Reklama

Jan Šebesta: Na stavebním zákoně se pořád pracuje. Dosud nejsou vyřízené všechny připomínky

Jan Šebesta a redaktoři Newstream.cz při natáčení podcastu Realitní Club
nst
 nst
nst

Už víc než rok pracuje současná vláda na novele stavebního zákona. Tu původně připravila minulá vláda Andreje Babiše. Nyní ji má na starost ministerstvo pro místní rozvoj pod vedením šéfa Pirátů Ivana Bartoše. Novela je nyní ve sněmovně a neustále na ní probíhají dílčí změny. Odborná veřejnost a zástupci profesních organizací už ztrácejí trpělivost se způsobem přípravy klíčové normy, která by měla zjednodušit a urychlit výstavbu v Česku.

Reklama

Nyní jsme ve stádiu, že byla schválena takzvaná rekodifikace. A připravuje se poslanecká iniciativa. Zdá se, že výsledkem bude kompromis mezi původním návrhem a představami současné vlády,“ říká Jan Šebesta, expert na stavební právo ze Svazu průmyslu a dopravy.

Svaz je jedním z členů odborné platformy, která si říká Platforma pro zdravý stavební zákon. Jejími členy jsou mimo jiné i Hospodářská komora nebo Asociace developerů. Její zástupci se pokoušejí bavit s ministerstvem o návrhu zákona. Podle nich je však debata složitá. Na konci února vydala platforma ostré prohlášení, v němž tvrdí, že nový návrh i přes sliby ministerstva z prosince 2022 nepočítá „s efektivní integrací řízení a změnami k lepšímu se nedočká ani oblast územního plánování.“ Navíc je prý aktuální návrh připravený „ministerskými úředníky za zavřenými dveřmi a bez odborné diskuse s experty.“

video

Ženy v Česku berou v průměru o 36 procent méně než muži. To je dost smutná statistika, říká Lenka Šťastná z BPWCR

Byznys byl doménou mužů a fungoval podle jejich, pro dnešní dobu již nepřijatelných pravidel. Přesto v české společnosti stále přetrvávají směrem k ženám nerovné podmínky. A nejde jen o odměňování, míní prezidentka organizace Business & Professional Women ČR Lenka Šťastná. Hlavním problémem je nedostatek respektu vůči ženám a jejich práci, řekla Šťastná v pořadu Eva Talks na Newstream TV.

Přečíst článek

Složitost jednání s ministerstvem přibližuje Šebesta: „Novela šla do připomínkového řízení někdy loni v dubnu. Svaz je účastníkem řízení, protože zastupuje zaměstnavatele. Na konci roku vše vláda schválila a poslala návrh do sněmovny. A teď se finalizuje pozměňovací návrh, protože jsou tam některé věci, které je potřeba dotáhnout.“ 

Řada otazníků zůstává

Součástí úprav během loňského roku bylo také to, že původně zamýšlený centrální stavební úřad pro velké stavby se přesunul z ministerstva pro místní rozvoj pod ministerstvo dopravy.

Jednou z klíčových změn, které se Svaz průmyslu a vlastně celá platforma, jejíž je členem, snaží prosadit, je větší integrace stavebního řízení s vydáváním závazných stanovisek vedoucích k povolení záměru. „Aby se stalo, že bude stavba povolena a uskuteční se, ale aby přitom byly dostatečně ošetřeny veškeré veřejné zájmy,“ vysvětluje Šebesta. Podle něj šlo o ambiciózní a složitou změnu. Pořád zůstává v této otázce řada otazníků a nyní se prý hraje o některé dílčí problémy.

„Třeba aby mohl stavební úřad i napravovat případné chyby v některých stanoviscích nebo aby se ustanovila nějaká lhůta na nápravu,“ líčí jednotlivá zákoutí klíčového předpisu Šebesta. Vláda podle něj sice nevyslyšela všechny odborné připomínky, ale některé přeci jenom ano. „Aspoň se rozhodla pro větší koordinaci závazných stanovisek ke stavbě. Vedla se o tom dlouhá debata, například jestli bude součástí třeba jednotné enviromentální stanovisko. Nakonec to tak bude.“

Nový díl podcastu Realitní Club si budete moci poslechnout již zítra na všech podcastových platformách i na webu newstream.cz

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Spasit české stavebnictví mohou Filipínci. Chce to ale lepší legislativu, tvrdí komora

Přečíst článek
Jiří Nouza, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví

S novou verzí stavebního zákona má problém téměř každý, říká šéf stavařů Nouza

Přečíst článek
Petr Palička

Výstavbu v Praze brzdí úředníci a hlavně prudiči, říká Petr Palička z Penty

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme