Reklama

Jednání o stavebním zákoně? Už je z toho guláš, říká Marcel Soural

David Černý a Marcel Soural, jeden ze sta nejbohatších Čechů a majitel developerské společnosti Trigema
Dan Materna

Budoucnosti se nebojí, protože chuť lidí kupovat byty se opět vrátí. Proto Marcel Soural o pozastavení žádného ze svých projektů neuvažuje. „Všechno záleží na tom, jestli nám pán z Ruska ten kohoutek vypne nebo nechá trochu téct. Pak uvidíme, jak se to vyvine. Přečkáme zimu a s jarem vždycky přijde nějaké oživení,“ říká majitel skupiny Trigema Marcel Soural.

Reklama

Co říkáte na aktuální dění kolem stavebního zákona?

Sledujeme ho, už jsme se v něm trochu ztratili. Ten předchozí vznikl v celkem svižném tempu. Byl schválen a nová vláda, která přišla, jej pozastavila o rok. Takže už je z toho taková gulášovka. A myslím si, že stát opět selhává, neuvědomuje si, že právě jeho rolí je rychlé nastavení podmínek pro co nejrychlejší výstavbu bytů.

Jednali jste s ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem?

Ne, pan Bartoš se uzavřel a řeší se to jen na půdě ministerstva. Nebyli jsme a nejsme moc informovaní. Je ale tristní, že stát si neuvědomuje, co způsobuje společnosti. Snaží se pořád něco vylepšovat místo toho, aby pustil stavební zákon do produkce. Abychom dosáhli toho, co se slibovalo, urychlení povolovacího procesu. Například jen v Praze potřebujeme 75 razítek pro získání územního rozhodnutí. 

Novostavba, ilustrační foto

Developeři omezí výstavbu nových bytů. První bude nejspíš Kunovského Central Group

Zpomalení prodejů, prudce rostoucí ceny vstupů a zdražující se financování bude i nadále dopadat na realitní trh. Už tak nedostatečnou nabídku nových bytů v příštím roce zřejmě ovlivní i pozastavení některých developerských projektů. O prvních kandidátech se nyní rozhoduje.

Přečíst článek

Bojíte se i proto budoucnosti?

Obavy nemám, ale spíš respekt k tomu, co nastane. Určitě o tom hodně přemýšlíme. Bohužel nikdo neví, co se stane příští týden, za měsíc, natož za rok. Variant řešení je více, a ty máme teď hodně na stole.  

Přestanete-li nebo spíš pozastavíte-li výstavbu, jakým směrem se vydáte?

Ale tak to není. Před 2,5 roku zpět začínala covidová krize a celé hospodářství zkamenělo. Lidé zůstali doma, a protože neměli za co utrácet, hromadily peníze na účtech. Trh byl paralyzován a banky nic nepůjčovaly. To trvalo asi tři měsíce, po nichž přišlo velké oživení trhu. Jednou z alternativ bylo nashromážděné peníze uložit do nemovitostí, respektive do bytů. A trh se najednou otočil a začal fungovat.

Očekáváte tedy, že i současné zbrzdění realitního trhu je krátkodobé?

Očekáváme krutou zimu. Všechno záleží na tom, jestli nám pán z Ruska ten kohoutek vypne, nebo nechá trochu téct. Pak uvidíme, jak se to vyvine. Přečkáme zimu a s jarem vždycky přijde nějaké oživení. Takže očekávám, že na jaře se ta situace obrátí.

Uvažujete o možném pozastavení některých projektů?

Projekty máme rozjeté tak, že nám funguje projektové financování. Nepotřebujeme prodávat bezprostředně teď. Počkáme si na dobu, až se apetit opět vrátí. Jsem přesvědčen, že lidé se k nakupování bytů opět vrátí, protože jiné řešení nevidím. Kde jinde by ukládali těžce vydělané peníze, které jim každý den ztrácí na hodnotě.

A pokud se lidé nevrátí?

Pak byty, které postavíme, otočíme do nájemního bydlení. Protože bydlení bude potřeba vždycky. Bytů je málo a musí se stavět. Je jedno, jestli potom půjdou do soukromých rukou, nebo do rukou institucionálních investorů, kteří je budou otáčet do nájemního bydlení.

Jsem přesvědčen, že lidé se k nakupování bytů opět vrátí, protože jiné řešení nevidím. Kde jinde by ukládali těžce vydělané peníze, které jim každý den ztrácí na hodnotě.

Jaká je poptávka po nájemním bydlení ve vašem projektu Fragment v Karlíně?

Fragment je bytový projekt se 140 byty v kategorii 1+kk až myslím 5+kk, který se dokončí někdy na přelomu prosince a ledna. Zatím jsme do předpronájmu dali kolem 45 bytů, a během dvou měsíců jsme byli téměř vyprodaní, respektive téměř všechny tyto byty máme pod rezervačními smlouvami.

Jak mění výstavbu Trigemy požadavky na energetickou nezávislost?

Například Fragment nám jede celý na tepelná čerpadla a rekuperace, tam o plyn nezavadíte. Ale u jiných projektů jsme byli normami nuceni buď stavět plynové kotelny nebo se alespoň připojit na dálkové teplo, které většinou teda v Praze končí zase v té plynové kotelně. To, že stát u bytového fondu upřednostňoval plynofikaci, se ukázalo jako velmi špatná strategie.

Co byste poradil vládě při řešení energetické krize?

V těchto věcech je těžké radit. Myslím, že vláda je obklopena dostatkem odborníků, otázka je, zda je vyslechne, nebo ne. Mně se nelíbí to, že se tady nějak utrhl trh s energiemi, a vláda s tím nic nedělá. Že přemýšlí o dotacích domácností a tak dále, ale vláda by měla dělat taky něco ve směru průmyslu. Protože jestli průmysl bude mít drahé energie, tak logicky buď umře anebo bude vyrábět drahé produkty.

Řada Čechů hledá ve Španělsku plán B pro život, říká makléřka

Radmila Posadová se svou agenturou Ska Reality zprostředkovává nákupy nemovitostí ve Španělsku pro různorodou klientelu. V poslední době se zájem zvyšuje. „Ve Španělsku je inflace poloviční a v zimě stačí ten pověstný svetr. Češi tam hledají druhý domov,” poznamenává. 

Přečíst článek

Žijeme v době, kdy vzniká představa, že lidi mají nárok na přídavek proti inflaci, na více peněz. Setkáváte se s tímhle přístupem i u vás nebo jak o něm přemýšlíte?

Přemýšlím o tom hodně, u nás nevím, jsme přece jenom soukromá společnost, ale v rámci státu je to opravdu tristní záležitost. My si pleteme pojem demokracie s tím, že stát by se měl o nás postarat za každých okolností a za každé situace. Přitom by to mělo být asi naopak, my bychom se měli starat o stát. Takže dnešní doba je opravdu hodně zmatená. Lidé očekávají, že ať přijde cokoli, stát jim pomůže, a to je přece chyba, my si musíme pomoct sami.

V minulosti jste narážel na to, že Češi si odvykli pracovat. Platí to stále?

Možná to můžeme spojit se začátkem covidové krize. Lidé si zvykli, že peníze tak nějak chodí samy, i když se nemusí chodit do práce. Například já jsem známý tím, že homeoffice nějak moc neuznávám, protože mám spoustu známých, kteří ho využívají, a vím, že jejich produktivita není taková, jakou očekává zaměstnavatel. A zároveň jsem přesvědčený o tom, že lidé se obecně přestali zajímat o práci a dávají přednost zážitkům a koníčkům. Očekávám, že nadcházející krize, pokud přijde, tak společnost pročistí. Budeme muset všichni zchudnout a zase se naučit pracovat, protože přidaná hodnota má vznikat především prací a ne tím, že mi někdo posílá dotace a pomoc.     

Jsem přesvědčený o tom, že lidé se obecně přestali zajímat o práci a dávají přednost zážitkům a koníčkům. Očekávám, že nadcházející krize, pokud přijde, tak společnost pročistí.

Myslíte si, že na to někdy dojde? Protože se zdá, že tímhle nárokovým přístupem a tím, že se peníze dostávají a penze zvyšují, že na to je zvyklá celá Evropa.

Bude záležet na tom, jak hluboká ta krize bude, a jak velkou změnu přinese. Myslím si, že přijde společenská změna, že se bude společnost muset vrátit k základům, kdy nebude rozvíjet nesmyslné myšlenky typu elektromobilita.

Jakou by krize mohla přinést změnu?

Možná, že nás dovede k takovým věcem, jako je e-government, o kterém se tady už 10 let hovoří a nic se pro to neudělalo. Takže všichni stále chodíme na úřady a pořád dokola vyplňujeme formuláře a údaje. Nedokážu pochopit, proč není centrální databáze obyvatel, a proč na ni nejsou napojeny všechny úřady. Stejně to funguje, respektive nefunguje u lékařů, u každého čtvrt hodiny strávíte tím, že vyplňujete nějaký dotazník o nemocech rodiny, vašich příbuzných, a teprve pak dojde na pětiminutové vyšetření. A všechno tohle platí pojišťovny.

Vrátíme se k Trigemě. Vy jste známý také tím, že máte řekněme blízký vztah s architektem Davidem Černým. Jak vám to spolu funguje, údajně je trochu neřiditelný.

Je to stejné, je to neřiditelné. Někdy se to podaří a někdy ne. To je život. Prostě jdeme projekt od projektu a Davida se tam vždycky nějakým způsobem snažíme zakomponovat. Vždycky se ho ptáme, jestli ho ta stavba je schopná oslovit, jestli nám s tím pomůže a něco vymyslí a řekneme si, jasně, do tohoto půjdeme, něco jiného ale zamítneme, protože tímhle směrem jít nechceme. Je to vzájemná diskuse a je to hodně obohacující.

Autor sochy David Černý

GALERIE: Obří sochy od Davida Černého vyrůstají na pražské Invalidovně

V pražské Invalidovně dnes probíhá nebývalá akce. U domu Fragment, který tam dokončuje společnost Trigema, je dnes vztyčována obří socha Davida Černého. Je vysoká 24 metrů a váží 35 tun. Celkem budou u domu tři nové sochy Davida Černého – ruka, noha a žena. Všechny tři budou obří a stanou se tak novým pražským monumentem. Jejich celková hmotnost je 60 tun, jsou vytvořené z ušlechtilé oceli.

Přečíst článek

Je spolupráce s výjimečným architektem podstatou developmentu Trigemy?

Samozřejmě, že to důležité je. A jedna věc jsou studia a druhá lidé, kteří v nich pracují. Takže se vždy zajímáme i o to, aby nám projekt kreslil ten správný člověk v rámci velkého studia. Prioritou pro nás je, abychom spolupracovali s někým, kdo bude schopen vnímat naše zadání. Nechceme totiž stavět jenom nějaké krychličky, ale chceme přinést i něco navíc. Samozřejmě máme, jak odezvu pozitivní, tak i negativní. Je logické, že existují lidé, kterým se naše tvorba nelíbí. Je to jejich právo. Naše právo je zase tvořit.

Jak náročné je pro architekta získat zakázku od Marcela Sourala?

Musí přinést nápad, myšlenku a hlavně servis. To znamená, že musí mít dostatečný počet lidí, projektantů a spolupracujících lidí, kteří jsou schopní zakázku dokončit, což je v dnešní době opravdu velký problém. Projekčních a architektonických kapacit je velmi málo.

Marcel Soural

Vystudoval Stavební fakultu ČVUT. V roce 1994 založil developerskou společnost Trigema. V současnosti je jejím jediným majitelem. Trigema je jedním z největších developerů v Česku.

Jan Kasl

Nečekal jsem, že ani za víc než dvacet let nebudeme mít nový územní plán, říká bývalý primátor Prahy Jan Kasl

Devátého devátý roku 1999 se mi podařilo rozlousknout tehdy zablokovaný územní plán města, říká bývalý pražský primátor a architekt Jan Kasl v podcastu Realitní Club, který si můžete poslechnout již v pondělí na stránkách newstream.cz a všech podcastových platformách. „Je to magické datum,“ dodává. Nový plán podle něj nebyl dokonalý, ale bylo lepší mít nějaký než žádný plán. A podle svých slov věřil, že do deseti let si město vytvoří nový územní plán. To se ale nestalo.

Přečíst článek

Petr Hlaváček, Dalibor Martínek a Petra Jansová

Petr Hlaváček v podcastu Realitní Club: Ne všichni developeři umějí stavět. Tlačí jen zisk

Toho, že možná v blížících se komunálních volbách neuspěje, se pražský radní pro územní rozvoj za TOP 09 a nynější lídr pražské kandidátky STAN Petr Hlaváček nebojí. Má údajně spoustu možností. Neobává se ani o kontinuitu projektů, které započal, ať už jde o Vltavskou filharmonii, Pražský okruh nebo výstavbu pod taktovkou Pražské developerské společnosti. Co by ale Praha podle něj potřebovala, je efektivní státní správa.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Marcel Soural

Marcel Soural: Rokytnice bude hezčí než Špindl do 15 let. První změny poznají lyžaři už letos

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme