Reklama

V Americe se podniká dobře. V Česku je pořád co zlepšovat, říká výrobce městského mobiliáře

V Americe se podniká dobře. V Česku je pořád co zlepšovat, říká výrobce městského mobiliáře
EP Production
Petra Jansová

Design české firmy mmcité dobývá svět. Městský mobiliář z Bílovic u Uherského Hradiště lze najít téměř ve 40 zemích světa, kromě zemí Evropské unie také v Jižní i Severní Americe, v Rusku nebo Dubaji. Kvůli posílení výroby si nyní jde firma Davida Karáska pro 160 milionů na pražskou burzu.

Reklama

První lavička vyrobená v moravské fabrice mmcité překročila hranice České republiky v roce 2003, zamířila do Německa. V té době už nicméně měla společnost Davida Karáska jednu pobočku na Slovensku. Městský mobiliář z Bílovic, ať už lavička, odpadkové koše nebo třeba stojany na kolo, nyní znají už ve 40 zemích světa. Až pětina produkce míří do Spojených států, kde už více než pět let má společnost vlastní pobočku. Nyní tam zaměstnává 15 lidí.

„Zas tak složité to nebylo, v USA se podniká dobře. Byznys nám jednoznačně pomohli rozjet vlastní lidi, které tam máme,“ přibližuje David Karásek v podcastu Realitní Club.

Výrobce městského mobiliáře mmcité získal za svůj multifunkční altán pojmenovaný Cuby prestižní ocenění.

Český výrobce městského mobiliáře mmcité chce na burzu. Jde si pro 160 a víc milionů

Skupina mmcité, český výrobce městského mobiliáře z Bílovic na Uherskohradišťsku, plánuje v první polovině letošního roku vstoupit na trh START pražské burzy. Oslovit hodlá akciové investory za účelem svého dalšího rozvoje. Holding mmcité chce na pražské burze nabídnout až třetinu nových akcií. Cílem je získat od investorů minimálně 160 milionů korun na akvizici a rozšíření výrobních kapacit. 

Přečíst článek

Do Číny nechceme kvůli plagiátorství

Kromě Blízkého východu, kde má mmcité poměrně silnou pozici, sní o další větší expanzi do Asie. Menší zakázky má v Japonsku nebo třeba na Tchaj-wanu. O Číně ale firma vůbec neuvažuje. „Vyhýbáme se jí hlavně kvůli riziku plagiátorství," dodává Karásek s tím, že uspět tam je obtížné i kvůli nižším cenám tamních výrobců.

Nyní se firma účastní například tendru na výběr mobiliáře do vstupního prostoru pařížského letiště Orly. „V přepočtu jde o zakázku za 10 a 25 milionů korun, i vzhledem k lokalitě jde samozřejmě o velkou prestiž,“ dodává Karásek.

Výrobce městského mobiliáře mmcité získal za svůj multifunkční altán pojmenovaný Cuby prestižní ocenění.

Prestižní cenu Good Design za rok 2022 získal altán a květináč českých autorů

Výrobce městského mobiliáře mmcité z Bílovic na Uherskohradišťsku získal za svůj multifunkční altán pojmenovaný Cuby a variabilní květináč nazvaný Polys prestižní cenu Good Design za rok 2022. Autory oceněných výrobků jsou David Karásek, Viktor Šašinka a Michael Tomalik. Porota soutěže každoročně oceněné vybírá z tisíců přihlášených produktů z desítek zemí.

Přečíst článek

A jak hodnotí David Karásek úroveň tuzemského veřejného prostoru? „Určitě o hodně líp než před dvaceti lety. Zlepšuje se úroveň projektů a množí se ambice zadat kvalitní zakázku,“ říká.

„Dlouhodobě tvrdím, že tuzemský veřejný sektor neumí zadat a posléze ani vést zakázku. I na významných místech škrtí náklady a mobiliář kvůli tomu nechá vyrobit z pokleslých materiálů,“ uzavírá.

Nový díl podcastu Realitní Club si budete moci poslechnout již zítra na všech podcastových platformách i na webu newstream.cz

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Natáčení podcastu s architektem Ondřejem Synkem (re:architekti)

Architekt Synek: Tuzemské architektonické soutěže jsou kvalitní, mají o ně zájem i ateliéry ze zahraničí

Přečíst článek

New York je stokrát větší nemovitostní trh než celé Česko, říká Martin Mucha. Přesto tu tvoří unikátní systém

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme