místní rozvoj za ANO.

Současný ministr téhož úřadu Ivan Bartoš v něm pod tlakem starostů dlouho ryl, přepracovával ho. Už to vypadalo, že nový stavební zákon nebude schopný poskládat. Takže překvapení, dokázal to. Ještě je na řadě sněmovna, která ho musí schválit, ale tam je současná vládní skvadra pevná v kramflecích. Čili, asi projde, otázkou už jenom je, kdy.

David Černý a Marcel Soural, jeden ze sta nejbohatších Čechů a majitel developerské společnosti Trigema

Jednání o stavebním zákoně? Už je z toho guláš, říká Marcel Soural

Budoucnosti se nebojí, protože chuť lidí kupovat byty se opět vrátí. Proto Marcel Soural o pozastavení žádného ze svých projektů neuvažuje. „Všechno záleží na tom, jestli nám pán z Ruska ten kohoutek vypne nebo nechá trochu téct. Pak uvidíme, jak se to vyvine. Přečkáme zimu a s jarem vždycky přijde nějaké oživení,“ říká majitel skupiny Trigema Marcel Soural.

Přečíst článek

Debatu na téma stavebního zákona jsme vedli s Jiřím Nouzou ještě před rozhodnutím vlády. Nicméně všechny teze, které zazněly, platí. Podle Nouzy je verze, která se rýsovala, a nyní tedy prošla vládou, špatná. A shodnou se na tom podle něj všechny asociace a subjekty, kterých se nová úprava bude dotýkat.

„Bohužel neplatí, že se novou úpravou stavební řízení zjednodušuje,“ tvrdí. Problém podle něj je, že návrh stavebního zákona, který předložila Babišova vláda, dobře neošetřil fázi územního plánování. „Municipální sféra to nepřijala, v tom je klíč ke stavebnímu zákonu.“

Více se dozvíte v podcastu Realitní Club, který přineseme již zítra.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti)

Dalibor Martínek: Proč se v Česku nestaví byty? Bartoš působí jako mluvka, stavební zákon někam „zašantročil“

Na nový stavební zákon, který by urychlil výstavbu bytů, se v Česku čeká roky. Teď je situace taková, že stavebníci obíhají úřady a dlouhé roky neznají výsledek rozhodování úředníků. Zákonné lhůty se nedodržují, postih za to není, získat stavební povolení trvá běžně i deset let. Výsledkem je, že mladí nemají kde bydlet, ceny bydlení šíleně rostou, a na vládní úrovni se spí. Může za to trh, nebo vláda, kde hledat viníka, ptá se komentátor newstream.cz Dalibor Martínek.

Přečíst článek

UDI event

Byty v Česku jen tak nezlevní. Tedy alespoň ne ty nové

Zástupci měst, developerů, ekonomové i právníci se zúčastnili první snídaně Realitního Clubu, kterou uspořádal server newstream.cz. Hlavní otázkou bylo, jak moc se na vysokých cenách realit podepisuje zamrzlé stavební řízení. „Dokud se stavební řízení neodblokuje, ceny jistě neklesnou. A to navzdory tomu, že stavební materiály již skutečně zlevňují,“ vysvětlila Marcela Fialková z developerské společnosti UDI, která se i kvůli zdlouhavému stavebnímu řízení v Česku čím dál více orientuje na zahraniční trhy. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Řada stavebníků stále preferuje klasickou maltu před lepidly.

Všeho moc škodí. Akusticky a izolačně dokonalé cihly mohou ohrozit statiku staveb, varují projektanti

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme