Reklama

Den a půl a hotovo. Dvoutunový objekt vyrostl rychle díky tisku z betonu

Budoucnost výstavby? 3D tisk
Se svolením Tomáše Hejzlara
Petra Jansová
pej

Ekonomické, ekologické a efektivní je stavění z 3D betonu. Kromě dlouhé životnosti navíc vynikají 3D tištěné betonové konstrukce kratší dobou realizace.

Reklama

Vůbec prvním vytištěným domem v Česku se stal organický Prvok budějovického studia Scoolpt a bratrů Trpákových. Tentokrát moderní technologii vyzkoušel DPP ve spolupráci s firmou So Concrete. Výsledkem je tramvajová zastávka v Holešovicích, její součástí je informační panel, lavička a integrované LED osvětlení.

Design navrhl Záviš Unzeitig nechal se při tom inspirovat přírodou. Jednou z priorit byla i úspora materiálu, to technologie 3D tisku umožňuje. „Už při návrhu dochází k analýze konstrukce po statické stránce a pomocí topologické optimalizace je pak možné redukovat objem použitého materiálu. Estetické kvality a statické požadavky přitom zůstávají zachovány. Díky optimalizaci jsme pak místa s menší využitelností mohli z konstrukce odstranit a ušetřit 60procent materiálu. Výsledkem je perforovaná jemná struktura, která odolá stejnému zatížení jako plná betonová deska,“ vysvětluje Záviš Unzeitig, designér So Concrete.

K výrobě byly použity různé druhy betonu, sklo a jako výztuž ocel.

Zastávka je složena z několika konstrukčních segmentů, na něž byly použity různé druhy betonu a různé přístupy 3D tisku. Střecha a lavička pro cestující jsou vyrobeny pomocí robotického 3D tisku. Materiál – beton – byl zvolen podle funkce a zatížení. Pro sedací plochu lavičky nebyla použita rozptýlená výztuž z ocelových drátků, oproti střeše, která tuto výztuž obsahuje. Při výrobě hlavic sloupů robot vyfrézoval a vytiskl formy, do kterých byly následně vytištěny finální hlavice.

Řada Čechů hledá ve Španělsku plán B pro život, říká makléřka

Radmila Posadová se svou agenturou Ska Reality zprostředkovává nákupy nemovitostí ve Španělsku pro různorodou klientelu. V poslední době se zájem zvyšuje. „Ve Španělsku je inflace poloviční a v zimě stačí ten pověstný svetr. Češi tam hledají druhý domov,” poznamenává. 

Přečíst článek

Simon Johnson při natáčení podcastu.

PODCAST Realitní Club: Byty zlevní, ale jen ty z druhé ruky, říká šéf Crestylu

Příští rok bude náročný, poptávka po nových bytech bude klesat, říká ředitel developerské společnosti Crestyl Simon Johnson v další epizodě podcastu Realitní Club na newstream.cz. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Byt v domě Neugraf na Smíchově.

Byt kousek od rušného Anděla vypadá uvnitř spíš jako chata. Má dřevěné podlahy a hliněné zdi

Přečíst článek
Na fasádu paláce Savarin se vrátily zrestaurované sochy.

Aktuálně z nejstřeženějšího staveniště v Praze: Do Savarinu se vrátily barokní sochy

Přečíst článek
V Revoluční ulici v Praze vznikne nový dům s pasáží

Praha získá novou dominantu. V Revoluční ulici vyroste levitující dům s pasáží

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme